Foto: LETA

Krievijas uzņēmums "Afina Pallada" joprojām ir ieinteresēts maksātnespējīgās AS "Liepājas metalurgs" ražotnes iegādē, tāpēc pēc iespējas īsākā laikā veiks administratora piedāvātā pārdošanas plāna un nosauktās cenas - 112,3 miljoni eiro - analīzi, biznesa portālam "Nozare.lv" sacīja "Afina Pallada" pilnvarotais pārstāvis Latvijā, prezidenta padomnieks Sergejs Pisarčuks.

"Līdz šim lielu aktivitāti neizrādījām, jo gaidījām, kad Latvijā tiks apstiprināta jaunā valdība. Var teikt, ka mēs joprojām esam pārrunu procesā un mūs interesē uzņēmuma iegāde," norādīja Pisarčuks.

Vaicāts, vai administratora nosauktā summa - 112,3 miljoni eiro - apmierina "Afina Pallada" un Krievijas uzņēmums būtu gatavs par tādu summu pirkt pamatražotni, Pisarčuks sacīja, ka patlaban to nevar komentēt, jo esot detalizēti jāiepazīstas ar piedāvājumu un jāveic tā analīze.

"Mums jāredz detalizēts piedāvājums līdz pat pēdējai skrūvītei, ko administrators vēlas pārdot par nosaukto summu. Veiksim savu analīzi pēc iespējas ātrāk. Visu informāciju no administratora saņemam, tāpēc domāju, ka analīzi varēsim sākt jau tuvākajā laikā," skaidroja "Afina Pallada" pārstāvis.

Pisarčuks piebilda, ka tikai pēc šīs analīzes "Afina Pallada" varēs pateikt, vai Krievijas uzņēmumu šī cena apmierina un tas piedalās starptautiskajā piedāvājumā, vai arī cena ir neadekvāti augsta.

Jau ziņots, ka "Liepājas metalurga" maksātnespējas administrators Haralds Velmers paredzējis "Liepājas metalurga" pamatražotni - metāla kausēšanas ražotni, velmētavu, tehnoloģiskās iekārtas, nekustamos īpašumus un kustamo mantu, kura saistīta ar ražotnes darbības nodrošināšanu, - pārdot starptautiskajā piedāvājumā, lai uzrunātu kvalificētus pircējus un nodrošinātu pēc iespējas lielāku ieguvumu no pārdošanas, teikts Velmera izplatītajā paziņojumā.

"Atbilstoši veiktajam uzņēmuma novērtējumam, pārdodot neieķīlāto mantu, ir iecerēts iegūt 3,5 miljonus eiro bez izsoles un vienu miljonu eiro izsolē. Savukārt pārdodot ieķīlāto mantu iecerēts iegūt 112,3 miljonus eiro. Būtiski gan uzsvērt, ka prognozes tiks precizētas pārdošanas procesa laikā, vadoties pēc pārdošanas rezultātiem un pircēju izteiktajiem piedāvājumiem," uzsver Velmers.

Velmers šī gada 20.janvārī iesniedza kreditoriem saskaņošanai sagatavoto uzņēmuma pārdošanas plānu. Tas atspoguļo "Liepājas metalurga" neieķīlātās un ieķīlātās mantas pārdošanas kārtību un kritērijus, lai atgūtu pēc iespējas vairāk līdzekļu kreditoriem un atjaunotu uzņēmuma ražošanu pārskatāmā nākotnē.

Starptautiskā piedāvājuma procedūra tiks uzsākta tikai pēc nodrošināto kreditoru saņemtās piekrišanas un plāna saskaņošanas. Ja tā netiks saņemta trīs nedēļu laikā, Velmers veiks attiecīgus grozījumus plānā.

"Pārdodot "Liepājas metalurga" pamatražotni starptautiskajā piedāvājumā, ir iespēja piedāvāt uzņēmumu arī ārpus Latvijas un veikt pilnīgāku iespējamā pircēja izvērtējumu. To nevar izdarīt, piemēram, rīkojot izsoli, kas nenodrošina augstāko pārdošanas cenu un labāko izvērtēto pircēju," norāda Velmers.

Kā iepriekš ziņots, 2013.gada 12.novembrī Liepājas tiesa pasludināja "Liepājas metalurga" maksātnespēju, kā rezultātā uzņēmums pilnībā pārgāja Velmera pārraudzībā. Tika sākta darbinieku masveida atlaišana, un kopumā darbu zaudēja vairāk nekā 1500 cilvēku.

Pēdējo divu mēnešu laikā ir veikta uzņēmuma inventarizācija un novērtējums. Uz tā pamata ir sagatavots uzņēmuma pārdošanas plāns, kas atspoguļo "Liepājas metalurga" aktīvu pārdošanas kārtību un kritērijus. Tas ir nosūtīts nodrošinātajiem kreditoriem saskaņošanai.

Nonākot finanšu grūtībās, "Liepājas metalurgs" jau pērn pavasarī pārtrauca ražošanu. Valsts kase jūlijā no valsts budžeta līdzekļiem samaksāja "Liepājas metalurga" vietā visu rūpnīcas parādu Itālijas bankai "UniCredit" - 67 465 056 eiro. Pirms tam aprīlī Valsts kase Itālijas bankai veica rūpnīcai valsts galvotā kredīta pamatsummas daļas maksājumu 6 128 456 eiro apmērā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!