Foto: F64

Krievijas uzņēmums "Afina Pallada" atsācis pārrunas par iespējamo maksātnespējīgās AS "Liepājas metalurgs" iegādi, biznesa portālam "Nozare.lv" sacīja "Afina Pallada" pilnvarotais pārstāvis Latvijā, prezidenta padomnieks Sergejs Pisarčuks.

"Mums ir interese par "Liepājas metalurga" iegādi, jo tagad ir pazuduši tie šķēršļi, kas iepriekš mums traucēja investēt uzņēmumā. Esam gatavi pirkt "Liepājas metalurgu" un atsākt produkcijas ražošanu," uzsvēra Pisarčuks.

Jau ziņots, ka oktobra beigās "Afina Pallada" izplatīja paziņojumu, kurā tika norādīts - uzņēmums pieņēmis lēmumu patlaban nesteigties ar investīcijām "Liepājas metalurgā", līdz kamēr kreditori vai akcionāri nepiedāvās skaidru un drošu investīciju vidi ar garantijām līdz tiesiskās aizsardzības procesa (TAP) plāna beigām.

Paziņojumā bija teikts, ka "skaidrības par apstākļu radīšanu investora ienākšanai nav vēl šodien, jo dažādi paziņojumi presē, kurus sniedz "Liepājas metalurga" vadība un kontrolējošie akcionāri, ir ļoti pretrunā tām vēlmēm, kuras sagaida visas ieinteresētās puses, lai rūpnīca atsāktu darbu".

Tagad, kad "Liepājas metalurgam" ir sākts maksātnespējas process, ir pazuduši investīcijas traucējošie apstākļi un akcionāri vairs nekontrolē uzņēmumu, uzsvēra Pisarčuks.

Viņš norādīja, ka "Afina Pallada" atsākusi pārrunas par "Liepājas metalurga" iegādi. Jautāts, ar ko šīs pārrunas notiek, Pisarčuks atbildēja, ka tās notiek ar tiem, kas patlaban pieņem lēmumus un ir atbildīgi par uzņēmuma pārvaldīšanu, - kreditoriem un maksātnespējas administratoru.

"Vairāk patlaban nekomentēšu, varu piebilst, ka sarunas tiks turpinātas un nākamā tikšanās plānota decembra pirmajā pusē. Tagad ir svarīgi vienoties par "Liepājas metalurga" iegādes nosacījumiem un summu, par kādu uzņēmums varētu tikt pārdots," piebilda Pisarčuks.

"Liepājas metalurga" lielākais nodrošinātais kreditors - valsts, kuru Finanšu ministrijas personā pārstāv Valsts kase, - apstiprina, ka notiek sarunas ar "Afina Pallada", sacīja Valsts kases preses sekretāre Eva Dzelme. Viņa piebilda, ka galvenokārt sarunas notiek ar maksātnespējas administratoru, jo tieši administratora uzdevums ir pārdot "Liepājas metalurgu", bet arī kreditori ir tikušies ar Krievijas uzņēmuma pārstāvjiem.

Arī "Liepājas metalurga" maksātnespējas administrators Haralds Velmers apstiprināja, ka "Affina Pallada" ir izteikusi interesi par uzņēmuma iegādi. "Taču par iegādes sarunām vēl ir pāragri runāt, jo nav izstrādāts "Liepājas metalurga" pārdošanas plāns," piebilda Velmers.

Jau ziņots, ka "Afina Pallada" augustā izteica piedāvājumu iegādāties "Liepājas metalurgu" (LM) un tajā sākotnēji ieguldīt 30-50 miljonus ASV dolāru (16,6-27,5 miljonus latu).

Uzņēmums nosūtījis vēstuli "Liepājas metalurga" problēmu risināšanā iesaistītajām atbildīgajām institūcijām, kuru parakstījis miljardu dolāru apgrozošās kompāniju grupas "Afina Pallada" līdzīpašnieks un prezidents Gaids Magakeljans.

Vēstulē, kas adresēta Finanšu ministrijai, Valsts kasei, "Liepājas metalurga" kreditoru klubam, "Prudentia Advisers" un bankai "Citadele", tika ietverts ne vien konkrēts piedāvājums "Liepājas metalurga" darbības atjaunošanai, bet arī vairāki nosacījumi, tostarp jāpanāk labprātīga akcionāru atkāpšanās no akciju īpašuma turēšanas, kā arī nebūtu pieļaujama ostā strādājošā biznesa pārdošana.

Kā ziņots, Liepājas tiesa 12.novembrī sāka "Liepājas metalurga" maksātnespējas procesu.

Maksātnespējas administrators Haralds Velmers informēja, ka nākamajos divos mēnešos tiks veikta "Liepājas metalurga" inventarizācija un novērtējums, uz kuru pamata tiks sagatavots uzņēmuma pārdošanas plāns. Likums paredz maksātnespējīgā uzņēmuma pārdošanu sešu mēnešu laikā, tādējādi četrus mēnešus tiks strādāts pie pārdošanas plāna īstenošanas un uzņēmuma pārdošanas.

Velmers uzskata, ka investoriem varētu būt interese par ražojošu uzņēmumu kā vienotu veselumu. Viņam ir informācija par vienu iespējamo investoru, taču Velmers pagaidām nevēlējās atklāt tā vārdu.

"Mans uzdevums ir atdalīt metalurģijas uzņēmumu no visām ar ražošanu nesaistītajām funkcijām un tādējādi to padarīt pievilcīgu potenciālajiem investoriem. Šis būs patiesības mirklis, jo investori varēs iegādāties uzņēmumu bez negaidītiem pārsteigumiem tā bilancē," žurnālistiem uzsvēra Velmers.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!