Foto: F64

Kompānija "Power Machines OJSC", kas pērnā gada nogalē tika izraudzīts par Pļaviņu hidroelektrostacijas rekonstruētāju, atjaunos arī Ķeguma HES-2 hidroagregātus. Abu līgumu kopsumma ir 78,05 miljoni eiro, liecina informācija Iepirkumu uzraudzības biroja mājas lapā.

Ķeguma HES-2 hidroagrētu rekonstrukcijas veicējs rasts sarunu procedūrā ar konkursa izsludināšanu. Kopumā saņemti četri piedāvājumi, bet izvēlēts Krievijas uzņēmuma "Power Machines" 49,9 miljonu eiro piedāvājums.

Šis uzņēmums guva tiesības arī rekonstruēt Pļaviņu HES pirmo un trešo hidroagregātu par 28,15 miljoniem eiro.

Saskaņā ar "Powe Machines" interneta mājas lapā pieejamo informāciju uzņēmums pilnībā pieder "Highstat Limited". Krievijas mediji vēsta, ka savukārt šīs Kiprā reģistrētās kompānijas kontrolpaketes īpašnieks ir Krievijas miljardieris Aleksejs Mordašovs - lielākais "Severstaļ" akcionārs.

Abi konkursi tika izsludināti jau 2012.gadā, bet toreiz pēc uzņēmuma "Alstom Hydro France" iesniegtās sūdzības IUB aizliedza "Latvenergo" slēgt iepirkuma līgumu. "Alstom" sūdzējās par to, ka nepamatoti ticis izslēgts no sarunu procedūras. "Latvenergo" savukārt to pamatoja ar faktu, ka "Alstom Hydro France" slēpis to, ka Pasaules Banka to un grupas uzņēmumus izslēgusi no dalības Pasaules Bankas finansētos projektos. Ar šo uzņēmumu saistīta kompānija īstenoja Paviņu HES ceturtā, piektā un septītā hidroagregāta rekonstrukciju - projektu, ar ko saistīta viena no tā sauktajām "Latvenergo" amatpersonu kukuļdošanas lietām.

"Latvenergo" patlaban veic Daugavas HES kaskādes rekonstrukciju, kuru ir plānots pabeigt 2021.gadā, secīgi nomainot visus 23 hidroagregātus. Patlaban rekonstruēti astoņi no desmit Pļaviņu HES un četri no septiņiem Ķeguma HES hidroagregātiem. Rīgas HES darbi tiks sākti 2017.gadā.

Šo un citu projektu īstenošanai "Latvenergo" izsludinājis iepirkumu 150 miljonu eiro aizdevuma piesaistei.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!