Foto: F64
Patlaban vēl tiek turpināta Krimuldas novada saimniecības "Rukas" likvidēto cūku dedzināšana, informē Pārtikas un veterinārajā dienestā (PVD).

"Cūku līķu utilizācija turpinās," sacīja PVD pārstāve Ilze Meistere.

Kā ziņots, "Rukas" novietnē esošo 5023 cūku likvidācija tika pabeigta naktī uz ceturtdienu, savukārt likvidēto dzīvnieku dedzināšana īpašās iekārtās tiek veikta Daugavpilī un Limbažos.

Patlaban "Rukas" novietnē notiek tehnikas un aprīkojuma tīrīšana un dezinficēšana, turpinās dzīvnieku barības izvākšana un iznīcināšana, kā arī notiks cūku mītņu tīrīšana un sagatavošana dezinfekcijai. PVD turpina epidemioloģisko izmeklēšanu, lai noskaidrotu, kā mēris ievazāts novietnē.

PVD arī norāda, ka trīs kilometru rādiusā ap slimības skarto novietni noteikta aizsardzības zona un desmit kilometru rādiusā - uzraudzības zona, kurās aizliegts pārvietot cūkas no saimniecības uz saimniecību, kā arī izvest cūkas un cūkgaļu ārpus aizsardzības zonas. Bez PVD inspektora atļaujas nedrīkst pārvietot arī citus mājdzīvniekus.

Kā ziņots, valdība 17. janvārī izsludināja ārkārtas situāciju ĀCM skartajā Krimuldas, Ādažu novadā, kur nepieciešamības gadījumā bija plānots dedzināt cūku līķus, kā arī Salaspils novadā, kur atrodas otrā ACM skartās saimniecības novietne. Ārkārtas stāvokļa izsludināšana atvieglo operatīvo dienestu darbu attiecīgajā teritorijā. Pārsvarā tas saistīts ar operatīvu dzīvnieku likvidēšanu un blakusproduktu iznīcināšanu.

Kā ziņots, saimniecības apsaimniekotāja SIA "Ancers" valdes priekšsēdētājs Raimonds Kalvāns iepriekš atzina, ka zaudējumi par cūkām, kā arī kopumā par biznesā ieguldītajiem līdzekļiem varētu sasniegt vairākus miljonus eiro. Līdzās finansiālajam triecienam uzņēmumam lielākās bažas sagādā īpaša ģenētiskā materiāla zaudēšana. Uzņēmumam ir divi cūku audzēšanas kompleksi - "Rukas" sivēnmāšu turēšanai un sivēnu ražošanai, otrs Salaspilī - gaļas cūku audzēšanai. Kopējais ganāmpulka lielums ir vairāk nekā 8500 dzīvnieku.

Mežacūku populācijā sērga šogad konstatēta 66 dzīvniekiem 23 novadu 30 pagastos, bet pagājušajā gadā slimība skāra 1146 mežacūkas.

ĀCM Latvijā pirmoreiz tika reģistrēts 2014. gada jūnijā trim mežacūkām dažus metrus no Baltkrievijas robežas. Tā ir ļoti bīstama saslimšana, un mājas cūku novietnē, kurā slimība konstatēta, ir jānokauj viss ganāmpulks.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!