Foto: Publicitātes attēli
Pirms diviem gadiem aizsākusies ekonomiskā krīze likusi mainīt arī savulaik plašu publicitāti guvušo Mežaparka dzīvojamo namu un biroja ēku projektu, portālam "Delfi" atzina uzņēmuma "New Europe" valdes priekšsēdētājs Gundars Bojārs. Savulaik izziņotā Valsts ieņēmumu dienesta jaunās administratīvās ēkas celtniecība pagaidām ir skiču projekta līmenī, tomēr arī tur darbi virzoties.

Bojārs norādīja, ka nav mainīts iecerēto dzīvokļu un biroju platību apjoms, taču tagad ir citi realizācijas termiņi. Visu dzīvokļu celtniecība ir sadalīta divās fāzēs. Pirmajā fāzē ir tie mitekļi un biroji, kurus domāts celt līdz 2015. gada otrajai pusei vai izskaņai. Par pirmās fāzes biroju ēku celtniecību precīzākus lēmumus pieņems pēc diviem gadiem, tomēr arī tos varētu uzcelt līdz 2015. gada izskaņai.

Bojārs stāstīja, ka pirmās fāzes projektēšana varētu noslēgties mēneša laikā. Taču ir skaidrs, ka dzīvokļus tirgū laidīs pakāpeniski - pa 100 līdz 150 vienlaikus. Ja vienā reizē pārdošanā nonāks vairāk mitekļu, tad tirgus būs pārblīvēts.

Savukārt attiecībā uz otro celtniecības fāzi "New Europa" lēmumu pieņems tikai pēc pieciem gadiem. "Protams, ekonomiskā krīze ir koriģējusi arī mūsu plānus, tāpēc ir mainīti projekta realizācijas termiņi. Īpaši nesteigsimies ar biroju telpu izbūvi, jo šobrīd biroju telpu tirgu nav iespējams prognozēt!," viņš atzīmē. "Viennozīmīgi varu pateikt, ka biroju nomas cena nav adekvāta investīcijām, kas ieguldītas to izveidei".

Attiecībā uz pirmo dzīvokļu celtniecību Bojārs paredz, ka būvniecība sāksies nākamā gada beigās. "Esam veikuši apjomīgus tirgus pētījumus un secinājuši, ka ir jāsāk būvēt tādi dzīvokļi, kādus cilvēki var atļauties nopirkt. Es domāju platības un ekonomiskuma ziņā, lai cilvēki var atļauties prognozēt savus komunālos maksājumus," saka Bojārs.

Kopumā Mežaparka projekts, pēc Bojāra vērtējuma, rit sekmīgi un šogad vien tajā investēti četri miljoni eiro (2,8 miljoni latu). Viņš pauž, ka šobrīd uzsākta parka projektēšana, pagaidu parka risinājumu izstrāde, komunikāciju un infrastruktūras būvniecība, kā arī ielu izbūve. Tāpat ir noņemta gaisa augstsprieguma līnija un veidota pazemes kabeļu līnija.

Tikmēr Valsts ieņēmumu dienesta administratīvās ēkas izbūve palikusi skiču projekta līmenī. Par to Bojārs sola runāt plašāk tad, kad projekts būs gatavs.

Jau vēstīts, ka investīcijas nekustamā īpašuma projektā 25 hektārus lielajā teritorijā starp Rusova, Ķīšezera un Ezermalas ielām iegulda miljardierim Viktoram Vekselbergam piederošais holdings "Renova Group". Tas, vismaz sākotnēji, projektā bija plānojis ieguldīt aptuveni 800 miljonus eiro (560 miljonus latu).

Bija paredzēts uzbūvēt augstceltnes un vidēja augstuma ēkas 452 tūkstošu kvadrātmetru kopējā platībā, ieskaitot sabiedrisko funkciju objektus kā bērnudārzus, izklaidi, mazumtirdzniecību, birojus, viesnīcas. Kopumā bija domāts uzcelt turpat 3000 dzīvokļu.

Projekta īstenošanai paredzētā zeme iegādāta par 45 miljoniem eiro (31,5 miljoniem latu). To Krievijas uzņēmēji nopirka no bijušā VID Muitas kriminālpārvaldes direktora un VID ģenerāldirektora vietnieka Vladimira Vaškeviča šķirtās sievas Ināras Vilkastes.

Pirms tam Bojāra vadītais uzņēmums "Mežaparks SV" uzvarēja konkursā par VID un citu valsts iestāžu vienotā administratīvā ēku kompleksa izveidošanai.

Savukārt vēlāk Bojārs "Mežaparks SPV" sadalīja vairākās daļās, no kurām katrā Mežaparka projektā bija savi uzdevumi. SIA "Mežaparka infrastruktūra" uzdevums bija "Ezerparka" infrastruktūras attīstība, SIA "Ķīšezera centrs" un SIA "Jumurdas nami" - darījumu apbūves attīstība jaunā plānotā mikrorajona "Ezerparks" teritorijā, SIA "Usmas alejas" un "Ungura nami" - dzīvojamās apbūves attīstība Ezerparka pirmās attīstības kārtas teritorijā, savukārt SIA "Ezerparks" - dzīvojamās apbūves attīstība mikrorajona otrās attīstības kārtas teritorijā. "Ezerparka" projektu izstrādājuši Zviedrijas arhitekta biroja "Sweco FFNS Arkitekter AB" speciālisti.

SIA "New Europe" ir Lielbritānijas kompānijas "New Europe Real Estate" īpašums, kam pieder arī "Mežaparks SPV". "New Europe Real Estate" netieši lielākais akcionārs ir ar Vekselbergu saistītā "Renova Group".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!