Foto: LETA
Uzņēmuma "KVV Liepājas metalurgs" ražošanas sašaurināšana un iespējamā darbinieku atlaišana neizbēgami būs jauns trieciens Liepājas un visas Latvijas ekonomikai, aģentūrai LETA atzina Liepājas domes priekšsēdētājs Uldis Sesks (Liepājas partija), kurš šodien tikās ar uzņēmuma ukraiņu akcionāriem un Liepājas domē sasauca operatīvo sapulci ar Nodarbinātības valsts aģentūras (NVA) un pilsētas Sociālā dienesta pārstāvju līdzdalību.

Sesks trešdien ticies ar uzņēmuma jaunajiem īpašniekiem Valēriju Krištalu un Jevgēņiju Kazminu, lai pārrunātu pieņemto lēmumu apturēt tēraudkausēšanas ceha elektroloka krāsns darbību, kā arī iespējamo darbinieku atlaišanu. Sarunā noskaidrots, ka metalurģijas nozarē pašlaik ir sarežģīta situācija, jo ievērojami sadārdzinājusies metāllūžņu cena, bet gatavās produkcijas cenas saglabājušās esošajā līmenī.

Rūpnīcas īpašnieki savu lēmumu par tēraudkausešanas ceha darbības apturēšanu pamatojuši ar ekonomiskajiem apsvērumiem, kas ietver problēmas noieta tirgos, augsto elektroenerģijas cenu, obligāto iepirkuma komponenti (OIK), lūžņu sagādes jautājumu, kā arī metāllūžņu sertifikāciju, kas Latvijā joprojām nav sakārtots jautājums. Daļa no šiem jautājumiem būtu risināma valdības līmenī, par ko informēta arī valdības vadītāja Laimdota Straujuma (V). Tiesa, uz jautājumu, kas visvairāk interesēja Liepājas domi, proti, cik darbinieku turpmāk būs nepieciešams rūpnīcas darbībai un cik tiks atbrīvoti, uzņēmuma īpašnieki skaidru atbildi nav snieguši, vien norādījuši, ka pašlaik tiekot strādāts pie vairākiem aprēķiniem un scenārijiem. Pozitīva ziņa gan ir tā, ka velmēšanas cehs, pēc uzņēmuma īpašnieku teiktā, nerada zaudējumus un turpinās darbu, piebilda Sesks.

"Ir skaidrs, ka "KVV Liepājas metalurga" ražošanas sašaurināšana būs jauns trieciens Liepājas un visas Latvijas ekonomikai. Tikko tikai Liepāja sāka atgūties no tiem satricinājumiem, ko ekonomikai izraisīja Krievijas noteiktās sankcijas, kad klāt jau nākamais trieciens," situāciju raksturoja Liepājas domes priekšsēdētājs.

Lai sagatavotos iespējamai darbinieku atlaišanai uzņēmumā "KVV Liepājas metalurgs", Liepājas domē sasaukta arī operatīvā sanāksme, kurā piedalījušies pārstāvji no NVA un pilsētas Sociālā dienesta. Pēc NVA datiem, šobrīd pilsētā ir aptuveni 200 brīvu vakanču, ko var piedāvāt bez darba palikušajiem. Atsevišķās nozarēs, kā ceļu būvē un celtniecībā, vasaras mēnešos pieaug pieprasījums pēc darbiniekiem, tāpat vasaras sezonā pieaug pieprasījums pēc sezonas darbu darītājiem, piemēram, sabiedriskajā ēdināšanā, apkalpojošajā sektorā u.c. Papildus no jauna sāktas pārkvalifikācijas programmas un tiek risināts jautājums par subsidēto darbvietu izveidi, kur nepieciešama darba devēju lielāka iniciatīva. Pēc NVA apkopotajiem datiem, šogad ir vērojamas pozitīvas tendences darba tirgū un četru mēnešu laikā darbā iekārtojušies aptuveni 2000 reģistrēto bezdarbnieku. Pašvaldībā norit arī sarunas par vairāku jaunu uzņēmumu ienākšanu jaunizveidotajās industriālajās teritorijās, kas dotu papildu vairākus desmitus darbavietu.

Palīdzēt krīzes situācijā nonākušajiem ir gatavs arī pilsētas Sociālais dienests, kurā var vērsties tie liepājnieki, kuri palikuši bez darba vai iztikas līdzekļiem. Līdzīgi kā 2013.gadā, kad uzņēmums "Liepājas metalurgs" paziņoja par darbības pilnīgu apturēšanu un aptuveni 2000 darbinieku atbrīvošanu, arī šoreiz Sociālais dienests izstrādās informatīvu materiālu bez darba palikušajiem rūpnīcas darbiniekiem, kurā būs izskaidroti soļi un nosacījumi pieejā sociālā atbalsta saņemšanai. No pagājušā gada Liepājā ir ieviests arī pabalsts pārtikas iegādei kritiskā situācijā nonākušajām ģimenēm, kas palikušas bez ienākumiem. Kopējais visiem pabalstiem paredzētais budžets ir aptuveni trīs miljoni eiro.

Kā ziņots, AS "KVV Liepājas metalurgs" spiesta sašaurināt ražošanu tēraudkausēšanas cehā, jo produkcijas pašizmaksa nenodrošina konkurētspēju ar līdzīgu metalurģijas uzņēmumu produkciju gan citās valstīs Eiropas Savienībā, gan citos pasaules reģionos, sacīja "KVV Liepājas metalurga" valdes loceklis Igors Kovaļenko.

"KVV Liepājas metalurgs" patlaban no darba atbrīvo 15% darbinieku, sacīja "KVV Liepājas metalurga" pārstāve Inese Ozoliņa. "Patlaban vēl nav iespējams pateikt precīzu kopējo darbinieku skaitu, kurus nāksies atlaist. Uzņēmuma īpašnieki veic aprēķinus, pārstrādā biznesa plānu, un galīgais skaits būs zināms tikai pēc tam," sacīja Ozoliņa.

Ņemot vērā to, ka maija sākumā "KVV Liepājas metalurgs" nodarbināja 960 strādājošos, tad 15% atlaižamo varētu nozīmēt gandrīz 150 darbinieku atlaišanu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!