Foto: DELFI

AS "Latvenergo" ir brīdinājusi AS "KVV Liepājas metalurgs" par elektroenerģijas piegāžu pārtraukšanu, ja līdz 15.jūnijam netiks samaksāts par uzņēmumam nosūtītajiem rēķiniem, informēja "Latvenergo".

Uzņēmumā uzvēra, ka "KVV Liepājas metalurgs" joprojām ir parādā "Latvenergo" un rēķinu apmaksa nenotiek līgumā paredzētajos termiņos.

"Latvenergo" ir noslēgts elektroenerģijas tirdzniecības līgums ar "KVV Liepājas metalurgu", saskaņā ar kuru norēķins par patērēto elektroenerģiju notiek pa mēneša dekādēm.

Kopš 27.maija uzņēmums ir pārtraucis rēķinu apmaksu par piegādāto elektroenerģiju maija pirmajā un otrajā dekādē par kopējo summu 326 511 eiro. 5.jūnijā "Latvenergo" izrakstīja rēķinu par galīgo elektroenerģijas patēriņu maijā - 598 429 eiro ar apmaksas termiņu 15.jūnijā. Šodien tika izveidots rēķins par jūnija pirmajā dekādē patērēto elektroenerģiju - 130 883 eiro.

"Latvenergo" norāda, ka "KVV Liepājas metalurga" vadības publiskie paziņojumi par finansiālu problēmu neesamību ir pretrunā ar faktisko rīcību. Tiek prasīts pārcelt līgumā paredzētos rēķinu apmaksas termiņus, kā arī metālapstrādes uzņēmuma vadība izsakās par ražošanas neizdevīgumu saistībā ar nestabilo situāciju metāllūžņu tirgū, kā arī izvirza prasību par vietējā metāllūžņu un armatūras tirgus aizsardzību.

Izvērtējot situāciju, "Latvenergo" piegādātāji ir spiesti atzīt, ka pastāv augsts risks nesaņemt atlīdzību no "KVV Liepājas metalurgs" par piegādāto elektroenerģiju ap 700 000 eiro apmērā.

Jau ziņots, ka "KVV Liepājas metalurgs" kavē maksājumus AS "Latvenergo" un AS "Latvijas Gāze". Uzņēmumi kavēto maksājumu apmēru neatklāja.

Ja AS "KVV Liepājas metalurgs" līdz 19.jūnijam nesamaksās AS "Latvijas Gāze" parādu par piegādāto gāzi, uzņēmumam varētu apturēt gāzes piegādi, sacīja "Latvijas Gāzes" pārstāvis Vinsents Makaris.

Makaris apstiprināja, ka "KVV Liepājas metalurgs" joprojām nav veicis samaksu par piegādāto gāzi.

Iepriekš "KVV Liepājas metalurga" pārstāvji stāstīja, ka velmētavas darbība ar šī brīža jaudām spēj finansiāli nosegt uzņēmuma izmaksas. 9.jūnijā par gāzi tika veikts pārskaitījums 250 000 eiro apjomā. Nākamais maksājums 240 000 eiro apmērā ir jāveic līdz 19.jūnijam. Savukārt "Latvenergo" ir veikts maksājums par 163 000 eiro, līdz 12.jūnijam tiks veikta vēl tādas pašas summas apmaksa, bet patlaban lūgts pa daļām apmaksāt 580 000 eiro līdz mēneša beigām.

Kā vēstīts, AS "KVV Liepājas metalurgs" spiesta sašaurināt ražošanu tēraudkausēšanas cehā, jo produkcijas pašizmaksa nenodrošina konkurētspēju ar līdzīgu metalurģijas uzņēmumu produkciju gan citās valstīs Eiropas Savienībā, gan citos pasaules reģionos, sacīja "KVV Liepājas metalurga" valdes loceklis Igors Kovaļenko.

Maija sākumā "Liepājas metalurgā" strādāja aptuveni 960 darbinieki, taču mēneša beigās uzņēmuma vadība paziņoja, ka pēc ražošanas sašaurināšanas rūpnīcā darbu turpinās vien nepilni 300 darbinieku.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!