Foto: Delfi Foto
AS "KVV Liepājas metalurgs" pilnībā noraida visas SIA "Elme Messer Metalurgs" prasības un tiesā pierādīs savu maksātspēju, sacīja uzņēmumā.

Pagaidām "KVV Liepājas metalurgs" vēl nav saņēmis oficiālu dokumentu par maksātnespējas pieteikumu, taču pilnībā noraida apgalvojumus, ka būtu parādā "Elme Messer Metalurgs" par piegādāto rūpniecisko gāzi.

Iesniegtais maksātnespējas pieteikums nekādā veidā neietekmēs uzņēmuma darbību, sacīja uzņēmumā.

Jau ziņots, ka Liepājas tiesā pieteikta "KVV Liepājas metalurgs" maksātnespēja, liecina ieraksts Maksātnespējas administrācijas mājaslapā.

Ar maksātnespējas pieteikumu tiesā vērsās "Elme Messer Metalurgs". Uzņēmuma valdes loceklis Silvis Fridrihsons sacīja, ka prasība tiesā iesniegta tādēļ, ka "KVV Liepājas metalurgs" ir parādā par "Elme Messer Metalurgs" piegādāto gāzi. "Ne parāda apjomu, ne arī periodu, par kuru nav maksāts, es nevaru atklāt, jo tas ir komercnoslēpums," paziņoja Fridrihsons.

Maksātnespējas procesa lieta ierosināta 16. decembrī. Kā liecina ieraksts Tiesu portālā, lieta tiks skatīta 29. decembrī plkst.10, to vērtēs tiesnese Maija Jansone.

Kā ziņots, "KVV Liepājas metalurga" apgrozījums 2015.gadā ir vairāk nekā 73 miljoni eiro. Kopējais saražotās produkcijas apjoms sasniedz 200 000 tonnu, no kurām šogad realizēti 185 000 tonnu, informē uzņēmums.

2015. gadā kopumā uzņēmums nodarbināja vairāk nekā 550 strādājošo. Darba algās, ieskaitot nodokļus, samaksāti nepilni septiņi miljoni eiro. Lielākās izdevumu pozīcijas veido maksa par energoresursiem - četri miljoni eiro, tajā skaitā 1,2 miljoni eiro par obligātā iepirkuma komponentēm (OIK), vairāk nekā 3,5 miljoni eiro - par gāzi.

2015. gada februārī, kad uzņēmums pēc gandrīz divu gadu dīkstāves atsāka darbu, no jauna nācās iekarot arī zaudētos noieta tirgus un atjaunot valstu nacionālos sertifikātus. Šobrīd "KVV Liepājas metalurgs" savu produkciju realizē Latvijā, Lietuvā, Igaunijā, Polijā, Vācijā, Islandē, Norvēģijā, Šveicē, Dānijā, Somijā, Alžīrijā, Krievijā (Kaļiņingradā). Ir saņemti Vācijas, Polijas, Somijas, Dānijas, Norvēģijas, Šveices un Latvijas produkcijas atbilstības sertifikāti, noslēgumam tuvojas sertifikācijas process Lielbritānijā.

Uzņēmuma paziņojumā teikts, ka, par spīti katastrofālajai tirgus situācijai metalurģijas nozarē, "KVV Liepājas metalurgs" šogad spējis ne tikai atsākt ražošanu, bet stabilizēt ražošanas apjomus, optimizēt ražošanas izmaksas un energoresursu patēriņu, efektivizēt pārdošanas procesus. Ir izdevies noslēgt jaunus, ekonomiski izdevīgākus iepirkumu līgumus, kas ļauj lētāk iepirkt izejvielas. Kaut arī finansiāli "KVV Liepājas metalurgs" 2015.gadu noslēgs ar ievērojamiem zaudējumiem, tomēr šogad veiktās pozitīvās iestrādnes, aktīvais darbs pārdošanā un uzņēmuma darbinieku entuziasms ļaujot cerēt, ka uzņēmums, saņemot arī valsts atbalstu, nākamgad spēs turpināt darbu smagajos tirgus konjunktūras apstākļos, pārvarēt grūtības un nostiprināt savu vietu tirgū.

Tomēr Liepājas mērs Uldis Sesks trešdien LNT raidījumā "900 sekundes" norādīja, ka "KVV Liepājas metalurgs" uz trīs nedēļām - līdz 10.janvārim - pārtrauks ražošanu. Sesks izteicās, ka tendences globālajā tirgū metalurģijā pašreiz nav labvēlīgas un uzņēmumam "iet kā pa viļņiem".

Kā ziņots, Ukrainas holdinga kompānija "KVV Group" pērn 2.oktobrī parakstīja pirkuma līgumu ar Latvijas valsti par maksātnespējīgā uzņēmuma "Liepājas metalurgs" iegādi, piedāvājot par to maksāt 107 miljonus eiro. Līdz darbības apturēšanai 2013.gadā tas bija viens no lielākajiem rūpniecības uzņēmumiem Baltijā un eksportētājiem Latvijā, veidojot aptuveni 0,7-1% no Latvijas iekšzemes kopprodukta. Līdz ar to rūpnīcas darbības atjaunošana ir nozīmīgs un ilgi gaidīts notikums Latvijas ekonomikai.

Kā liecina "Firmas.lv" dati, rūpniecisko gāzu ražošanas un uzpildes stacijas "Elme Messer Metalurgs" 1999.gadā dibināja Igaunijas uzņēmums "Elme Messer Gaas", kam piederēja 51% kapitāldaļu, un "Liepājas metalurgs", kam piederēja 49% kapitāldaļu. Kopš 1999.gada Igaunijas uzņēmuma daļu skaits pakāpeniski pieauga, līdz šī gada augustā tas pārņēma atlikušo 11,31% "Liepājas metalurgam" piederošās "Elme Messer Metalurgs" daļas.

Pagājušajā gadā "Elme Messer Metalurgs" strādāja ar 103 979 eiro apgrozījumu, kas bija ievērojami mazāk nekā 2013.gadā un 2012.gadā sasniegtie 6,9 miljoni eiro un 8,1 miljons eiro. Pērn pieauga uzņēmuma zaudējumi, sasniedzot 1,5 miljonus eiro salīdzinājumā ar 1,1 miljonu eiro zaudējumiem 2013.gadā un 588 471 eiro peļņu 2012.gadā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!