Foto: F64
Jūrmalas dome lietos Dienvidu tilta shēmas, būvējot dzīvokļus mazturīgajiem par 750 latiem kvadrātmetrā (Ls/m2), otrdien raksta laikraksts "Dienas Bizness".

Pašvaldības SIA "Jūrmalas attīstības projekti" šim nolūkam ņems vairāk nekā sešu miljonu latu kredītu. Pēc tam pašvaldība no attīstītāja dzīvokļus atpirks. Līdzīgi kā Dienvidu tilta būvniecībā, arī Jūrmalas dome sākotnēji noslēgs līgumu par būvniecību, attīstītājs ņems kredītu, bet nodokļu maksātāji par to visu maksās.

Vispirms uzņēmums, piemērojot iepirkuma procedūru – atklātu konkursu, ņems kredītu 6,239 miljonu latu apmērā, ieķīlājot zemesgabalu Dīķu ielā 30 un topošās ēkas. Bilances vērtība zemesgabalam noteikta 585 000 latu. Savukārt Jūrmalas dome, sākot ar 2014.gadu, slēgs ar "Jūrmalas attīstības projektiem" līgumu par dzīvokļu iegādi. Pēc uzņēmuma lūguma no lēmuma projekta svītroja punktu, kas nosaka, ka pašvaldība ik gadu šim nolūkam budžetā paredzēs vairāk nekā 788 000 latu.

Iepriekšējā domes sēdē deputāti nolēma ieguldīt "Jūrmalas attīstības projektu" pamatkapitālā vēl divus zemesgabalus – Dīķu ielā 30a, ko AS "BDO" novērtējusi 7 900 latiem un Dīķu 30b, kura cena ir noteikta 34 600 latu. Jāteic, ka bilances vērtība minētajiem zemesgabaliem ir augstāka: Dīķu 30a – 14 256 lati, un Dīķu 30b – 77 330lati.

Kā laikrakstam paskaidroja Jūrmalas attīstības projekti vadītājs Andris Jankovs-Priede, līdzās esošie zemesgabali nepieciešami teritorijas labiekārtošanai. Tikmēr opozīcijas deputāti izsaka aizdomas, ka tur pēc tam, kad pašvaldība būs ievilkusi komunikācijas, uzcels dzīvojamās mājas un dzīvokļus iztirgos, vairs nerēķinoties ar pašvaldību.

1,7 ha lielajā zemesgabalā Dīķu ielā 30 iecerēts uzcelt 166 dzīvokļus. Katrs dzīvokļu m2 izmaksās vismaz 750 latus. Jankovs-Priede apgalvo, ka iepirkt jau gatavus dzīvokļus ir daudz dārgāk, kamēr deputāts Arnis Ābelīte bija aprēķinājis, ka šobrīd Kauguros var nopirkt dzīvokļus par 500 eiro/m2 un lētāk. "SS.lv" sludinājumu portālā vien piedāvā dzīvokļus Kauguros par desmit līdz divpadsmit tūkstošiem latu, izvēle liela – vairāk nekā 200 dzīvokļu. Bet 70 000 latu par dzīvokli (domes piedāvājums) ir summa, par ko Ķemeros vai Slokā jau var nopirkt nelielu māju ar zemi.

"Jūrmalas dome ir kā liels Titāniks, kas virzās konkrētā virzienā. Mēs pieņēmām lēmumu būvēt, tādēļ tagad nevaram lemt pirkt dzīvokļus. Mēs lēkāsim no reizes uz reizi, kamēr cilvēki gadiem sēdēs dzīvokļu rindā. Deputātu viedokļi mainās atkarībā no tā, vai viņi ir pozīcijā vai opozīcijā," tā Jūrmalas mērs Gatis Truksnis.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!