Foto: LETA

Lauksaimniecības pakalpojumu kooperatīvā sabiedrība "LATRAPS", iegādājoties maksātnespējīgās "Trikāta" piederošās 53,66% kapitāldaļas kļuvis par piena pārstrādes uzņēmuma SIA "Latvijas Piens" dalībnieku ar 73,28% kapitāldaļu, portālu "Delfi" informēja uzņēmuma pārstāvji.

Pārējiem līdzšinējiem īpašniekiem piensaimnieku kooperatīvam "Dzēse" pieder 20,84% un Vidzemes graudkopības kooperatīvam "VAKS" 5,88% kapitāldaļu.

Maksātnespējīgās LPPKS "Trikāta" administratore Rudīte Klikuča norāda, ka 30. martā ir noslēgts līgums par "Trikāta" īpašumā esošo SIA "Latvijas Piens" kapitāldaļu un prasījuma tiesību pret uzņēmumu pārdošanu Latvijas lauksaimnieku kooperatīvam "LATRAPS" par 512 000 eiro.

"Pieņemot lēmumu, protams, primāri bija jāņem vērā "Trikāta" kreditoru intereses, tomēr centāmies rast risinājumu, kas vienlaicīgi nodrošinātu arī nepārtrauktu "Latvijas Piens" darbību. Jau janvārī publiski tika izsludināta iespēja pieteikties uzņēmuma kapitāldaļu iegādei. Sludinājumā noteiktajā termiņā pieteicās četri pretendenti, taču trīs no pretendentiem savus piedāvājumus atsauca. Nešaubos, ka dotajā situācijā šis ir labākais iespējamais risinājums visām iesaistītajām pusēm, tas rada iespēju "Latvijas Piens" turpināt darbību, jo pretējā gadījumā, ja uzņēmums kļūtu maksātnespējīgs, "Trikāta" visdrīzāk no "Latvijas Piens" kapitāla daļu realizācijas un prasījuma tiesībām nesaņemtu nekādus naudas līdzekļus," sacījusi Klikuča.

Savukārt "LATRAPS" ģenerāldirektors Edgars Ruža norāda, ka uzņēmums "Latvijas Piens" dalībnieku struktūrā iesaistījās 2014. gadā, investējot vienu miljonu eiro. "Latvijas Piens" tālāku attīstību apgrūtināja piena pārstrādes nozarē ieilgusī krīze un lielākā akcionārā "Trikāta" maksātnespēja.

"Visu šo laiku jau esam atbalstījuši "Latvijas Piens" attīstību un, kļūstot par vadošo dalībnieku, esam apņēmības pilni veikt tālākas investīcijas uzņēmuma attīstībā. Pēdējo 12 mēnešu laikā uzņēmuma "Latvijas Piens" vadība ir spējusi reorganizēt darbību, fokusējoties uz siera ražošanu un guvusi pirmos panākumus eksporta tirgos. Taču krīze piena nozarē, kas saistīta gan ar Krievijas embargo, gan Eiropas piena ražošanas kvotu sistēmas atcelšanu, gan globālo piena produktu pārprodukciju, diemžēl, nav beigusies. Mēs ticam "Latvijas Piena" tālākas izaugsmes potenciālam, bet apzināmies, ka ceļš būs sarežģīts un ar daudziem izaicinājumiem," sacījis Ruža.

"Latvijas piens" ir 100% Latvijas lauksaimniekiem piederošs uzņēmums, kas darbu sāka 2012.gada nogalē. No 2014. gada uzņēmums fokusējies un attīstījis siera ražošanu. 50% no saražotā siera tiek eksportēti uz Eiropas un Austrumu Āzijas valstīm. Nozīmīgākie eksporta tirgi ir Zviedrija un Somija, kam pēdējā laikā pievienojusies arī Dānija.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!