Foto: F64

Telekomunikāciju uzņēmuma "Lattelecom" tīkla avāriju, kas kopumā skāra vairāk nekā 80 000 klientu visā valstī izraisījusi negaidīta IP adrešu izdales sistēmas avārija, portālu "Delfi" informēja uzņēmuma pārstāve Lāsma Trofimova.

Sestdien, 26. maijā, no pulksten 18.04 Latvijas teritorijā "Lattelecom" tīklā bija novērojami interneta piekļuves traucējumi. Tie ietekmēja vairāk nekā 80 000 "Lattelecom" interneta un Interaktīvās TV klientus. Ekspertiem izdevās problēmu identificēt un atrisināt dažu stundu laikā, pakāpeniski atjaunojot pakalpojumus, skaidro uzņēmums.

"Tīkla problēmas bija saistītas ar negaidītu IP adrešu izdales sistēmas avāriju, kas divu stundu laikā tika novērsta. Šāda veida liela apjoma ietekmes avārijas izraisa ilgstošu sistēmu pārslodzi, kas prasa vairākas stundas, lai visiem klientiem pakalpojumu darbība tiktu atsākta pilnībā. Tādēļ arī, vienlaikus lielam skaitam klientu mēģinot restartēt ierīces un sazināties ar klientu apkalpošanas speciālistiem, zvanot 177 vai dodoties uz mājaslapu, radās liels ienākošo pieprasījumu skaits, un tā rezultātā pārslodze, kas traucēja sazināties ar "Lattelecom"," skaidro Trofimova.

Taujāta par iespējamām kompensācijām klientiem, viņa norādīja: "diemžēl, tehniskas problēmas mēdz gadīties ikvienam pakalpojumu sniedzējam – no tā neviens nav un nevar būt pasargāts 100% apmērā. Radušās problēmas tika atrisinātas pāris stundu laikā, nevis ilgā termiņā, un šādas situācijas ir atrunātas savstarpējā sadarbības līgumā, kas paredz kompensāciju, ja bojājumu neizdodas novērst vairāku dienu laikā."

Naktī uz svētdienu sistēmu darbība un pakalpojumu piegāde esot pilnībā atjaunota.

Ja klientiem ir novērojami Interaktīvās televīzijas darbības traucējumi, uzņēmums lūdz restartēt ierīces. Traucējumu laikā ir iegūti arī sistēmu darbību raksturojošie tehniskie ieraksti, lai veiktu precīzāku analīzi un izstrādātu risinājumus, kas ierobežotu šādu incidentu iestāšanos nākotnē.

"Delfi" jau ziņoja, ka uzņēmuma sakaru bojājumi sestdien izraisīja milzu rezonansi sabiedrībā.

"Lattelecom" konsolidētais apgrozījums pērn bija 195,67 miljoni eiro, kas ir par 1,1% jeb 2,4 miljoniem eiro vairāk nekā 2016. gadā, savukārt tā konsolidētā peļņa palielinājās par 26,4% jeb 8,5 miljoniem eiro, sasniedzot 40,7 miljonus eiro. Vienlaikus "Lattelecom" grupas EBITDA pērn bija 69,1 miljons eiro, saglabājoties 2016. gada līmenī.

"Lattelecom" grupas uzņēmumi pērn valstij nodokļos nomaksāja kopumā 48,5 miljonus eiro.

"Lattelecom" grupā ir uzņēmumi "Lattelecom", "Lattelecom BPO", "Citrus Solutions", "Lattelecom Technology", "Media 360" un "Baltijas Datoru akadēmija". "Lattelecom" pieder 23% SIA "Latvijas Mobilais Telefons" daļu. "Lattelecom" pieder valstij Privatizācijas aģentūras personā (51%) un Dānijā reģistrētajam "Telia Company" meitas uzņēmumam "Tilts Communications" (49%).

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!