Foto: DELFI

Valsts uzņēmums "Latvenergo" plāno atkārtoti mēģināt piegādāt gāzi no Lietuvas, pastāstīja kompānijas valdes loceklis Māris Kuņickis.

Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas (SPRK) padome ceturtdien nolēma noraidīt energokompānijas "Latvijas Gāze" (LG) lūgumu piešķirt pagaidu atkāpi trešo personu tiesībām izmantot dabasgāzes pārvades un sadales sistēmu. Ņemot vērā šo lēmumu, "Latvenergo" atkārtoti mēģinās piegādāt gāzi no Lietuvas.

Kuņickis skaidroja, ka iepriekšējie mēģinājumi piegādāt gāzi no Lietuvas bija neveiksmīgi, LG nenodrošinot piekļuvi infrastruktūrai, tāpēc ar Lietuvas kolēģiem vajadzēs vienoties par jaunu darījumu.

Pēc viņa teiktā, sākotnēji nepieciešams rūpīgi iepazīties ar SPRK padomes lēmumu, taču "Latvenergo" turpina strādāt ar Lietuvas kolēģiem un ir ieinteresēts piegādāt gāzes testa partiju no kaimiņvalsts.

Vienlaikus viņš atgādināja, ka "Latvenergo" pieder gāze Inčukalnā, kuru uzņēmums iegādājās "Gazprom Export" izsolē, un arī par šīs gāzes izņemšanu var iesniegt pieteikumu LG.

Jau vēstīts, ka SPRK, izskatot LG lūgumu, atzīst – atkāpes pieprasījums ir jāvērtē atbilstoši astoņiem kritērijiem, kuri minēti Enerģētikas likumā. Likums arī nosaka, ka regulators nevar atzīt komersanta finansiālo un ekonomisko grūtību pastāvēšanu, ja komersanta dabasgāzes pārdošanas apmēri nav mazāki par fiksēta maksājuma apmēra līgumos noteiktajiem dabasgāzes pirkšanas apmēriem. Regulators pēc rūpīgas šo kritēriju izvērtēšanas un faktisko apstākļu analīzes secināja, ka nav pamata atkāpes piešķiršanai.

Regulators nekonstatēja apstākļus, kas varētu radīt nopietnas ekonomiskas un finansiālas grūtības LG 2016. gadā saistībā ar pielīgto "ņem vai maksā" (take or pay) saistību izpildi. Vienlaikus SPRK saredz, ka LG ir iespējams izvairīties no ekonomiskām un finansiālām grūtībām, pat ja tādas varētu rasties 2017. gadā vai arī turpmākajos gados.

SPRK lēmums nozīmē, ka Latvijas lietotāju tiesības iegādāties dabasgāzi no alternatīviem piegādātājiem (piemēram, starptautiskajos dabasgāzes tirgos) un piegādāt to Latvijā savam patēriņam netiek ierobežotas. Latvijas lietotājiem, kuri vēlas piegādāt sev piederošu dabasgāzi saviem patēriņa objektiem, ir tiesības prasīt un LG ir pienākums nodrošināt Latvijas lietotāju dabasgāzes transportēšanu.

Tāpat vēstīts, ka "Latvenergo" izsolē martā iegādājās 5,2 miljonus kubikmetru gāzes no Krievijas "Gazprom" meitasuzņēmuma "Gazprom Export" un vērsās LG ar diviem pieteikumiem - par gāzes uzglabāšanu Inčukalnā un par gāzes izņemšanu konkrētā laikā. "Gazprom Export" īpašnieks vienlaikus ir LG akcionārs "Gazprom".

Ziņots arī, ka SPRK padome aprīļa otrajā pusē administratīvajā lietā nolēma izteikt brīdinājumu LG saistībā ar tās rīcību, nenodrošinot "Latvenergo" iespēju piegādāt gāzi no Lietuvas.

Pašlaik Latvijas dabasgāzes tirgū darbojas viens uzņēmums - "Latvijas Gāze", kas nodrošina dabasgāzes iepirkšanu, uzglabāšanu, pārvadi, sadali un tirdzniecību. "Latvijas Gāzes" lielākie īpašnieki ir Krievijas "Gazprom", Eiropas investīciju banku veidotais "Marguerite Fund", Vācijas "Uniper Ruhrgas International GmbH" un "Itera Latvija".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!