Foto: LETA

AS "Latvenergo" akcionāru sapulcē piektdien iecelta valstij piederošā uzņēmuma AS "Latvenergo" padome. Par tās priekšsēdētāju kļuvis bijušais "DNB bankas" vadītājs Andris Ozoliņš. Padomē iecels arī Andris Liepiņš, Baiba Rubesa, Mārtiņš Bičevskis un Martins Sedlackis.

Paziņojumā medijiem Ekonomikas ministrija (EM) informējusi par izraudzīto uzņēmuma padomes sastāvu. Savukārt "Latvenergo" pārstāve Ivita Bidere portālam "Delfi" norādīja, ka par padomes priekšsēdētaju izraudzīts Ozoliņš.

Ozoliņš strādājis vadošos amatos vairākās bankās, kā arī pieredzi padomes locekļa darbā uzkrājis AS "Kredītinformācijas birojā", AS "Reverta" un AS "Baltic International Bank".

Liepiņš pēdējos divus gadus bijis valsts AS "Starptautiskā lidosta "Rīga"" valdes priekšsēdētājs. Savukārt Rubesa šobrīd ir Baltijas valstu kopuzņēmuma AS "RB Rail" valdes priekšsēdētāja un izpilddirektore, iepriekš strādājusi "Volkswagen Group" Vācijā, Norvēģijas valsts uzņēmumā "Statoil ASA" un citur.

Bičevskis ir AS "Valsts Nekustamie īpašumi" padomes priekšsēdētājs un Latvijas Darba devēju konfederācijas viceprezidents, un Sedlackis kopš 2012. gada strādā AS "Air Baltic Corporation" valdē un ir operatīvās vadības direktors.

Kā skaidroja EM, AS "Latvenergo" padomes kandidātu atlasē tika piesaistīts personāla atlases uzņēmums SIA "Fontes Executive Search". Kopumā tika apzināti 536 kandidāti no vairākām nozarēm, bet konkursā uz "Latvenergo" piecu padomes locekļu amatiem pieteicās 80 pretendenti no 10 pasaules valstīm.

Kandidātu atlase noritēja četrās kārtās. Tika izvērtēta kandidātu atbilstība prasībām un rakstiski iesniegtais redzējums par "Latvenergo" nākotnes izaicinājumiem, tostarp koncerna ietekmi uz Latvijas tautsaimniecību.

Tālākajā konkursa gaitā 14 labākie pretendenti tika intervēti klātienē. Vērtēšanas procesu noslēdza spēcīgāko kandidātu sociālo kompetenču padziļināta novērtēšana. Tā veikta deviņiem kandidātiem.

Atlases procesu nodrošināja un kandidātus novērtēja komisija, kurā strādāja EM un Pārresoru koordinācijas centra pārstāvji, neatkarīgi eksperti un SIA "Fontes Executive Search" pārstāvji.

EM ieskatā konkursa rezultāts nodrošinājis to, ka padomē būs pārstāvētas augsta līmeņa zināšanas un pieredze lielu uzņēmumu attīstības stratēģiju izstrādē. Visus padomes locekļus raksturo arī izpratne par koncerna darbības principiem, labas svešvalodu zināšanas, laba reputācija un pieredze atbilstošā amatā jau iepriekš, skaidroja ministrijā.

EM valsts sekretārs Juris Stinka uzsvēris: "Koncernam jāspēj ar panākumiem konkurēt starptautiskajā tirgū, nostiprinot ilgtspējīgu tirgus pozīciju. Lai to nodrošinātu, koncernam efektīvi jāstrādā gan esošajos darbības virzienos, gan jāizvērtē iespēja paplašināt savu darbību."

"Latvenergo" koncerns ir lielākais energoapgādes pakalpojumu sniedzējs Baltijā, kas nodarbojas ar elektroenerģijas un siltumenerģijas ražošanu un pārdošanu, elektroenerģijas sadales pakalpojuma nodrošināšanu pārvaldes aktīvu nomu. "Latvenergo" 100% kapitāla daļas pieder valstij.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!