Foto: DELFI

Valsts kontroles (VK) atzinumi veiktajā revīzijā par AS "Sadales tīkls" sekmēs uzņēmuma pakalpojuma efektivitāti, norādīja "Sadales tīkla" akcionāra AS "Latvenergo" pārstāvji.

"Latvenergo" uzsvēra, ka "Sadales tīkls" ir būtisku pārmaiņu procesā, kura ietvaros tiek optimizēts darbam nepieciešamo resursu skaits – personāla skaits tiks samazināts par 800 strādājošajiem, darbam nepieciešamo transportlīdzekļu skaits – par 400 vienībām, kā arī samazināts tehnisko bāzu skaits, tādējādi līdz 2022. gadam plānots samazināt uzņēmuma saimnieciskās darbības izmaksas par aptuveni 70 miljoniem eiro.

Uzņēmuma stratēģija paredz, ka "Sadales tīklam" jākļūst par modernāko viedo pakalpojumu sniedzēju reģionā un uzņēmumam būtiski jāpaaugstina savas darbības efektivitāte, tādēļ no 2017. gada "Sadales tīkls" mērķtiecīgi tiek īstenots darba efektivitātes plāns, kas jau ir devis pirmos izmērāmos rezultātus ne tikai finansiāli, bet arī pakalpojuma kvalitātes un nepārtrauktības jomā.

Līdz ar to akcionārs uzskata, ka jaunajai uzņēmuma valdei ir iespēja labākajā veidā izmantot VK secinājumus, lai īstenotu plānu un izvirzītu jaunus uzdevumus. Tie ir ambiciozi mērķi, kuru izpildi "Latvenergo" kā akcionārs sagaida no jaunās "Sadales tīkla" valdes ar tās komerciālo pieeju, spējot pieņemt lēmumus, kas nodrošina uzņēmuma vīzijas sasniegšanu – būt efektīvam pakalpojumu sniedzējam.

"Latvenergo" valdes priekšsēdētājs Āris Žīgurs pauda, ka viņš augstu novērtē VK atbildīgo un konstruktīvo pieeju, veicot šo darbu un sniedzot savus ieteikumus. "Redzam, ka VK skatījums palīdzēs "Sadales tīkla" atjaunotajai valdei sasniegt akcionāra dotos uzdevumus. Ir novērtēti uzņēmuma jau sasniegtie rezultāti digitalizācijas un efektivizācijas plāna ietvaros, kā arī sniegti vērtīgi ieteikumi iesāktā darba turpināšanai," pauda Žīgurs.

"Latvenergo" kā meitas sabiedrības "Sadales tīkls" akcionārs uzskata, ka notikušās VK revīzijas secinājumi stiprinās uzņēmuma virzību akcionāra noteikto mērķu sasniegšanai. Līdz ar jaunās valdes darbības laikā sasniegtajiem rezultātiem izmaksu samazināšanā, tas veicinās "Sadales tīkla" izaugsmi par efektīvāko un modernāko viedo pakalpojumu sniedzēju reģionā.

Jau ziņots, ka, saskaņā ar VK revīzijā secināto, "Sadales tīkls" elektroenerģijas sadales sistēmas pakalpojumu tarifos iekļautās izmaksas ne visos gadījumos ir ekonomiski pamatotas un nepieciešamas sadales pakalpojumu sniegšanai. VK uzsver, "Sadales tīkla" ieņēmumus veido visu Latvijas iedzīvotāju maksājumi par elektroenerģijas sadales pakalpojumiem, un lietotājiem faktiski nav iespējas izvēlēties citu pakalpojuma sniedzēju. Monopolstāvoklī esošam sabiedriskā pakalpojuma sniedzējam savā darbībā jābūt motivētam uzlabot iekšējos procesus un ierobežot izmaksas, jo tā ieņēmumi ir garantēti.

Revīzijā arī secināts, ka kapitālsabiedrības iespējas iekšējo procesu uzlabošanā un izmaksu ierobežošanā nav izsmeltas. VK vērtējumā ir nepieciešams uzlabot arī lēmumu pieņemšanas izsekojamību un kontroli, lai sniegtu pārliecību par resursu produktīvu izmantošanu, piemēram, kapitālieguldījumu plānošanā un vieglā un speciālā transporta izmantošanā.

Savukārt "Sadales tīkls" paziņojumā medijiem norādīja, ka VK revīzija par "Sadales tīkla" elektroenerģijas sadales sistēmas pakalpojumu tarifiem tika veikta laikā, kad uzņēmums jau bija sācis darbības efektivitātes paaugstināšanas programmu, līdz ar to patlaban lielākā daļa no revīzijas ziņojumā iekļautajiem ieteikumiem ir ieviešanas procesā.

Komentējot VK revīzijā secināto, "Sadales tīkls" komunikācijas direktore Renāte Meļķe norādīja, ka "Sadales tīkls" kopš pagājušā gada realizē uzņēmuma darbības efektivitātes paaugstināšanas programmu. Tāpēc kompānija ir vērienīgā transformācijas procesā, optimizējot darbam nepieciešamo resursu skaitu – personāla skaitu plānots samazināt par 800 strādājošajiem, darbam nepieciešamo transportlīdzekļu skaitu – par 400 vienībām, kā arī samazināts tehnisko bāzu skaits, tādējādi līdz 2022. gadam plānots samazināt uzņēmuma saimnieciskās darbības izmaksas par aptuveni 70 miljoniem eiro.

Meļķe sacīja – lai samazinātu uzņēmuma pamatdarbībai nepieciešamos resursus un nodrošinātu patērētāju un uzņēmuma interesēm atbilstošāko pakalpojumu arī turpmāk, līdz 1. septembrim uzņēmumā jau ir slēgtas 450 darba vietas, atbrīvotas 10 tehniskās bāzes, kā arī darbam nepieciešamo transportlīdzekļu skaits samazinājies par 160 vienībām. Tikmēr nozares uzņēmumu veiktais apkopojums par elektroenerģijas piegādes izmaksām liecina, ka atsevišķās mājsaimniecību grupās, kā arī juridiskajiem klientiem ar energointensīvām ražotnēm maksa par elektroenerģijas piegādi Latvijā ir konkurētspējīga un dažās klientu kategorijās ir zemākā Baltijas valstīs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!