Foto: DELFI
Korejas elektronikas koncerns "Samsung Electronics" ("Samsung") vakar sācis sava prestižākās sērijas viedtālruņa "Galaxy S5" tirdzniecību arī Latvijā, un "Tele2" veikalā, kur notika svinīgais pasākums, pircēju interese esot bijusi samērā liela. Tas norādot, ka telefonam Latvijā gaidāmi labi panākumi, biznesa portālam "Nozare.lv" norādīja "Tele2" komercdirektors Jānis Spoģis.

Pirmais "Galaxy S5" pircējs tirdzniecības centra "Spice" "Tele2" veikalā Juris Jaunslavietis atzina, ka viņa pirkums vērtējams kā spontāns: "Lai gan iepriekš biju plānojis pirkt internetā, uzzinot par pasākumu, atsteidzos ar taksometru un iegādājos pārsteiguma dāvanu savai draudzenei".

Oficiāli "Galaxy S5" tika izziņots šā gada februārī un līdz šim ir izmēģināšanai izrādīts arī vairākās elektronikas izstādēs un prezentācijās. "Samsung" izplatītajos ziņojumos jaušams, ka šajā modelī uzņēmums vēlas uzsvērt dažādu inovatīvu sensoru klātbūtni un to, kā tie paplašina telefona iespējas veselīga dzīvesveida piekritējiem. Telefons spēj nolasīt lietotāja pulsu, fiksēt sirds ritmu, kā arī fiksēt noieto soļu skaitu, kas viedierīcēm ir samērā ierasta funkcija. Liela daļa tehnoloģiju portālu atzīst inovāciju nozīmi cilvēkiem, kas nodarbojas ar fiziskajām aktivitātēm, bet norāda uz to, ka maz ticams, ka vairumam pircēju tieši šīs iespējas noteiks, kādu viedtālruni izvēlēties.

Līdzīgi kā konkurentu "Apple" sniegumā "iPhone 5S", arī "Samsung" nolēmis savā tālrunī iebūvēt pirkstu nospiedumu nolasītāju, kas kalpo par autentifikācijas rīku. Apskatnieki atzīmē, ka nolasītājs ir precīzāks par "iPhone 5S" atrodamo, bet tā novietojums ir neparocīgs, lai tālruni atbloķētu ar vienu roku. Uz "Nozare.lv" jautājumu, vai "Samsung" ierīces lietošana ar vienu roku ir svarīgs faktors, "Samsung Electronics Baltics" telekomunikāciju vadītājs Baltijas valstīs Māris Ķikāns atbildēja apstiprinoši. Tiesa, "Android" ierīcēm pēdējā laikā ir vērojama tendence izmērā pieaugt, kas ierobežo to lietojamību ar vienu roku. Lai arī "Apple iPhone" tehnisko iespēju ziņā nereti piekāpjas pašiem jaudīgākajiem "Android" viedtālruņiem, tomēr tā korpuss ļauj vairumam cilvēku lietot tālruni ar vienu roku.

Datu apstrādes jauda "Galaxy S5" ir augusi, un tas aprīkots ar jaunāko "Snapdragon 801" mikroshēmu kopu, kas ietver arī jaudīgu četrkodolu procesoru. Arī kamera ir uzlabota, un tai ir 16 megapikseļu sensors, kas ļauj uzņemt arī 4K izšķirtspējas video. Kamera esot arī daudz ātrāka un spējot veiklāk noķert negaidītus kadrus. Pieejama arī funkcija, kas ļauj uzņemt attēlus, ko pēcāk iespējams pārfokusēt, padarot asas citas to detaļas. Šie attēli gan apskatāmi tikai telefonā.

Līdzīgi kā "Sony" viedierīces, arī "Galaxy S5" ir nodrošināts pret ūdens un putekļu ietekmi, tādējādi izpildot visus IP67 sertifikācijai nepieciešamos priekšnoteikumus. Telefona prezentācijā "Nozare.lv" novēroja, kā tas tika iemests krūzē ar ūdeni un bija spējīgs saņemt zvanus. Nirt gan ar šo telefonu nevarēs, jo ūdens aizsardzība ir pietiekama, lai nelielā dziļumā uz ierobežotu laiku to pasargātu no bojājumiem.

Līdzīgi kā "Galaxy S3" un "S4" gadījumā, viens no karstākajiem tematiem mobilo tehnoloģiju entuziastiem ir telefona korpusa dizains, kas pēc daudzu domām īsti nespējot pilnībā atspoguļot tā flagmaņa statusu, un apdarē plastmasa radot iespaidu, kas grūti savietojams ar telefona 700 eiro mazumtirdzniecības cenu. Tas gan iepriekš "Samsung" klientus nav atturējis no "Galaxy S" sērijas telefonu iegādes un ļāvis tiem apsteigt daudz ekskluzīvākā alumīnijā un stiklā tērptos "iPhone" un "HTC One". Patlaban tieši jaunākais "HTC One M8" tiek uzskatīts par "Galaxy S5" sīvāko pretinieku, jo par 630 eiro tas piedāvā līdzīgu veiktspēju un 70% tā korpusa ražoti no vienlaidus frēzēta alumīnija, bet pārējo tā ārieni klāj stikls. Pagājušogad gan līdzīgi nostrādātais "One M7" neļāva "HTC" apsteigt "Samsung", un kompānija pozitīvu bilanci gada beigās sasniedza, tikai pateicoties "Beats Audio" zīmola pārdošanai.

Jau ziņots, ka arī "LMT Retail&Logistics" valdes priekšsēdētājs Rinalds Kalniņš norādījis, ka augšējā cenu segmentā mobilajā ierīcēm ir nepietiekamas inovācijas un vislielākā izaugsme vērojama tieši vidējās un budžeta klases "Android" ierīcēm, ko iepriekš raksturoja ārkārtīgi vāja veiktspēja. Ārzemju un pašmāju apskatnieki atzinīgi izteikušies par "LG Electronics" ražoto "Google Nexus 5" telefonu, kas par 260 eiro piedāvā cenu kategorijai neraksturīgu ātrdarbību, kvalitatīvu 1920x1080 pikseļu izšķirtspējas LCD ekrānu un jaunāko "Android Kit-Kat" operētājsistēmu. Līdzīgas atsauksmes veltītas arī mazāk zināmajam "Motorola Moto G", kas nopērkams par 130 eiro un arī esot ļoti parocīgs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!