Foto: LETA
AS "Latvijas Finieris" Igaunijā nopirktajā bērza pārstrādes rūpnīcā Kohilā trīs gadu laikā investēs 17 miljonus eiro (11,9 miljonus latu), pastāstīja koncerna padomes biroja vadītāja Jolanta Medne.

Pēc viņas teiktā, "Latvijas Finiera" meitasuzņēmums "Kohila Vineer" tikai piektdien nostiprināts zemesgrāmatā kā rūpnīcas īpašnieks.

Rūpnīcas darbība tika apturēta 2008.gadā un šogad "Latvijas Finieris" iegādājies no kompānijas "SEB Liising". Pirkuma mērķis esot atjaunot rūpnīcas darbu jaunā kvalitātē, izmantojot pieejamos koksnes resursus, un trīs gadu laikā nodrošināt darbavietas aptuveni 70 vietējiem iedzīvotājiem

"Rūpnīcu plānots rekonstruēt, lai tā atbilstu jaunākajiem tehnoloģiju standartiem un ražotu augstvērtīgu produkciju, ekonomējot koksnes un energoresursus. Darbam rūpnīcā būs nepieciešami augsti kvalificēti darbinieki, tāpēc svarīga būs personāla sagatavošana un apmācība," skaidro Medne.

Igaunijas meža īpašniekiem būšot iespēja sākt ilgtermiņa sadarbību, atjaunojot bērza koksnes sortimenta pārdošanu. Turklāt, bērza pārstrādei notiekot reģionā uz vietas, tiks ražots augstas kvalitātes finieris un vēlāk arī saplāksnis.

Kohilas rūpnīca pievienojas jau piecām esošajām rūpnīcām Latvijā un rūpnīcai Lietuvā.

Kā ziņots, finiera ražotni Kohilā uzbūvēja "Grove Invest" ar meitasuzņēmuma "Baltic Panel Group" starpniecību. Rūpnīca tika atklāta 2006.gadā, bet 2008.gada maijā uzņēmums tika atzīts par maksātnespējīgu.

"Baltic Panel Group" vadība uzņēmuma bankrotā apsūdz SEB, norādot, ka bankas aktivitātes traucējušas ražošanas sākšanu. Kompānija no SEB vēlas piedzīt 96 miljonu eiro (67,2 miljoni latu) zaudējumus, taču tiesas spriedums šajā lietā vēl nav pasludināts.

Pēc "Baltic Panel Group" maksātnespējas atzīšanas administratori vairākkārt mēģināja pārdot rūpnīcu izsolēs, līdz 2009.gada augustā to par 1,6 miljoniem eiro iegādājās "SEB Liising".

Jau ziņots, ka AS "Latvijas Finieris" šā gada pirmajos trīs mēnešos nopelnījis divus miljonu latu. Salīdzinot ar 2010.gada pirmo ceturksni, peļņa kāpusi par 150%. Savukārt apgrozījums kāpis par 28%, sasniedzot 29 miljonus latu.

Koncerna EBITDA jeb peļņa pirms procentiem, nodokļiem, nolietojuma un amortizācijas ir 3,9 miljoni latu, kas ir par 39% lielāka nekā pērn.

Rādītāju uzlabojumi sasniegti, veicot tirgus pārstrukturizāciju un izmainot produktu grozu atbilstoši tirgus prasībām

Kopumā "Latvijas Finieris" pirmajā ceturksnī pārdevis 52 000 kubikmetru saplākšņa, kas ir par 11% vairāk nekā analogā laika posmā pērn. Turklāt martā sasniegts lielākais saplākšņa eksporta apjoms "Latvijas Finiera" pastāvēšanas vēsturē, pārdodot 18 500 kubikmetru saplākšņa.

Jau ziņots, ka "Latvijas Finieris" 2010.gadā pārdevis 196 000 kubikmetrus produkcijas, sasniedzot 97,5 miljonu latu apgrozījumu un deviņu miljonu latu peļņu.

Kompānija pērn eksportējusi produkciju 79 miljonu latu vērtībā, sasniedzot peļņu pirms procentiem, nodokļiem, nolietojuma un amortizācijas jeb EBITDA rādītāju 22 miljonu latu apjomā.

Koncerns pārdod saražoto produkciju vairāk nekā 50 valstīs ar desmit reģionālo produktu attīstības un tirdzniecības uzņēmumu starpniecību ārpus Latvijas - Lielbritānijā, Vācijā, Zviedrijā, Francijā, Itālijā, Spānijā, Nīderlandē, Somijā, ASV un Japānā.

Biznesa žurnāla "Kapitāls", "IBS Prudentia" un "NASDAQ OMX Riga" 2010.gada pētījumā "101 vērtīgākais Latvijas uzņēmums" "Latvijas Finieris" ar uzņēmuma vērtību 31,48 miljoni latu ierindojas 56.vietā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!