Foto: LETA
Latvijas bērza saplākšņa ražotājs AS "Latvijas Finieris" (LF) nākamgad cer dubultot savas produkcijas eksportu uz Japānu, piektdien preses konferencē par Latvijas delegācijas vizītes Japānā rezultātiem informēja LF pārstāvis Mārtiņš Lācis.

Viņš sacīja, ko LF kopš 2004.gada strādā Japānas tirgū, kur no uzņēmēju puses ir ļoti liela interese par kokrūpniecības produktiem. "Viņi gan paši daudz ražo, gan arī daudz importē," teica Lācis.

Japāņi vēlas paplašināt kokrūpniecības importu no Eiropas un Ziemeļamerikas, ņemot vērā vides aktīvistu vēlmi vairāk sargāt lietus mežus Dienvidamerikā, kā arī nestabilitāti Ziemeļāfrikas valstīs, teica LF pārstāvis.

Viņš atzina, ka Japāna ir ļoti īpatnējs tirgus, taču, ja izprot japāņu vēlmes, izaugsmes iespējas Uzlecošās saules zemē ir lielas. Patlaban LF Japānai piegādā produkciju salīdzinoši nelielos apjomos – gadā 600 000 ASV dolāru (295 800 latu) vērtībā, kas ir mazāk par pirms krīzes līmeni. Taču apjomus nākamgad plānots dubultot, teica Lācis.

Ekonomikas ministrs Artis Kampars (V) piebilda, ka Latvijas kokrūpniekiem ir lielas iespējas Japānas tirgū, ņemot vērā, ka šajā valstī aktīvi atjauno mājokļus pēc zemestrīces un cunami postījumiem šā gada pavasarī.

Latvija no 27 Eiropas Savienības valstīm ir piektā lielākā koksnes produkcijas eksportēja uz Japānu, teica Kampars, norādot: "Tas nozīmē, ka mūsu kokrūpniecības industrija strādā ļoti labi."

Jau ziņots, ka LF 2010.gadā pārdevis 196 000 kubikmetrus produkcijas, sasniedzot 97,5 miljonu latu apgrozījumu un deviņu miljonu latu peļņu.

Kompānija pērn eksportējusi produkciju 79 miljonu latu vērtībā, sasniedzot peļņu pirms procentiem, nodokļiem, nolietojuma un amortizācijas jeb EBITDA rādītāju 22 miljonu latu apjomā.

Koncerns pārdod saražoto produkciju vairāk nekā 50 valstīs ar desmit reģionālo produktu attīstības un tirdzniecības uzņēmumu starpniecību ārpus Latvijas - Lielbritānijā, Vācijā, Zviedrijā, Francijā, Itālijā, Spānijā, Nīderlandē, Somijā, ASV un Japānā.

Biznesa žurnāla "Kapitāls", "IBS Prudentia" un "NASDAQ OMX Riga" 2010.gada pētījumā "101 vērtīgākais Latvijas uzņēmums" LF ar vērtību 31,48 miljoni latu ierindojas 56.vietā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!