Foto: AFI

Krimināllietā par iespējamām nelikumībām likvidējamās AS "Latvijas Krājbanka" maksātnespējas procesā aizdomās turamā statusu drīzumā varētu piemērot bankas administratora "KPMG Baltics" pārstāvei Unai Petrauskai, vēsta raidījums "TV3 Ziņas".

Bijušais uzņēmuma "Baltijas aviāciju sistēmas" valdes loceklis Edijs Ziediņš, kuram krimināllietā piemērots aizdomās turētā statuss par naudas piesavināšanos, policijai sniedzis liecības, ka nelikumīgo atlīdzību izmaksu saskaņojusi un centrālā figūra maksātnespējas procesā ir Petrauska.

"Una Petrauska zināja. Viņa deva atļaujas. Deva rīkoties atbilstoši maniem ieskatiem – maksāt atlīdzības kādā veidā es vēlos, un kādā formā es vēlos," raidījumam teica Ziediņš, kurš norāda, ka vadot vairāk nekā 10 bankas meitas kompānijas, nopelnījis vairāk nekā pusmiljonu eiro.

Petrauska pārmetumus par nelikumīgu atlīdzību izmaksu vismaz 200 tūkstošu eiro apmērā nekomentē.

Savukārt Finanšu un kapitāla tirgus komisija (FKTK) tuvākajā laikā neparedz maksātnespējas administratora nomaiņu.

Raidījums atgādina, ka pērn Ekonomikas policija veica kratīšanu KPMG birojā, izņemot dokumentus un nopratinot joprojām maksātnespējas procesā iesaistīto Petrausku. "Una Petrauska ir sniegusi liecības. Pret viņu ir vērsts process, taču atšķirībā no citām personām, viņai nav aizdomās turētā," raidījumam teica KPMG pārstāvis Oskars Fīrmanis.

Jau vēstīts, ka Rīgas apgabaltiesa 2012. gada maijā nolēma sākt "Latvijas Krājbankas" bankrotu. Bankrotu lūdza sākt tās administrators – revīzijas kompānija "KPMG Baltics" –, kas secināja, ka neviens no četriem saņemtajiem bankas sanācijas priekšlikumiem nav realizējams. Arī FKTK apstiprināja bankrota procedūru kā bankas maksātnespējas risinājumu.

Vēstīts, ka pērn administrators "KPMG Baltics" atguvis 15,857 miljonus eiro, savukārt maksātnespējas izdevumi 2016. gadā veidoja kopumā 4,098 miljonus eiro, liecina aģentūras LETA aprēķini, balstoties uz ik mēnesi publicētajiem bankas darbības rādītājiem.

Salīdzinājumam – 2015. gadā tika atgūti 14,2 miljoni eiro, bet "Latvijas Krājbankas" maksātnespējas izdevumi bija 6,5 miljoni eiro.

"Latvijas Krājbankas" aktīvi 2016. gada beigās bija 42,585 miljoni eiro. Savukārt bankas saistības pagājušā gada beigās bija 543,147 miljoni eiro.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!