Foto: LETA

AS "Latvijas kuģniecība" (LK) koncerns deviņos mēnešos strādājis ar 24,64 miljonu ASV dolāru (12,9 miljoni latu) zaudējumiem, kas radušies flotes vērtības samazinājuma dēļ, liecina paziņojums biržā "NASDAQ OMX Riga".

Tajā pašā periodā pērn LK koncerna neto zaudējumi bija 35,57 miljoni ASV dolāru (18,62 miljoni latu).

2013. gada deviņos mēnešos pozitīvā EBITDA tendence turpinājās un sasniedza 36,81 miljonu ASV dolārus, kas ir vairāk nekā iepriekšējā gada atbilstošajā periodā, kad šis rādītājs bija 28,10 miljoni ASV dolāri (14,71 miljons latu).

Sabiedrības situācija ar naudas līdzekļiem ir uzlabojusies lielāku ieņēmumu, kuģa "Kaltene" pārdošanas un administratīvo izdevumu samazināšanas rezultātā. LK nolūks ir izmantot daļu no koncerna uzkrātajiem naudas līdzekļiem, kā arī jebkādus naudas līdzekļus, kas būtu iegūti no kuģu pārdošanas, LK koncerna finanšu saistību segšanai, kuras kārtojamas nākamā gada trešajā ceturksnī saistībā ar kuģi "Rīga", skaidro LK priekšsēdētājs Saimons Bleids.

Kopējie flotes ieņēmumi 2013. gada deviņos mēnešos bija 78,187 miljoni ASV dolāru (40,49 miljoni latu), kas ir nedaudz mazāk nekā pagājušā gada tajā pašā periodā. LK koncerna neto reisu rezultāts 2013. gada deviņos mēnešos bija 67,39 miljoni ASV dolāru, kas ir ievērojami labāk nekā 2012. gada deviņos mēnešos, kad tas bija 64,40 miljoni dolāru.

Šī gada trešajā ceturksnī LK flotes ieņēmumi atbilstot iecerētajiem. Tirgus rādītāji liecina, ka naftas produktu tankkuģu tirgus sektoram arī turpmāk būs labi darbības rādītāji. Bleids vienlaikus atzīst, ka naftas produktu pārvadājumu tirgus ir atkarīgs no pasaules ekonomikas izaugsmes, kas joprojām ir trauslā līdzsvarā. "Pieprasījumu pēc naftas pārstrādes produktiem nosaka ekonomiskā izaugsme, un šī pieprasījuma apjomam uz naftas produktu tankkuģu tirgu var būt gan labvēlīga, gan negatīva ietekme," uzsver Bleids.

Kā ziņots, "Ventspils nafta" un tās meitassabiedrību konsolidētais neto apgrozījums 2013.gada pirmajā pusgadā sasniedza 63,58 miljonus latu, savukārt neto zaudējumi ir 7,29 miljoni lati.

VN pieder 51% SIA "Ventspils nafta termināls" daļu, 66% SIA "LatRosTrans" daļu un 49,94% AS "Latvijas Kuģniecība" akciju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!