Foto: Pixabay

AS "Latvijas Naftas tranzīts" (LNT) vērsusies tiesā pret sabiedrības padomi un valdi par zaudējumu piedziņu vairāk nekā 126 miljonu eiro apmērā, otrdien Ventspils mēra Aivara Lemberga ("Latvijai un Ventspilij") krimināllietas iztiesāšanas laikā stāstīja SIA "T2 Terminal" pārstāvis.

Prasība iesniegta, jo pieteicēji uzskata, ka Rudolfs Meroni kā LNT padomes priekšsēdētājs izšķērdējis LNT mantu. Meroni ir uzticēti mantas glabātāja pienākumi tā dēvētajā Lemberga krimināllietā arestētajai mantai.

Meroni nav nekāda pienākuma saglabāt un glabāt arestēto mantu, jo šādu pienākumu viņš nav uzņēmies, izskanēja advokāta teiktajā. "Viņaprāt, viņš ir ieguvis tiesības ar to rīkoties pēc saviem ieskatiem," komentēja advokāts.

"Man un manam klientam nav saprotams, kā notiesājoša sprieduma gadījumā notiks mantas konfiskācija, ja mantas glabātājs ir ārvalstnieks, kuram manta nav nodota atbilstoši starptautiski noteiktajai atzīšanas procedūrai. Meroni ir pats uzņēmies mantas glabāšanu," izteicās advokāts.

Cietušais uzskata, ka Meroni ar arestēto mantu brīvi rīkojas, to gan atsavinot, gan izšķērdējot, gan būtiski samazinot tās vērtību, rīkojoties ar to kā pilntiesīgs īpašnieks, realizējot īpašuma tiesības to plašākajā izpratnē.

"Man ir tapis zināms, ka pret Meroni kā LNT padomes priekšsēdētāju un padomes un valdes locekļiem tiesā iesniegts prasības pieteikums par vairāk nekā 126 miljonu eiro zaudējumu piedziņu pašas LNT labā. Pieprasījumu par prasības celšanu iesniedza "Escalada Holding Ltd", kas ir LNT akcionārs," stāstīja "T2 Terminal" pārstāvis. Viņš gan nemācēja teikt, kurā tiesā prasības pieteikums ticis iesniegts.

LNT padomes advokāts Jānis Loze apstiprināja šādas prasības faktu. Viņš paskaidroja, ka sabiedrībā tika saņemta pretenzija no mazākuma akcionāra, valdei un padomei pret to oponējot, bet akcionārs pretenziju uzturēja. Līdz ar to LNT formāli bija nepieciešams vērsties tiesā ar pieteikumu, kā to paredz Komerclikums.

"T2 Terminal" pārstāvis tiesai skaidroja, ka minētajā pieprasījumā norādīts, ka LNT valdei un padomei, tostarp Meroni, nebija nekāda pamata atsavināt vienīgo un nozīmīgo LNT aktīvu, turklāt akcijas īstā cena bija vismaz 4,56 eiro, bet LNT valde un padome izšķērdēja LNT mantu un nodarīja LNT akcionāriem ievērojamus zaudējumus. "Arestētās mantas glabātājam nav tiesību rīkoties ar mantu. Ar savu pretlikumīgo rīcību Meroni izšķērdējis sabiedrības mantu, jo īstenoja mantas atsavināšanu par trīs reizes mazāku vērtību," stāstīja advokāts.

Advokāts lūdza atcelt Meroni no arestētās mantas glabātāja pienākumiem, kā arī ziņas par Meroni nosūtīt kompetentām iestādēm.

Kā ziņots, tiesa šodien turpināja skatīt Lemberga krimināllietu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!