Foto: F64
AS "Latvijas Valsts meži" (LVM) struktūrvienība "LVM Sēklas un stādi" pagājušajā gadā pārdeva 47,2 miljonus meža stādu salīdzinājumā ar 45,9 miljoniem iepriekšējā gadā, turklāt par vienu miljonu stādu palielināts arī eksports uz Skandināvijas valstīm, informēja uzņēmumā.

Kā norāda "LVM Sēklu un stādu" direktora vietniece ražošanas jautājumos Laima Zvejniece, no izaudzēto stādiņu apjoma 23,7 miljoni iestādīti valsts mežos, 10,7 miljoni - privātajos mežos, bet 12,8 miljoni eksportēti uz kaimiņvalstīm.

No koku sugām lielākie realizācijas apjomi ir eglei - 24,5 miljoni, tad seko priede - 19,7 miljoni, bērzs - 2,9 miljoni un vēl nedaudz citas lapu koku sugas - melnalksnis, hibrīdapse, ozols. Arī eksportēta galvenokārt tiek egle, bet pēdējos gados nelielos apjomos uz Zviedriju un Igauniju tiek eksportēta arī priede, uz Lietuvu - apse.

"Vēl pērn gada izskaņā, saglabājoties gaisa temperatūrai virs nulle grādiem, stādaudzētavās ritēja aktīvs darbs pie stādu novākšanas no lauka un to realizācijas vai sagatavošanas ziemošanai. Izmantojot saldētavas, pavasara sezonā iespējams stādus izsniegt jau agrā pavasarī un zināmu apjomu uzglabāt vēsumā, tā paildzinot stādīšanas sezonu," norādīja Zvejniece.

Viņa arī sacīja, ka daļa stādu tiek apstrādāti ar alternatīvām, dabai draudzīgām augu aizsardzības metodēm, piemēram, ekovasku, lai pasargātu jauno kociņu no iespējamajiem kukaiņu bojājumiem mežā. "Balstoties uz klientu pieprasījumu par dabai draudzīgu aizsargvielu izmantošanu pret stādiem draudīgo priežu smecernieku, 5,8 miljoni realizēto stādu ir apstrādāti ar vasku," norādīja uzņēmuma pārstāve.

"LVM Sēklas un stādi" pērn realizēja 46,8 miljonus stādu, no kuriem 23 miljoni stādu ir iestādīti Latvijas valsts mežos. Turklāt 2015.gadā tika sasniegts arī vēl nebijis eksportēto stādu apjoms - 12 miljoni, kas, salīdzinot ar 2014.gadu, pieaudzis par 40%.

Kā ziņots, uzņēmuma pārvaldībā ir deviņas kokaudzētavas - Strenču, Mazsilu, Podiņu, Kalsnavas, Popes, Jelgavas, Valmieras, Smiltenes un Pļaviņu -, kurās kopumā 334,6 hektāros tiek audzēti priedes, egles, bērza, melnalkšņa, lapegles un ātraudzīgās apses stādi.

"LVM Sēklas un stādi" apsaimnieko meža sēklu plantācijas 698 hektāru platībā, kur, balstoties uz Latvijas mežzinātnes institūta "Silava" zinātniskās selekcijas pētījumiem, tiek ievāktas ģenētiski augstvērtīgas sēklas. Izaudzēto stādu izmantošana ļauj paaugstināt mežaudžu ražību par apmēram 20%, salīdzinot ar stādiem, kuri audzēti no mežaudzēs ievāktajām sēklām, kā arī saīsināt mežaudzes aprites ciklu par 10%.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!