Foto: LETA

Latvijas valsts mežu apsaimniekotājs "Latvijas Valsts meži" (LVM) pagājušajā gadā, pēc provizoriskiem datiem, strādāja ar apgrozījumu 275,1 miljona eiro apmērā, bet kompānijas peļņa bija 76,9 miljoni eiro, liecina LVM publiskotā informācija. Pēc aģentūras BNS aprēķiniem, LVM apgrozījums pērn audzis par 5,8%, bet peļņa palielinājusies par 27% salīdzinājumā ar 2013.gadu.

Kompānijas pārstāvji informē, ka LVM kopējie ieņēmumi 2014.gadā pārsniedz budžetā plānoto par 18,5 miljoniem eiro, ko galvenokārt noteikusi augstāka koksnes pārdošanas cena. Krītoties dīzeļdegvielas cenām, samazinājās mežizstrādes izmaksas, kā arī koksnes transportēšanas izmaksas, kas pozitīvi ietekmēja uzņēmuma peļņas rādītājus.

Pagājušajā gadā LVM ir atjaunojuši mežu 18,8 tūkstošu hektāru platībā, bet jaunaudzes koptas 39,9 tūkstošu hektāru platībā.

"2014.gads bija veiksmīgs - gan uzņēmumam, gan arī meža nozarei kopumā. 2014.gadā LVM izdevās sasniegt uzņēmuma vēsturē lielāko jaunaudžu kopšanas apmēru - turpat 40 tūkstošu hektāru. Tas ir nozīmīgs ieguldījums nākotnes mežu kvalitātē un to straujākā augšanā," sacīja LVM valdes priekšsēdētājs Roberts Strīpnieks, norādot, ka labi izkoptā audzē, salīdzinot ar nekoptu mežu, ikgadējais koksnes pieaugums var būt pat trīs reizes lielāks.

Viņš atzīmēja, ka pērn LVM galvenajam sortimentam - skuju koku zāģbaļķiem, lapu koku zāģbaļķiem un finierklučiem - saglabājās stabilas cenas. "Salīdzinoši sliktāka situācija bija enerģētiskās koksnes jomā, kur silto ziemu ietekmē bija vērojams zems pieprasījums un salīdzinoši zemas cenas. Īpašs izaicinājums uzņēmumam 2014.gadā bija, ņemot vērā sarežģītos laika apstākļus, nodrošināt koksnes piegādes klientiem, ievērojot saskaņotos piegāžu grafikus, kas kopumā izdevās veiksmīgi," pauda Strīpnieks.

Pēc LVM datiem, pērn ekspluatācijā nodoti meža autoceļi 297 kilometru garumā, tajā skaitā rekonstruēti ceļi 119 kilometru garumā, bet uzbūvēti no jauna 177 kilometru garumā. Ceļu būvniecībā investēti 19,5 miljoni eiro.

Vienlaikus Strīpnieks atzīmēja, ka pērn uzņēmums sasniedzis lielāko apmēru stādu eksportā - 8,8 miljoni stādu. "Tas sasniegts, pateicoties mērķtiecīgām investīcijām stādu audzēšanas tehnoloģijās un to kvalitātē. Mūsu galvenie ārvalstu tirgi ir Zviedrija, Igaunija, Somija un Lietuva," viņš teica.

Jau vēstīts, ka 2013.gadā LVM strādāja ar 259,894 miljonu eiro apgrozījumu, kas ir par 2,6% vairāk nekā 2012.gadā, savukārt kompānijas peļņa pieauga par 10,3% un bija 60,497 miljoni eiro.

LVM izveidoti, lai apsaimniekotu valsts mežus – izsolītu ciršanas tiesības mežos, tos atjaunotu, nomātu medību platības u.c. Kompānijas īpašnieks ir valsts, bet akciju turētāja – Zemkopības ministrija.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!