Foto: DELFI
Pašreizējiem "Latvijas Dzelzceļa" valdes locekļiem uzņēmuma vadītāja izvēles konkursā priekšrocība ir tā, ka viņi uzņēmumu zina labāk, taču starptautiskie pētījumi rāda, ka profesionāļiem no citām nozarēm ar vajadzīgajām iemaņām ilgtermiņā veiksmes procents ir lielāks, norāda personāla atlases uzņēmuma "Executive Search Baltics" ("Amrop") partneris Viesturs Lieģis.

Viņš skaidro, ka daudz svarīgāka ir pieredze vadīt lielu uzņēmumu, lielu un sarežģītu komandu. Svarīga arī ir pieredze veikt būtiskas izmaiņas uzņēmumos, kā arī elastība.

LDz vadītājam būšot jārēķinās ar daudzām pusēm. Būs jāievēro to intereses - sākot no arodbiedrības un beidzot ar dažādām politiskām ietekmēm. "Šis ir uzņēmums, kurš tiek skarbi regulēts un kura bizness ir atkarīgs no tā, kas notiek kaimiņvalstīs. Tāpēc šim cilvēkam ir jābūt elastīgam," uzsver Lieģis.

Viņš arī norāda, ka tiks atrasts cilvēks, kuram LDz vadītāja uzdevums būs svarīgāks par atalgojumu. "Tiem, kas strādā transporta kompānijās, būs priekšrocība, bet tendence ir tāda, ka lieliem un sarežģītiem uzņēmumiem ir svarīgi, lai jaunais vadītājs būtu veicis līdzīga rakstura uzdevumus arī iepriekš," uzsver Lieģis.

Kā ziņots, Satiksmes ministrija (SM) noslēgusi līgumu ar uzņēmumu SIA "Executive Search Baltics" par VAS "Latvijas Dzelzceļš" (LDz) valdes priekšsēdētāja amata kandidātu atlases veikšanu.

Saskaņā ar iepirkuma tehnisko specifikāciju kandidātu atlase (vērtēšana) veicama 12 nedēļu laikā no līguma noslēgšanas dienas, neieskaitot laiku, kad valsts drošības iestādēs tiks pārbaudīta kandidātu atbilstība likuma par valsts noslēpumu prasībām.

Amata kandidātam tiek prasīta arī izpratne par transporta loģistikas nozares darbības principiem, liecina iepriekš "Latvijas Vēstnesī" publicētās konkursa prasības uz LDz valdes priekšsēdētāja amatu.

Kandidātiem vajadzīga akadēmiskā augstākā vai otrā līmeņa profesionālā augstākā izglītība finansēs, uzņēmējdarbības, ekonomikas, vadībzinātnes, tiesību zinātnes, inženierzinātnes vai eksakto zinātņu jomā. Pretendentam jābūt vismaz trīs gadu pieredzei liela uzņēmuma vai organizācijas izpildvadībā, ietverot arī administratīvās un finanšu jomas, pieredzei un izpratnei par uzņēmuma/organizācijas darbību Latvijas un starptautiskas konkurences apstākļos.

Kandidātam jābūt arī pieredzei lielu un sarežģītu komandu vadībā, pieredzei liela mēroga pārmaiņu projektu iniciēšanā, īstenošanā un vadīšanā (restrukturizācijas, optimizācijas un tamlīdzīgos procesos). LDz nākamajam vadītājam jābūt pieredzei sabiedriskajās lietās un sabiedriskajās attiecībās gan uzņēmuma iekšienē, gan publiskajā un biznesa telpā.

Savukārt pieredze darbā sabiedrisko/komunālo pakalpojumu vai sabiedriskās infrastruktūras nozarēs tiks uzskatīta par priekšrocību.

Uzvarētājs tiks paziņots janvārī.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!