Foto: DELFI

ASV uzsāktajā vērienīgajā izmeklēšanā par naudas atmazgāšanu tā dēvētās digitālās valūtas uzņēmuma "Liberty Reserve" lietā figurē arī Latvijas vārds, liecina ASV likumsargu publiskotie dokumenti.

Kostarikā bāzētais uzņēmums "Liberty Reserve" pārvalda pasaulē populāro interneta valūtas pārskaitījumu sistēmu, kas atrodas ārpus nacionālo valdību kontroles.

ASV izmeklētāji norāda, ka "Liberty Reserve" tiek apsūdzēts sešu miljardu ASV dolāru (3,3 miljardu latu) naudas atmazgāšanas shēmas īstenošanā, kā arī nelicencēta naudas pārskaitījumu biznesa organizēšanā.

Saskaņā ar apsūdzībām "Liberty Reserve" apstrādājusi vismaz 55 miljonus nelegālu darījumu, ko veicis vismaz viens miljons sistēmas lietotāju.
Izmeklēšana šobrīd aptver 17 dažādas valstis, un tā uzskatāma par lielāko naudas atmazgāšanas izmeklēšanu vēsturē.

Kā liecina prokuratūras publiskotie apsūdzības raksti, pēc izmeklētāju novērtējuma, "Liberty Reserve" sistēmā atrodas desmitiem miljonu dolāru banku kontos Kostarikā, Kiprā, Krievijā, Honkongā, Marokā, Ķīnā, Spānijā, Latvijā un Austrālijā.

"Liberty Reserve" sistēma ļauj tās lietotājiem pieteikties konta atvēršanai, uzrādot vien derīgu e-pastu. Piesakoties kontam, lietotāji saņem lietotājvārdu un konta numuru, lai sāktu naudas pārskaitīšanas darījumus.

Eksperti norāda, ka "Liberty Reserve" uzskatāma par anonīmu alternatīvu globālajai banku sistēmai.

ASV likumdevēji bloķējuši "LibertyReserve.com", kā arī vēl četras ar sistēmu saistītas vietnes, kā arī pagājušā piektdienā aizturēts sistēmas izveidotājs Artūrs Budovskis Belančuks, kurš 2011.gadā atteicās no ASV pilsonības, kļūstot par Kostarikas pilsoni.

Saskaņā ar apsūdzību "Liberty Reserve" raksturota kā "apjomīgs finanšu centrs kibernoziegumu pasaulei, veicinot plaša apmēra noziedzīgas aktivitātes internetā, tostarp krāpšanos ar kredītkartēm, identitātes zādzības, investīciju krāpšanu, datorsistēmu uzlaušanu, bērnu pornogrāfiju un narkotiku kontrabandu".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!