Foto: AFP/Scanpix/LETA
Veikals "Lidl" oficiāli apstiprinājis ienākšanu Latvijā, pērk zemesgabalus un meklē darbiniekus, taču konkrētus plānus glabā lielā slepenībā. Portāls "Delfi" noskaidroja, ka līdztekus vairākiem veikaliem Rīgā "Lidl" noskatījis arī Liepāju un Jūrmalu.

Lietuvas uzņēmuma "Lidl Lietuva" korporatīvo attiecību un komunikācijas vadītājs Valds Lopeta, kurš vienlaikus pārstāv veikalu "Lidl" visā Baltijā, portālam "Delfi" apstiprina, ka uzņēmums ienāks Latvijā.

"Mēs plānojam ienākt Latvijas tirgū. Pieņemam un vēlamies nodrošināt, ka vietējā ekonomika, piegādātāji un patērētāji iegūs no mūsu ienākšanas. Šobrīd "Lidl" pēta potenciālās veikalu atrašanās vietas Latvijā. Taču šobrīd ir pāragri spriest par konkrētiem plāniem," portālam "Delfi" pauž Lopeta. Viņš atteicās precizēt, kad pirmie "Lidl" veikali varētu vērt durvis.

Konkretizēt "Lidl" plānus atteicās arī par veikala ienākšanu Latvijā atbildīgās SIA "MMS Property Solutions" valdes priekšsēdētājs Mārtiņš Sprūdžs. "Šī informācija ir konfidenciāla. Ņemot vērā sīvo konkurenci Latvijā, šo informāciju nav nepieciešams sniegt publiski, lai to kāds neizmantotu. Tas nav nekas vairāk kā biznesa specifika. Sevišķi pašā sākumā šādu informāciju nesniegsim. Kad paies noteikts laiks un tiks atvērti pirmie veikali, tad varbūt. Bet, kamēr tas nav noticis, šādu informāciju neviens neizpaudīs," portālam "Delfi" stāsta Sprūdžs, kurš "Lidl" pirmo mēģinājumu ienākt Latvijā laikā vadīja SIA "Lidl Latvija" nekustamā īpašuma departamentu.

"Lidl" Somijas meitasuzņēmuma vadītājs Lauri Siponens pērn septembrī somu medijiem pauda, ka veikals Latvijā un Igaunijā varētu ienākt nākamajā desmitgadē, proti, ne ātrāk par 2020. gadu.

Nesteidzīgi "Lidl" ienācis arī Lietuvā, portālam "Delfi" stāsta Lietuvas sabiedriskās televīzijas žurnālists Luks Šiņolis. Vispirms 2007. un 2008. gadā "Lidl" iegādājās vairākus zemes gabalus, taču sekojošā ekonomiskā krīze uzņēmuma plānus likusi atlikt uz vēlāku laiku. Pirms vairāku veikalu atvēršanas 2016. gada jūnijā "Lidl" veikali vairākās pilsētās vismaz gadu stāvējuši tukši. Šobrīd Lietuvā strādā 31 "Lidl" veikals, liecina uzņēmuma mājaslapā atrodamā informācija.

Pērk zemi un meklē darbiniekus

Darba meklētāju portālā "cv.lv" atrodami vairāki "Lidl" darba piedāvājumi Rīgā. Taču piedāvājumā nav norādīts uzņēmums, kas meklē juristu, iepirkumu vadītāju un jaunāko iepirkumu vadītāju. To portālam "Delfi" neatklāj arī "cv.lv" mārketinga un komunikācijas vadītāja Krista Roziņa, atgaiņājot jautājumus ar vienošanos informāciju par uzņēmumu neatklāt. Viņa neprecizēja arī valsti, kurā "Lidl" darbiniekus meklējošais uzņēmums ir dibināts. Arī "MMS Property Solutions" pārstāvis Sprūdžs atteicās atklāt sludinājumus ievietojušo uzņēmumu: "Akcionārs ir viens, bet uzņēmumi, kas šos speciālistus meklē, var būt vairāki. Tas var būt jebkurš šī akcionāra uzņēmums."

Darbiniekiem sludinājumos solīts mentors, kurš iepazīstinās ar darbu uzņēmumā, kā arī labi aprīkotas uzņēmuma automašīnas, ko drīkst izmantot arī savām privātajām vajadzībām. Savukārt reģionālās nodaļas vadītāju "Lidl" vispirms pusotru gadu apmācīs ārzemēs. Darba sludinājumi portālā publicēti pērn gada izskaņā un šā gada sākumā.

Lai apzinātu iespējamās "Lidl" atrašanās vietas, portāls "Delfi" vērsās vairāku pilsētu un novadu pašvaldībās. Liepājas pašvaldības pārstāve Zita Lazdāne pastāstīja, ka būvvalde saņēmusi iesniegumu par tirdzniecības ēkas jaunbūves būvprojektu minimālā sastāvā Ganību ielā 182. Būvprojektu izstrādājusi SIA "Arhitekta G. Vīksnas birojs", bet pasūtījusi SIA "TKM Latvija". Pašvaldība jau atteikusies no zemesgabala pirmpirkuma tiesībām, kā arī gatavo būvatļauju.

Kā liecina Zemesgrāmatā pieejamā informācija, pērn decembrī 8104 kvadrātmetrus plašo teritoriju Ganību ielā iegādājusies SIA "MMS Property Solutions". Uzņēmums dibināts pērn novembrī un pieder vācu firmai "CE – Beteiligungs-GmbH", kam pieder arī Lietuvas "Lidl" veikalu ķēde. Zīmīgi, ka šim Vācijas uzņēmumam piederēja "Lidl Latvija", kas vēl 2002. gadā plānoja Latvijā atvērt 20 "Lidl" veikalus, bet 2011. gadā tika likvidēta.

Turklāt Ganību ielas zemesgabals iepriekš piederējis arī likvidētajai "Lidl Latvija", kas to 2004. gadā par 79 420 latiem (ap 108 902 eiro) iegādājās no Innas Antonovas, bet 2007. gadā par 1,15 miljoniem latu (ap 1,58 miljoniem eiro) pārdeva tagadējā būvprojekta pasūtītājam "TKM Latvija".

Par veikalu atvēršanu "Lidl" interesējies arī Jūrmalā, apstiprināja pilsētas domes pārstāve Zane Leite. Taču būvvalde pagaidām nav izsniegusi būvatļauju "MMS Property Solutions" projektiem. Vienlaikus nav izslēgts, ka uzņēmums Jūrmalā ir iegādājies zemi, bet būvprojektu iesniegusi cita firma.

Citas lielās pilsētas, proti, Daugavpili, Jēkabpili, Valmieru, Jelgavu, Ventspili, Rēzekni, Cēsis, Ogri, Salaspili, Bausku, Kuldīgu, Siguldu, Saldu, Tukumu, Talsus un Dobeli, "Lidl" pārstāvji līdz šim nav uzrunājuši, portālam "Delfi" pastāstīja attiecīgo pilsētu domēs. Šīs pilsētas arīdzan nav izsniegušas būvatļaujas "MMS Property Solutions".

Vairāki veikali Rīgā

Rīgā pavisam tuvu konkurentiem taps vismaz trīs "Lidl" veikali, kā arī loģistikas centrs, liecina portāla "Delfi" iegūtā informācija.

"MMS Property Solutions" pērn decembrī no SIA "Investīciju aģentūra" par 3,15 miljoniem eiro iegādājās zemesgabalu Dzelzavas ielā 75b. Portāls "Delfi" jau iepriekš izpētīja, ka "Investīciju aģentūra" rosināja uz zemesgabala būvēt tirdzniecības ēku. Vietējos iedzīvotājus satrauca vairāku koku liktenis, kas traucē būvēt veikalu. Lai gan Rīgas domes Apstādījumu saglabāšanas komisija atļāva kokus izcirst, mērs Nils Ušakovs (S) vēlāk šo lēmumu atcēla.

Pērn novembrī Rīgas pilsētas būvvalde apstiprināja iesniegto būvprojektu darbiem Dzelzavas ielā 75b un izsniedza būvatļauju.

Rīgas pilsētas būvvaldes būvatļauju meklētājā pieejamā informācija liecina, ka pērnajā novembrī izsniegta būvatļauja Anniņmuižas ielā 8a būvēt tirdzniecības centru un daudzlīmeņu autostāvvietu. Šo zemesgabalu 2017. gada sākumā par 2,30 miljoniem eiro iegādājās "MMS Property Solutions".

"MMS Property Solutions" kopš pērnā aprīļa pieder zemesgabals Sergeja Eizenšteina ielā 81, netālu no lielveikaliem "Sky" un "Maxima". Te būvvalde atļāvusi būvēt jaunu tirdzniecības ēku. Veikala projektu izstrādājusi SIA "Diānas Zalānes projektu birojs", bet būvniecību ierosinājusi SIA "SCB".

Uzņēmums arīdzan plāno projektēt loģistikas centru Ulbrokas ielā, Rīgā. Tam būvvalde pērn jūlijā izsniegusi būvatļauju, bet būvprojektu izveidojusi SIA "Arhitektu birojs Arteks".

Minētajos Rīgas īpašumos vēl nekas neliecina par celtniecību, novēroja portāls "Delfi". Vien S. Eizenšteina ielā nomaļus novietota informācijas plāksne, kas iemaldījušos gājējus iepazīstina ar ēkas projektu.

Vai šoreiz 'Lidl' izdosies?

Pirmais "Lidl" veikals Vācijā durvis vēra 1973. gadā. 20 gadus vēlāk "Lidl" sāka izplesties arī citās Eiropas valstīs, līdz šim atverot vairāk nekā 10 tūkstošus veikalu 27 valstīs, tostarp ASV, kur "Lidl" ienāca pērn. "Treknajos gados" "Lidl" vēlējās ienākt visās Baltijas valstīs, bet "aizķerties" veikalu tīklam izdevās vien Lietuvā, kur pirmie veikali durvis vēra 2016. gada vasarā.

2006. gadā, tā arī neatverot nevienu veikalu, "Lidl" paziņoja par aiziešanu no Latvijas tirgus un iepriekš iegādāto 22 zemes gabalu pārdošanu. Atsaucoties uz biznesa avīzes "Handelsblatt" vēstīto, laikraksts "Diena" rakstīja, ka šādu lēmumu uzņēmums pieņēmis, jo tirgus esot pārāk mazs.

"Tirgus prasa šādu spēlētāju, kas piedāvā kvalitatīvu preci par atbilstošu, nepārspīlētu cenu," tagad saka "MMS Property Solutions" pārstāvis Sprūdžs, komentējot jautājumu par "Lidl" lēmumu atgriezties Latvijā.

Līdz šim izplesties veikalam palīdzējusi Pasaules Banka un Eiropas Rekonstrukcijas un attīstības banka, dāsni finansējot "Lidl" īpašnieku "Schwarz Group", ko kontrolē viena no bagātākajām vācu ģimenēm. Laikraksts "The Guardian" aplēsis, ka līdz 2015. gadam "Schwarz Group" saņēmis vairāk nekā 700 miljonus eiro lielu finansējumu "Lidl" un "Kaufland" veikalu ķēžu attīstīšanai Austrumeiropā.

Latvijas Tirgotāju asociācijas prezidents Henriks Danusēvičs uzskata, ka šie aizdevumi ļauj "Lidl" pirmos gadus pēc ienākšanas jaunā valstī strādāt ar dempinga cenām un zaudējumiem. Tā noticis Lietuvā, kur uzņēmums 2017. finanšu gadā zaudēja 18 miljonus eiro.

Sprūdžs noraida pārmetumus par nerentablo biznesu: "Tā ir grāmatvedība. Lai uzsāktu darbību, ir jāveic daudz investīciju dažādās jomās. Nevar spriest pēc tā – ir zaudējumi vai peļņa. Es tās sauktu par investīcijām, nevis zaudējumiem."

Danusēvičs vērtē, ka situācija šobrīd uzņēmumam ir labvēlīgāka nekā pirms 10 gadiem, kad "Lidl" nolēma Latvijā tomēr neienākt. "Šī kompānija ir īpatnēja. Var veikalus neatvērt arī šoreiz. "Lidl" ir viena no lielākajām tirdzniecības kompānijām Eiropā. Protams, arī tik lielam uzņēmumam var kaut kas atgadīties."

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!