Foto: Publicitātes attēli
Trīs liepājnieki – Dāvis Paipa, Ivo Asns un Zintis Šnitceris – ar koka rokas pulksteni "OVi Watch" cer "iekarot" ne tikai Latvijas, bet arī starptautisko pulksteņu tirgu. Lai gan šobrīd ir izveidoti tikai rokas pulksteņu prototipi, par to ražošanu jau interesējas uzņēmumi, kā arī jaunieši pūļa finansējuma vietnē "Indiegogo" sākuši vākt līdzekļus, lai iegādātos visu nepieciešamo un sāktu ražošanu.

Ideja par roka pulksteni ir Ivo Asna radīta, viņš 2014. gadā sācis darbu pie diplomdarba Liepājas Dizaina un mākslas vidusskolā, kur viņš apguva koka izstrādājumu dizainu. Kā portālam "Delfi" stāsta Ivo, viņam patikuši pulksteņi, tāpēc diplomdarbā izveidojies piecus rokas pulksteņus no piecu dažādu blīvumu un toņu koku sugām: gobas, ķirškoka, riekstkoka, tīka un zīdkoka.

Diplomdarbu jaunietis aizstāvējis pērnā gada vasarā. Uz jautājumu, kā izveidojuši savu komandu, Zintis Šnitceris stāsta, ka viņa krustmāte, kura strādā Liepājas Dizaina un mākslas vidusskolā un kura palīdzēja Ivo diplomdarba tapšanā, apmeklējusi Ivo izlaidumu, kas bijis vienu dienu pirms Zinta. Tieši izlaidumā viņa krustmāte uzrunājusi Ivo, lai iegādātos pulksteni, kas bija domāts Zintim kā dāvana, absolvējot Ventspils Augstskolas. "Kādu mēnesi vēlāk es sapratu, ka Latvijā nekas īsti nekas tāds tādā kvalitāte netiek ražots. Tad es ar Dāvja palīdzību uzmeklēju Ivo, tagad mēs jau esam šeit," intervijā skaidro Zintis.

Šobrīd koka rokas pulksteņiem ir izveidoti prototipi, un tos iegādāties var, izmantojot pūļa finansējuma platformu "Indiegogo", kas nozīmē, ka atbalstītāji pulksteņus saņems tikai maijā vai pat jūnijā. Kā norāda Zintis, šādā veidā pircēji palīdz uzņēmumam attīstīties un iegādāties pamatlīdzekļus, kas uzņēmumam nepieciešami, lai sāktu ražot pulksteņus. Jāpiebilst, ka pirmie pulksteņi tika radīti Liepājas Dizaina un mākslas vidusskolā, izmantojot skolas tehniku.

Darbs ar partneru meklēšanu vēl turpināsies, taču tagad zināms, ka pulksteņa pats mehānisms tiks pasūtīts no Šveices.

Lai gan pulksteņu tirgū koka pulksteņi nebūt nav jaunums, jaunieši cer, ka vairākas pulkstenī iestrādātas lietas ļaus ielauzties ne tikai Latvijas, bet arī starptautiskajā tirgū. Kā stāsta Zintis, šo pulksteni no citiem atšķir tas, ka, pirmkārt, tas sver 20 gramus, otrkārt, ciparnīcu rotā īpašs reljefs. Kā arī tas, ka pulksteņa ražošanā izmantotas metāla vītnes, kas varētu garantēt ilgāku lietošanas laiku. Tāpat jaunieši iecerējuši izmantot tā saucamo "Give Back" biznesa modeli, proti, par katru nopirkto pulksteni viņi ir gatavi iestādīt trīs jaunus kokus. Pagaidām gan vēl nav skaidrs, kā šis process notiks, taču tiek pieļauts, ka varētu uzsākt sadarbību ar "Latvijas valsts mežiem".

Šobrīd jaunie uzņēmēji plāno ražot pulksteņus no gobas, ķirškoka, riekstkoka un tīka koka, savukārt zīdkoka rokas pulkstenis varētu kalpot kā ekskluzīvs piedāvājums, ierobežotā skaitā. Tāpat, kā jaunieši smej, šis ir "bezdzimuma pulkstenis", proti, to var nēsāt gan vīrieši, gan sievietes, taču nākotnē uzņēmēji plānot, ka varētu radīt speciālu pulksteņu līniju sievietēm.

Līdz šim jaunieši sadarbojušies ar Kurzemes Biznesa inkubatoru, kurā piedalījušies pirmsinkubatorā projektā, kas ļāvis jauniešiem iegūt zināšanas pirms uzņēmējdarbības uzsākšanas, tāpat tā bijusi vieta, kur tikt pie dažādiem kontaktiem.

Pagaidām jaunieši cer, ka varēs sākt uzņēmējdarbību, izmantojot pūļa finansējumu, "jo tādā veidā mēs paturam 100% kapitāldaļas, kas mūsu gadījumā ir ļoti svarīgi", uzsver Zintis. Taču, ja tas neizdosies vai nebūs iegūti līdzekļi pietiekamā apjomā, jaunieši apsver, ka varētu sadarboties ar Liepājas domi, piesakoties kādā no projektiem, vai meklēt investorus.

Tāpat Zintis atklāj, ka neilgi pēc uzņēmuma pievienošanās sociālajā tīklā "Facebook" – pērnā gada beigās kāds uzņēmums, kura nosaukumu gan jaunieši pagaidām neatklāj, jau interesējies, cik izmaksātu vairāki desmiti pulksteņu. Jaunieši atzīst, ka koka pulksteņi varētu kalpot kā uzņēmumu reprezentatīvās dāvanas, piemēram, darbiniekiem vai klientiem, jo tajos ir iespējams iefrēzēt logo.

Visi trīs uzņēmēji ir dzimuši un auguši Liepājā, tāpēc plānots, ka uzņēmējdarbību viņi attīstīs tieši tur, jo, kā paši smej, ir īsti Liepājas patrioti.

Šobrīd "OVi Watch" pūļa finansējuma platformā "Indiegogo" savācis nedaudz virs trīs tūkstošiem ASV dolāru no nepieciešamajiem 12 tūkstošiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!