Foto: LETA

SIA "Latvijas Mobilais telefons" (LMT) un SIA "Lattelecom" padomju kopīgie aprēķini liecina, ka uzlabojot pārvaldību, uzņēmuma apvienošanas maksimālie finansiālie ieguvumi būtu no 39 līdz 47 miljoniem latu, informē "Lattelecom" padomes priekšsēdētājs Gatis Kokins.

Iespējamie ieguvumi sarēķināti atbilstoši Ministru kabineta izveidotās darba grupas uzdevumam un 30.septembrī iesniegti izskatīšanai ekonomikas ministram Danielam Pavļutam.

Abu uzņēmumu padomju pārstāvji strādāja atsevišķā darba grupā, noturot divas sēdes - 16.septembrī Rīgā un 24.septembrī Stokholmā, kur tika analizēti un diskutēti visi novērtējumi un pieņēmumi, kas izmantoti sinerģijas aprēķinam. Precīzāks aprēķins atkarīgs no vairākiem nākotnē sagaidāmiem apstākļiem un riska faktoriem, norāda Kokins.

Jau ziņots, ka Latvijas telekomunikāciju uzņēmumu "Latvijas Mobilais telefons" un "Lattelecom" darbībā esot nepieciešamas izmaiņas, jo kopš deviņdesmito gadu laika situācija tirgū ir mainījusies, iepriekš sacījis Pavļuts.

Kā ziņots, nākamā gada laikā varētu tikt apvienoti telekomunikāciju uzņēmumi SIA "Latvijas Mobilais telefons" (LMT) un SIA "Lattelecom", vēsta žurnāls "Ir", atsaucoties uz tā rīcībā nonākušu slepenu ziņojumu, kas iesniegts valdībā un par ko plānots lemt tuvākajā laikā.

Ekonomikas ministrija informēja, ka patlaban netiek apspriesta uzņēmumu privatizācija, bet tiek vērtēti iespējamie uzņēmumu pārvaldības modeļi, kas nodrošinātu to vērtības pieaugumu, attīstību, līdzekļu un administratīvo izmaksu ekonomiju un uzlabotu pakalpojumu un servisa līmeni klientiem.

Slepenajā ziņojumā esot norādīts, ka LMT vērtība kopš 2008.gada ir pastāvīgi samazinājusies un 2013.gadā varētu būt ap 149 miljoniem latu, bet "Lattelecom" šajā laikā tā ir bijusi visai stabila un 2013.gadā varētu būt ap 238 miljoniem latu. Aprēķinā esot izmantota formula: sareizināt peļņu pirms nodokļiem un amortizācijas jeb EBITDA ar pieci un no iegūtā skaitļa atņemt aizņēmumus no kredītiestādēm.

"Lattelecom" kapitāldaļas pieder Latvijas valstij - 51% - un "TeliaSonera" - 49%. Savukārt LMT 49% kapitāldaļu pieder "TeliaSonera", 23% - "Lattelecom", 23% - Latvijas Valsts radio un televīzijas centram, 5% - Latvijas valstij caur Privatizācijas aģentūru.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!