Foto: LETA

No amata tiks atbrīvots līdzšinējais starptautiskās lidostas "Rīga" valdes priekšsēdētājs Arnis Luhse.

Luhse portālam "Delfi" apliecināja, ka piektdienas rītā viņam bijusi saruna ar satiksmes ministru Aivi Roni, kurš paziņojis, ka viņam tiks uzteikts darbs. Plašāk par iemesliem neesot paskaidrots, un Luhse tos arī nevēloties komentēt.

Luhse norādīja, ka ar šādu iespējamu situāciju bijis jārēķinās un to viņš arī darīšot. Par savām turpmākajām darba gaitām viņš gan sīkāk neko nevarēja pateikt, jo konkrēti piedāvājumi līdz šim nav bijuši.

Par Luhses atbrīvošanu no lidostas vadības lems akcionāru sapulce. Lidostas akcionārs ir Satiksmes ministrija.

Satiksmes ministra Roņa biroja vadītājs Aivis Freidenfelds ”Delfi" informēja, ka Luhse ir zaudējis ministra uzticību, tāpēc nākamnedēļ akcionāru sapulcē tikšot lemts par viņa nomaiņu.

Luhse tā arī neesot spējis panākt konstruktīvu lidostas sadarbību ar nacionālo lidsabiedrību ”airBaltic", kā arī lidostai nav izdevies piesaistīt jaunus pārvadātājus un lidojumu galamērķus. Tāpat arī lidostas rekonstrukcijas projekta virzība nenotiekot plānotajā laika grafikā.

Freidenfelds nekomentēja, kas varētu būt Luhses pēctecis šajā amatā.

Luhse, kura politiskā karjera ir saistīta ar Latvijas Zaļo partiju, par lidostas valdes priekšsēdētāju kļuva 2010.gada nogalē, kad Satiksmes ministriju pārraudzīja Zaļo un Zemnieku savienības (ZZS) pārstāvis Uldis Augulis. Luhse neesot bijis vienīgais pretendents uz šo amatu.

Pirms Luhses lidostas valdi vadīja Krišjānis Peters, kurš ilggadējo lidostas "Rīga" valdes priekšsēdi Dzintaru Pomeru nomainīja sava partijas līdera, satiksmes ministra Aināra Šlesera (LPP/LC) laikā 2006.gadā gadiem.

Pirms iecelšanas par lidostas valdes priekšsēdi Luhse aptuveni gadu vadīja Valsts darba inspekciju, pirms tam bija arī ”Lattelecom”” padomes loceklis, un Ceļu satiksmes drošības direkcijas padomes loceklis. Viņš vairākas reizes kandidējis Saeimas vēlēšanās no ZZS saraksta.

Kā liecina Valsts ieņēmumu dienesta (VID) publiskojamo datu bāzē pieejamā valsts amatpersonas deklarācija par 2011.gadu Luhse aizdevumos izsniedzis vairāk nekā 157 000 latus, bet 2011.gada ienākumi bijuši 33 651 lats, turklāt no tiem lidosta ”Rīga” viņam kā ”u.c.ienākumus” viņam samaksājusi 32 576 latus. Valsts darba inspekcijas maksātā alga bijusi 707 lati, SIA ”Lattelecom” algā samaksājis 364 latus, bet AS ”Citadele banka” maksātie procenti bijuši četri lati.

Skaidrā naudā viņš uzkrājis 700 lati, AS ”Swedbank” uzkrāti 2499 lati, AS ”Reverta” - 6343 lati un 3000 ASV dolāri (1638 lati), bet AS ”Swedbank” 5743 eiro (4036 lati).

Tāpat viņam pieder 2006.gadā ražota automašīna ”Jaguar S Type”, 160 kapitāla daļas 16 000 eiro (11 244 latu) vērtas daļas ”FX Luxe Invest Limited”, kopumā 433 daļas 135 000 latu vērtībā AS ”Baltijas Vērtspapīru nams”, kā arī 244 SIA ”"Psiholoģiskās un biznesa konsultācijas institūts" kapitāla daļas 48 800 latu vērtībā.

Luhsem pieder māja Rīgā un lauksaimniecības zeme Platones pagastā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!