Foto: F64
Pērnā gada nogalē un šī gada sākumā ievērojami mainījusies reģionālā laikraksta "Rīgas un Apriņķa Avīze" izdevēja īpašnieku struktūra, tostarp daļas uzņēmumā ieguvusi SIA "TV Latvija", kas nodrošina kanāla "Rīga TV24" darbību, liecina "Lursoft" datu bāzes informācija.

Līdz šim SIA "Rīgas apriņķa avīze" īpašnieks lielākais ar teju 71% kapitāldaļu bijis AS "KNK mediji". Tagad šai firmai pieder 18,6% daļu, 15,1% nonākuši jau minētā uzņēmuma "TV Latvija" īpašumā, vēl 15,1% iegādājusies SIA "Siguldas Elpa", bet 18,4% - SIA "Mediju aģentūra".

SIA "Rīgas apriņķa avīze" valdes locekle Eva Lūse portālam "Delfi" apstiprina uzņēmuma īpašnieku izmaiņas, kā arī skaidro, ka medijs aizsācis jaunus projektus satura bagātināšanai, piemēram, pielikuma "Kodols" izdošanu.
Tādējādi "Rīgas un Apriņķa Avīze" ir pirmais reģionālais laikraksts, kas bagātināts ar nacionāla mēroga pielikumu. Arī abonēšanas rezultāti liecinot, ka medijs esot uz pareizā ceļa. Lūse šāda izdevuma veidošanu raksturo kā izaicinājumu reģionālo mediju tirgū.

Viņa gan uzsver, ka pārmaiņas īpašnieku struktūrā medija darbību neietekmēs, tomēr tās nodrošinās investīcijas laikrakstā – ne tikai finansiālas, bet arī papildinot zināšanas un pieredzi jaunu projektu realizācijā.

Iknedēļas pielikuma "Kodols" sagatavošanā piedalās, piemēram, žurnālisti Ivars Āboliņš, Dzintris Kolāts, Māris Zanders.

Uz "Delfi" jautājumu par iespējamu politisku ietekmi Lūse atbild noraidoši, ļaujot noprast, ka šādas bažas medijam nepastāv.

Tā kā līdzšinējais uzņēmuma "Rīgas apriņķa avīze" īpašnieks "KNK mediji" ir akciju sabiedrība, tam nav pienākuma publiskot akcionārus, tomēr saskaņā ar 2012. gadā deklarēto firmas lielākā īpašniece bija Lūse, bet 20% akciju piederēja Jānim Mozgiram, kurš 2013. gada pašvaldību vēlēšanās kandidēja Tukuma novadā no Nacionālās apvienības saraksta. Uzņēmuma padomē strādā Mozgirs, uzņēmējs un Nacionālās apvienības deputāta kandidāts 2014. gada Saeimas vēlēšanās Gatis Sprūds, bet padomes priekšsēdētājs ir bijušais Nacionālās apvienības ģenerālsekretārs Aigars Lūsis.

Jaunais laikraksta līdzīpašnieks "TV Latvija" pastarpināti pieder "Rīga TV24" direktoram Klāvam Kalniņam un kinoproducenta Andreja Ēķa dēlam Robertam Ēķim. "Siguldas elpas" vienīgais īpašnieks ir tūrisma nozares uzņēmējs Uldis Dvinskis. Savukārt "Mediju aģentūra" pilnībā pieder Antrai Duntavai, kas pārstāvēja Nacionālo apvienību 2013. gada pašvaldību vēlēšanās Stopiņu novadā. Savulaik viņa strādājusi starptautiskās lidostas "Rīga" valdē, bet tagad ir valsts uzņēmuma "Latvijas loto" padomes locekle, kā arī ir biedrības "Analītiskās žurnālistikas darbnīca 6K" pārstāve.

Pārējiem "Rīgas un Apriņķa Avīzes" īpašniekiem – privātpersonām un Pierīgas pašvaldībām - pieder daži kapitāldaļu procenti katram.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!