Foto: LETA
Kamēr konkursa kārtībā tiks izraudzīti uzņēmumi, kuri tiesvedības laikā nodrošinās sabiedriskā transporta pakalpojumus maršrutu tīklā "Centrs-1", šo maršruta tīkla daļu apkalpos līdzšinējie pārvadātāji – SIA "Jelgavas autobusu parks" un AS "Liepājas autobusu parks", informē Autotransporta direkcija (AD).

Direkcija uzskata, ka līgumu pagarināšana ar līdzšinējiem pārvadātājiem ir atbilstoša Augstākās tiesas Senāta novembra vidū pieņemtajam spriedumam, kurā uzvērts valsts pienākums nodrošināt sabiedriskā transporta pakalpojumu sniegšanas nepārtrauktību.

AD norāda, ka konkursu par sabiedriskā transporta pakalpojuma pasūtījumu lotē "Centrs-1" izsludinās nākamā gada sākumā, un pieteikumu saņemšana, izvērtēšana un uzvarētāja noskaidrošana ilgs aptuveni četrus mēnešus. Konkurss paredz visas lotes nodošanu vienam vai vairākiem pārvadātājiem, kuri uzņemsies gan rentablo, gan nerentablo reisu apkalpošanu maršruta tīkla daļā "Centrs-1".

Direkcija atgādina, ka lotē "Centrs-1" iekļauti 32 dažādi maršruti, lielākoties Latvijas vidienē, piemēram, maršruti Rīga-Aizkraukle, Rīga-Tukums, Rīga – Bauska, Aizkraukle-Sigulda, Jelgava-Tukums.

Jau ziņots, ka tiesvedība par tiesībām sniegt sabiedriskā transporta pakalpojumu šajā maršruta tīkla daļā ilgst kopš 2008.gada. Administratīvā apgabaltiesa šogad oktobrī uzlika AD par pienākumu slēgt līgumus par pakalpojumu sniegšanu maršrutu tīklā "Centrs 1" ar pieciem reģionālajiem pārvadātājiem, kuri iepriekš apstrīdēja AD konkursa rezultātus. Apgabaltiesa izvērtēja pārvadātāju "Tukuma auto", "Ogres autobuss", "Aizkraukles ATU", "AIPS", "Autotransporta firmas Jūrmala SV" lūgumu par pagaidu noregulējumu un nolēma uzlikt par pienākumu ATD ar minētajām kompānijām noslēgt līgumus, kuru darbība sākas 2011.gada 1.janvārī, par pārvadājumiem maršrutos, kuros šie uzņēmumi veica pārvadājumus līdz 2008.gada 31.decembrim maršrutu tīkla daļā "Centrs 1". Direkcija šo tiesas lēmumu apstrīdēja.

Strīdu par sabiedriskā transporta pakalpojumu sniegšanu maršrutu tīklā "Centrs 1" tiesa pēc būtības plāno skatīt 2011.gada 25.oktobrī.

Jau vēstīts, ka šogad jūlija beigās Autotransporta direkcija pārsūdzēja Administratīvās rajona tiesas spriedumu, ar kuru atcelts direkcijas lēmums, ar kuru uzņēmumiem "Nordeka", "Rīgas taksometru parks", "Blagovest Tur" un "Norma -A" piešķirtas tiesības no 2009.gada sniegt sabiedriskā transporta pakalpojumus maršrutu tīklā "Centrs 1".

Pirms tam 8.jūlijā Administratīvā rajona tiesa nolēma atcelt Autotransporta direkcijas lēmumu un uzdeva direkcijai četru mēnešu laikā no sprieduma spēkā stāšanās dienas organizēt sabiedriskā transporta pakalpojumu pasūtījumu šajā maršrutu tīklā. Ar tiesas spriedumu uzlikts par pienākumu valstij atlīdzināt pieteikuma iesniedzējiem - "Tukuma auto", "Ogres autobuss", "Aizkraukles ATU", "AIPS" un "Autotransporta firma Jūrmala SV" - valsts nodevu 20 latu apmērā.

Autopārvadātāji "Tukuma auto", "Ogres autobuss", "Aizkraukles ATU", "AIPS" un "Autotransporta firma Jūrmala SV" vērsās tiesā, apstrīdot Autotransporta direkcijas 2008.gada 3.oktobra lēmumu par pakalpojumu sniegšanu reģionālajā starppilsētu maršrutu tīkla daļā "Centrs 1" no 2009.gada. Tā kā tiesa apturēja līguma slēgšanu ar "Nordeku", "Rīgas Taksometru parku", "Normu-A" un "Blagovest Tur", Autotransporta direkcija uzdeva nodrošināt reģionālo starppilsētu autobusu satiksmi no 2009.gada 1.janvāra "Liepājas autobusu parkam" un "Jelgavas autobusu parkam". Savukārt Liepājas un Jelgavas autobusu parki slēdza apakšlīgumus par pakalpojumu sniegšanu "Centrs 1" ar sākotnēji uzvarējušajām firmām - "Nordeku", "Rīgas taksometru parku", "Normu-A" un "Blagovest Tur".

Lauku rajonu pārvadātāju pilnvarotā persona un "Tukuma auto" valdes priekšsēdētājs Ilgvars Kalniņš iepriekš apgalvoja, ka, pēc lauku pasažieru pārvadātāju uzskata, konkursā par tiesībām sniegt sabiedriskā transporta pakalpojumus ar autobusiem reģionālajos starppilsētu nozīmes maršrutos atsevišķas valsts struktūras starppilsētu tirgu pārdalīja par labu Rīgas firmām.

Reģionālais starppilsētu nozīmes maršrutu tīkls sastāv no astoņām daļām jeb lotēm: "Ziemeļrietumi", "Ziemeļaustrumi", "Dienvidi", "Centrs 1", "Centrs 2", "Dienvidaustrumi", "Austrumi", "Dienvidrietumi". Konkursa nolikums izstrādāts atsevišķi katrai reģionālai starppilsētu nozīmes maršrutu tīkla daļai.

Autotransporta direkcija ir autopārvadājumu jomas administrēšanas uzņēmums, kas darbojas kopš 1993.gada oktobra. Autotransporta direkcija ir vienotas valsts politikas realizētāja starptautisko pārvadājumu jomā un autotransporta komercpārvadājumu uzņēmējdarbības licencēšanā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!