Foto: LETA

Nodarbinātības valsts aģentūras (NVA) darbinieki finanšu grūtībās nonākušā uzņēmuma „Liepājas metalurgs” (LM) darbu zaudējušajiem strādniekiem iesaka to meklēt ne tikai ārpus Liepājas, bet arī Latvijas, piemēram, Lietuvas pilsētā Klaipēdā, svētdien vēstīja LNT raidījums „Top 10”.

"Cilvēkam ir tiesības pārvietoties. Nu, protams, ka mēs gribam, lai šie cilvēki paliek šeit, par to jau nav runa. Bet, ja mēs runājam par to, ka Klaipēda ir tepat, viņa ir pat tuvāk nekā Rīga, tad varbūt nav ne vainas, varbūt var jau pabraukāt," skaidrojusi NVA Liepājas filiāles vadītāja Dace Baumane.

NVA metalurgiem piedāvā mācīties arī lietuviešu valodu.

"Tur ir gan dāņu, gan krievu, gan angļu, vācu, franču, lietuviešu valodas kursi. Es tā saprotu, ka mūsu valsts jau tā ļoti zīmīgi mūs gatavo, ka mums būs jābrauc projām uz citu valsti strādāt, ka šeit Latvijā mums nav ko piedāvāt. Man teica, ka Klaipēdā esot atrast vieglāk darbu man kā celtņu operatoriem," raidījumam atzinis LM strādnieks Egons Kļava. 

Patlaban darba attiecībās ar rūpnīcu joprojām ir gandrīz 2000 cilvēku. Savukārt no darba aizgājuši un jau bezdarbniekos iestājušies 200 cilvēki, no viņiem darbu atraduši tikai 20.

Ievērojams skaits pašreizējo metalurgu gan ir izlēmuši doties prom no valsts arī bez karjeras konsultantiem, atzīmē raidījums.

Jau vēstīts, ka Liepājas tiesā iesniegts pieteikums atzīt par maksātnespējīgu finanšu grūtībās nonākušo metalurģijas milzi "Liepājas metalurgs". Tas darīts, jo uzņēmums nav pildījis iepriekš tiesas apstiprinātās tiesiskās aizsardzības procesa pasākumu plānu.

Liepājas tiesa 10.septembrī noteica LM tiesisko aizsardzību. Atbilstoši tiesas apstiprinātajam tiesiskās aizsardzības pasākumu plānam uzņēmuma akcionāriem bija jāpiesaista investori, no kuriem līdz 30.septembrim bija paredzēts saņemt aizdevumu desmit miljonu latu apmērā LM darbības nodrošināšanai.

30.septembrī TAP plānā paredzētais aizdevums 10 miljonu latu apmērā no potenciālajiem investoriem netika saņemts un no 1.oktobra saskaņā ar likumu sākās 30 dienu periods, kurā ir iespēja pārkāpumus novērst, attiecīgi saņemt aizdevumu un piesaistīt investoru.

LM akcionāri Sergejs Zaharjins un Iļja Segals iepriekš paziņoja, ka panākuši vienošanos par 70% uzņēmuma akciju nodošanu Krievijas uzņēmumam "Daļpolimetall", lai investors varētu ieguldīt nepieciešamos līdzekļus rūpnīcā un pēc iespējas ātrāk atjaunotu tehnoloģisko procesu. Tomēr darījums līdz šim tā arī nav noticis.

"Liepājas metalurgs" nonācis finanšu grūtībās un pārtraucis ražošanu. Valsts kase jūlijā no valsts budžeta līdzekļiem samaksāja LM vietā visu rūpnīcasparādu Itālijas bankai "UniCredit" - 67 465 056 eiro jeb 47 414 711 latus. Pirms tam aprīlī Valsts kase Itālijas bankai veica rūpnīcai valsts galvotā kredīta pamatsummas daļas maksājumu 6 128 456 eiro (4 307 103 latu) apmērā.


Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!