Foto: LETA

Finanšu grūtībās nonākušajam metalurģijas milzim AS “Liepājas metalurgs” (LM) tiesiskā aizsardzība bija jāprasa jau pašā sākumā, līdzko uzņēmums saprata, ka var rasties problēmas. Ja tiesa tagad ierosinās tiesiskās aizsardzības procesa (TAP) lietu, tad uzņēmums iegūs vēl divus mēnešus aizsardzības plāna izstrādāšanai un saskaņošanai, taču ja pēc diviem mēnešiem tiesa TAP neapstiprinās, uzņēmuma maksātnespējas draudi palielināsies.

Maksātnespējas procesa administrators un Sertificēto maksātnespējas administratoru asociācijas pārstāvis Edgars Karelis portālam "Delfi" sacīja, ka TAP ir pasaules praksē pieņemts regulējums un, ja tiesa piemēro uzņēmumam tiesisko aizsardzību, tad kontroli pār uzņēmumu saglabā patreizējā pārvaldes institūcija - administrators to tikai kontrolē, savukārt paši kreditori nosaka visus limitus, piemēram, summām ar kādām rīkoties un citus.

Viņa vērtējumā, arī valstij bija jāreaģē jau krietnu laiku iepriekš, lai gan tā nevarēja iesniegt TAP pieteikumu, tai vienīgais veids, kā reaģēt, bija brīdināšana par iespējamo maksātnespējas pieteikuma iesniegšanu. Šādu ceļu būtu varējuši izmantot, piemēram, tādi kreditori kā "Latvenergo" vai citi, lai panāktu LM pārvaldes institūciju nomaiņu, kas kādu laiku bijis dienaskārtības jautājums.

LM maksātnespējas gadījumā lielāku kontroli pār uzņēmumu iegūtu valsts, kas, savukārt, izslēgs tādas darbības, kas ilgtermiņā nodarītu kaitējumu tās interesēm.

Savukārt TAP gadījumā iegūst kreditori, jo šī procesa pamatprincips ir uzņēmuma aizsardzība pret individuālām darbībām, piemēram, pret uzņēmumu nevarēs veikt piedziņu, kā arī prasīt maksātnespēju, proti, nevarēs darīt neko, kas kaitētu kreditoru kopuma interesēm, stāstīja Karelis.

Karelis uzsvēra, ka divi mēneši ir godīgs termiņš, lai liels uzņēmums izstrādātu TAP un to saskaņotu ar kreditoriem. Turklāt LM gadījumā jau ir izveidota kreditoru komiteja, kas nozīmē, ka pārrunas par TAP ritēs raitāk.

Administrators gan sacīja, ka tiesa pēc šiem diviem mēnešiem TAP var neapstiprināt un tad varētu būt pamats maksātnespējas pieprasīšanai. Lai gan iepriekšējā LM gada pārskata dati neliecina par maksātnespējas situāciju uzņēmumā, tomēr fakts, ka uzņēmums nespēj nodrošināt kārtējos maksājumus liecina par finanšu problēmām.

Kareļa vērtējumā, maksātnespējas pieteikuma iesniegšana būtu operatīvāka un ātrāka, turklāt viņš aicināja atcerēties, ka uzņēmuma maksātnespēja nav bankrots - arī šajā gadījumā kreditori var lemt par maksātspējas atjaunošanu.

Karelis lēsa, ka LM, visticamāk, jau ir izvēlējusies iespējamo kandidātu. Tagad šī kandidatūra jāsaskaņo ar kreditoriem.

Jau vēstīts, ka grūtībās nonākušais metalurģijas milzis LM Liepājas tiesā iesniedzis pieteikumu par tiesiskās aizsardzības procesa uzsākšanu, liecina uzņēmuma paziņojums biržai "NASDAQ OMX Riga".

Pieteikums iesniegts 24.maijā. Saskaņā ar Civilprocesa likumu, tiesai lēmums jāpieņem ne vēlāk kā nākamajā dienā pēc tiesiskās aizsardzības procesa pieteikuma saņemšanas.

Uzņēmums biržai iesniedzis arī konsolidēto finanšu pārskatu par pirmo ceturksni. "Liepājas metalurgs" konsolidētais neto apgrozījums 2013.gada 1.ceturksnī bija 78,3 miljoni latu, kas ir par 11,5 miljoniem latu vairāk kā 2012.gada 1.ceturksnī. Trīs mēnešos uzņēmums arī strādājis ar 10,1 miljona latu zaudējumiem, pretēji 2012.gada 1.ceturkšņa 521 688 latu peļņai.

Neto pieaugumu un zaudējumu apmēru pārskata periodā noteica sekojoši faktori - vispārēja krīzi metalurģijas nozarē gan Eiropā, gan visā pasaulē, "Liepājas metalurgs" apgrozāmo līdzekļu trūkums, "Liepājas metalurgs" pārskata periodā realizēja par 32734 tonnām velmējumu vairāk kā šajā periodā tika saražots, liecina paziņojums biržai.

Jau ziņots, ka katram no konfliktējošiem LM lielākajiem akcionāriem līdz šī gada 31. maijam ir jāpārdod LM kreditoru klubam savas akcijas par vienu latu vai arī katram jāiegulda uzņēmumā desmit miljonus latu - šādu prasību pagājušajā nedēļā izvirzīja kreditoru klubs, informēja LM sarunām ar kreditoriem pieaicinātā finanšu konsultanta "Prudentia" vecākais partneris Kārlis Krastiņš.

Kreditoru klubs arī ir gatavs restrukturizēt AS "Liepājs Metalurgs" saistības, tās daļēji kapitalizējot - pārvēršot akcijās, kas būtu kreditoru kluba īpašums. Saistību kapitalizācijas rezultātā kreditori iegūtu uzņēmuma akcijas, kuru vērtība būtu vienāda ar LM parāda apjomu. Tādējādi arī tiktu stiprināta uzņēmuma kapitāla bāze.

Tāpat kreditori ir gatavi ieguldīt uzņēmumā nepieciešamos apgrozāmus līdzekļus, pastāstīja Krastiņš.


Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!