Foto: F64

Pieteikumu tiesā par fiziskas personas maksātnespēju pieteikusi modes māksliniece Natālija Jansone, liecina ieraksts Maksātnespējas administrācijas interneta mājaslapā.

Jansone to apstiprināja, paužot, ka lēmums uzsākt fiziskas personas maksātnespēju ir likumsakarīgs situācijas atrisinājums nu jau gandrīz 10 gadus veciem notikumiem.

"Jādomā, mēs visi vēl atceramies pirmskrīzes eiforiju, kad šķita, ka darījumi ar nekustamo īpašumu ir bizness ar viennozīmīgi garantētu peļņu un darbība tajā sola zelta kalnus. Arī es 2005.gadā līdztekus darbam modes industrijā izlēmu sākt darboties arī nekustamo īpašumu jomā un kopā ar darījumu partneri iegādājos zemi Rīgā, Gaujas ielā, šim nolūkam ņemot aizdevumu Hipotēku un zemes bankā," stāstīja Jansone. Zemi bija plānots pārdot, bija jau panākta vienošanās par darījumu, tomēr tas nerealizējās.

Lai gan īpašuma vērtība strauji kritusies, Jansone turpinājusi pildīt saistības pret banku līdz brīdim, kamēr krīze skārusi arī viņas pamatnodarbošanos - tad sākušies maksājumu kavējumi un soda procentu uzrēķini.

Vienīgais optimālais risinājums bija nekustamā īpašuma pārdošana, to izdarīja banka, atklātā izsolē pārdodot zemi savai meitas kompānijai. "Lai gan uzņemtās saistības pret Hipotēku un zemes banku ir manas vienīgās kredītsaistības, pēc zemes pārdošanas izsolē sapratu, ka atlikusī saistību summa ir pārāk liela un nespēšu to segt. Proti, man nav citu īpašumu, ļoti vērtīgu mantu, un mani ienākumi kā dizainerei ir nelieli, ja salīdzina ar kopējo parāda apjomu. Tādēļ izlēmu risināt radušos situāciju likumā paredzētajā kārtībā ierosinot fiziskas personas maksātnespēju," skaidroja modes māksliniece.

Jansone uzsvēra, ka neveiksme nekustamā īpašuma biznesā nekādā veidā nav saistīta ar viņas radošo darbību. "Visus šos 10 gadus es kā dizainere turpinu radīt jaunus tērpus, patlaban veidoju 2015/2016. gada rudens/ziemas kolekciju, un tas paņem visu manu laiku," piebilda māksliniece.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!