Foto: stock.xchng

Mediju uzņēmums "MTG TV Latvia" pašlaik nav saņēmis nopietnus piedāvājumus par kanāla TV5 iegādi, tomēr, ja tādi būs, tie tiks izvērtēti neatkarīgi no tā, vai piedāvājums nāks no valsts vai privātā sektora, sacīja uzņēmuma preses pārstāve Ginta Bormane.

Iepriekš ideju par TV5 zīmola atpirkšanu sabiedriskā medija krievu valodā vajadzībām Latvijas Radio "Krustpunktā" uzaicinātie nozares eksperti vērtēja kā labu un apsveramu.

Komunikācijas zinātnes doktors un sabiedrības integrācijas procesu pētnieks Mārtiņš Kaprāns raidījumā pauda, "ka ideja par TV5 zīmola atpirkšanu ir laba, jo tieši auditorijas uzticība ir viena no izšķirošajām problēma LTV7, kas raida vairākus raidījumus krievu valodā", vienlaikus norādot, ka pārņemšanas vērts būtu tieši no žurnālistikas viedokļa veiksmīgais saturs.

Savukārt Nacionālās elektronisko plašsaziņas līdzekļu padomes (NEPLP) loceklis Ainārs Dimants sacīja, ka "šāda ideja ir saistīta ar sabiedrisko mediju finansēšanas jautājumu un tad, kad būs skaidrs, ka Latvijā sabiedriskie mediji ir prioritāte, tad varēs domāt par prioritātēm programmu attīstībā".

Komentējot šādu ideju, bijušais "Latvijas Neatkarīgās televīzijas" līdzīpašnieks un vadītājs Andrejs Ēķis sacīja, ka vienkārša zīmola nopirkšana neko neatrisinās, jo galvenais ir cilvēki, kas šo kanālu veidoja. "Vienkārši zīmols neko neatrisinās. Galvenais, kas tur bija, bija cilvēki," sacīja Ēķis. "Runājot analoģijās, vienu brīdi LTV gāja "Neprāta cena", ko kopā ar visu komandu nopirka TV3 un pārsauca par "Ugunsgrēku", un viss notika. Cilvēkos ir atrisinājums."

"Ja ņem ar visu komandu, tā ir viennozīmīgi atbalstāma ideja, tā būtu jādara," piebilda Ēķis.

Ēķis iepriekš pauda viedokli, ka, lai "uzaudzētu" kanālu līdz 5% auditorijai, kāda bija TV5, Latvijas valstij, ja tā gribētu veidot tādu kanālu, vajadzētu ieguldīt vismaz desmit miljonus eiro. "Bet te, kur viss jau ir gatavs, vienkārši aizslēdz ciet," vilšanos pauda Ēķis.

Tikmēr NEPLP priekšsēdētāja Aija Dulevska sacīja, ka šāda ideja par TV5 zīmola pārpirkšanu sabiedriskā medija vajadzībām ir novēlota. "Šādas runas tikai pierāda to, ka jau savlaicīgi vajadzēja investēt TV5 krievu valodas saturā, kas ražots Latvijā. Man liekas, ka šī ideja pašlaik ir kļuvusi diezgan dīvaina, tā vietā, lai šī situācija būtu atrisināta normāli ar sabiedriskā pasūtījuma palīdzību."

Kā ziņots, finansiālu apsvērumu dēļ "MTG TV Latvia" pieņēmusi lēmumu 31.martā pārtraukt kanāla TV5 darbību.

Kā vēsta uzņēmumā, TV5 līdz šim bija viens no nedaudzajiem televīzijas kanāliem Latvijā, kas veidoja informatīvo saturu krievu valodā, taču krievu valodā raidošo kanālu tirgus ir ļoti piesātināts un Latvijā ražota satura izmaksas ir augstas, tāpēc, konkurējot ar retranslēto televīzijas saturu un nesaņemot nekādu atbalstu nacionālā satura veidošanai krievu valodā, TV5 jau ilgāku laiku strādā ar ievērojamiem zaudējumiem.

"Lai mazinātu AS "Latvijas Neatkarīgā televīzija" zaudējumus, šis lēmums bija jāpieņem," sacīja "MTG TV Latvia" vadītāja Baiba Zūzena.

AS "Latvijas Neatkarīgā televīzija", kam pieder kanāli LNT, TV5 un "Kanāls 2", strādā ar zaudējumiem kopš 2009.gada.

2013.gadā uzņēmums apgrozīja 8,167 miljonus eiro, bet strādāja ar 2,745 miljonu eiro zaudējumiem. 2014.gadā uzņēmums apgrozīja 8,478 miljonus eiro, bet sasniedza 1,701 miljonu eiro lielus zaudējumus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!