Foto: F64
Nebanku kreditētāja SIA "VIA SMS Group" 2014.gadā pēc neauditētiem finanšu rezultātiem strādāja ar 11,6 miljonu eiro konsolidēto apgrozījumu un 1,9 miljonu eiro neto peļņu, teikts uzņēmuma paziņojumā biržai "Nasdaq Riga".

Pagājušā gada peļņa pirms procentiem, nodokļiem, nolietojuma un amortizācijas (EBITDA) bija 3,5 miljoni eiro.

Kredītportfelis pagājušā gada beigās bija astoņi miljoni eiro.

Paziņojumā biržai skaidrots, ka "VIA SMS Group" 2014.gadā pārdeva visas tai piederošās kapitāla daļas Spānijas meitassabiedrībā "VIA SMS MINICREDIT" S.L., kā rezultātā 2014.gada pārskats neietver datus par minēto meitassabiedrību, kas savukārt ir ietverti 2013.gada rādītājos. Šī iemesla dēļ 2014.gadā ir samazinājies neto apgrozījums par 20% un neto kredītportfelis par 4%. Neskatoties uz to, peļņa pirms procentiem, nodokļiem, nolietojuma un amortizācijas (EBITDA) augusi par 17%, savukārt kopējā neto peļņa pēc nodokļiem ir augusi par 175%. Izslēdzot Spānijas meitassabiedrības pārdošanas ieņēmumus, neto peļņa ir palielinājusies vairāk nekā divas reizes, sasniedzot 118% pieaugumu.

"VIA SMS Group" 2014.gada decembrī palielināja savu pamatkapitālu, tādējādi pērn gada beigās pamatkapitāls bija 803 000 eiro, bet kopējais pašu kapitāls - 548 165 eiro.

"VIA SMS Group" ir tiešsaistes kreditētājs, kas izsniedz nenodrošinātos aizdevumus privātpersonām kopš 2009.gada. Uzņēmums darbojas ar zīmoliem "VIA SMS", "VIA CREDIT", "VIA CONTO" un piedāvā aizdevumus ar atmaksas termiņu līdz 12 mēnešiem Latvijā, Lietuvā, Čehijā, Polijā un Zviedrijā.

"VIA SMS Group" ir vairāk nekā 600 000 reģistrētu klientu, un kopējais izsniegto aizdevumu apjoms gada laikā sasniedz 45 miljonus eiro.

Saskaņā ar pagājušā gada finanšu pārskatu "VIA SMS Group" ir vienīgais īpašnieks Latvijā reģistrētajā uzņēmumā SIA "VIA SMS", Lietuvas uzņēmumā UAB "VIA SMS LT", Polijas uzņēmumā "VIA SMS PL" z.o.o., Čehijas uzņēmumā "VIA SMS" s.r.o. un Zviedrijas uzņēmumā "ViaConto Sweden" AB.

Vadības ziņojumā teikts, ka 2014.gads bija stabilizācijas gads. Būtiska izaugsme notika grupas galvenajā tirgū - Polijā, neto portfelim palielinoties par 47%. Savukārt no Lietuvas uzņēmums nolēmis aiziet 2013.gadā grozīto likumu dēļ, tādējādi tās neto portfelis pērn samazinājās par 66% salīdzinājumā ar 2013.gada nogales rādītājiem. Čehijā un Zviedrijā pērn uzņēmējdarbība stabilizējās, bet grupas meitasuzņēmums Latvijā saglabāja savu tirgus daļu un stabilus rezultātus. Šogad grupa plāno turpināt izaugsmi un savu pozīciju stabilizēšanu visās valstīs, izņemot Lietuvā.

"VIA SMS Group" īpašnieki ir SIA "Financial investment" (50%) un Deniss Šerstjukovs (50%). Saskaņā ar "Firmas.lv" datubāzi "Financial investment" īpašnieki ir Šerstjukovs (60%) un Andris Riekstiņš (40%).

Pagājušā gada nerevidētā finanšu pārskata vadības ziņojumā teikts, ka nolūkā optimizēt nodokļu politiku un efektīvāk nodrošināt kontroli pār meitasuzņēmumiem pērn februārī tika dibināta partnersabiedrība Eiropas ekonomisko interešu grupa "EEIG VIA SMS R&D Services", kuras dibinātāji ir "VIA SMS Group" un visi tās meitasuzņēmumi. Pērn martā "VIA SMS Group" nodeva partnersabiedrībai "EEIG VIA SMS R&D Services" visus savus IT, finanšu, mārketinga, juridiskos un citus darbiniekus, kā arī materiālos un nemateriālos aktīvus, kas ikdienā tiek izmantoti atbalsta pakalpojumu sniegšanai meitasuzņēmumiem. Šī darījuma rezultātā kopš pērnā marta "EEIG VIA SMS R&D Services" visiem dibinātājiem sniedz visus atbalsta pakalpojumus, kādus līdz 2014.gada martam sniedza "VIA SMS Group".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!