Foto: DELFI

Nākamajā nedēļā Nacionālās elektronisko plašsaziņas līdzekļu padome (NEPLP) paziņos par tās soļiem attiecībā pret satelītoperatoru "Viasat", kas joprojām turpina raidīt kanālu "Rossija RTR", atklāja NEPLP vadītājs Ainārs Dimants.

Dimants pastāstīja, ka informācija par turpmāko NEPLP rīcību šajā jautājumā tiks sniegta "pēc svētku dienām".

Jau iepriekš Dimants biznesa portālam norādīja, ka, lai gan "Viasat" nav Latvijas juridikcijā, "Latvijā ir jādzīvo pēc Latvijas likumiem", un uz "Viasat" atrunām, ka tie ir starptautisks satelītoperators, ko regulē Eiropas Savienības (ES) noteikumi, norāda, ka Eiropas direktīvas darbojas "caur nacionālajiem likumiem".

Kā ziņots, NEPLP operatoram "Viasat" divas reizes tika sūtījusi vēstuli, pirmajā no tām aicinot pārtraukt "Rossija RTR" retranslāciju Latvijā, otrajā vēlreiz norādot, ka NEPLP lēmums par translācijas aizliegumu attiecas arī uz "Viasat".

"Ņemot vērā Audiovizuālo mediju pakalpojumu (AMP) direktīvā noteikto tehnoloģiju neitralitāti, kā arī to, ka satelītoperators "Viasat" programmu izplata, neizdarot tās saturā nekādus grozījumus, NEPLP uzskata, ka šāda darbība pēc Elektronisko plašsaziņas līdzekļu likuma (EPL) 1.panta 28.punkta ir retranslācija. Līdz ar to NEPLP lēmumā par kanāla "Rossija RTR" retranslācijas ierobežojumiem noteiktais attiecas uz visiem, kuri retranslē kanālu "Rossija RTR", tika norādīs ziņojumā.

Savukārt "Viasat" vairākkārt uzsvēra, ka NEPLP lēmumu nepildīs.

Komēntējot "Lattelecom" valdes priekšsēdētāja Jura Gulbja intervijā avīzei "Diena" pausto, ka "200 000 mājsaimniecību jeb 25% no visām Latvijas mājsaimniecībām lieto krievu satelītoperatoru kartītes, kas Latvijā ir nelegālas, bet atbildīgās institūcijas izliekas to neredzam," Dimants norāda, ka šis jautājums ir policijas kompetencē. NEPLP šādu uzraugošo resursu nav. Tādēļ ar šiem jautājumiem jāvēršas Iekšlietu ministrijā (IeM).

Jau ziņots, ka Gulbis intervijā avīzei "Diena" norādījis, ka, aizliedzot Latvijā raidīt Krievijas televīzijas (TV) kanālu "Rossija RTR", Latvijas valsts ieguvusi vairāk nelojālu iedzīvotāju.

Kā ziņots, kopš aprīļa vidus visi Latvijas kabeļoperatori ir pārtraukuši Krievijas kanāla "Rossija RTR" retranslāciju. Pārbaudot "Rossija RTR" ierakstus no 2014.gada 2.marta līdz 17.martam, NEPLP konstatēja, ka programmas ziņu un citos raidījumos ir ietverta informācija, kas pārkāpj Elektronisko plašsaziņas līdzekļu likumu. Šāda informācija programmā "Rossija RTR" tikusi atspoguļota regulāri.

NEPLP pieņēma lēmumu aizliegt retranslēt programmu "Rossija RTR" Latvijas teritorijā trīs mēnešus no lēmuma spēkā stāšanās dienas. Lēmums stājās spēkā 8.aprīlī.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!