Foto: LETA
Nacionālā elektronisko plašsaziņas līdzekļu padome (NEPLP) nolēmusi izteikt neuzticību Latvijas Radio (LR) valdes loceklei Sigitai Roķei, žurnālistus informēja NEPLP loceklis Ivars Āboliņš.

Viņš norādīja, ka Roķe savu amatu atstās jau ceturtdien. Nākamnedēļ tiks iecelta jauna valde, kuru apstiprinās pirmdien, 2. oktobrī, bet darbu tā sāks otrdien, 3. oktobrī.

Āboliņš vissmagākos pārmetumus veltīja par "satura tirgošanu", kas šajā ģeopolitiskajā laikā ir īpaši bīstami. Satura pārdošana konstatēta gan dažādos LR veidotajos raidījumos, gan ziņu sižetos. NEPLP pārstāvis par piemēru rādīja vairākus Roķes parakstītus papīrus par slēgtiem līgumiem, kuros atrunāti partneru nosacījumi un raidījumu tēmas. Tas pēc viņa teiktā, ir nepieļaujams pārkāpums, turklāt par šiem līgumiem ir bijis jāzin arī LR otrā līmeņa vadībai.

Roķe LR valdē, atbildot par programmu attīstības jautājumiem, strādā kopš 2015. gada janvāra. Taču kopš šā gada marta līdz augustam viņa bija vienīgā LR valdes locekle, jo NEPLP izteica neuzticību LR valdes priekšsēdētājam Aldim Pauliņam un valdes loceklim nodrošinājuma jautājumos Uldim Lavrinovičam. Tolaik NEPLP Roķei deva pārbaudes laiku un šogad 11. maija sēdē nolēma, ka viņa kā vienīgā valdes locekle turpinās darbu LR valdē.

Tomēr šogad augsta sākumā NEPLP nolēma līdz jaunu LR valdes locekļu iecelšanai par LR valdes locekli apstiprināt LR finanšu direktoru Juri Gavaru, kurš no šā gada aprīļa LR valdē darbojās kā prokūrists.

Konkurss uz LR valdes priekšsēdētāja un valdes locekļa amatu finanšu vadības jautājumos tika izsludināts 10. augustā, bet pieteikumus konkursā varēja iesniegt līdz 25. augustam.

Konkursa pirmajā kārtā no kopumā saņemtajiem pieteikumiem 18 iesniegti valdes priekšsēdētāja amatam un 14 uz valdes locekļu finanšu vadības jautājumos amatu. Savukārt četri pieteikumi saņemti uz abiem konkursā izsludinātajiem amatiem. Turpretī otrajai kārtai uz LR valdes priekšsēdētāja amatu tika izvirzīti 11 kandidāti, bet uz valdes locekļa finanšu vadības jautājumos amatu - septiņi kandidāti.

Drīzumā NEPL varētu paziņot konkursa rezultātus.

Jau ziņots, ka septembra vidū Saeimas Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas sēdē starp Roķi un NEPLP locekļiem izvērsās asa vārdu apmaiņa pēc tam, kad NEPLP loceklis Ivars Āboliņš izteica kritiku par LR darbinieku piemaksu sistēmu.

Viņš atzina, ka LR audita laikā NEPLP konstatējusi "slepenu" piemaksu sistēmu daļai LR darbinieku, kas to pamatalgas pārsniedz 200% līdz 250% apmērā. Pēc NEPLP locekļa teiktā, piemaksu apmēri variē no 750 eiro līdz pat 1800 eiro.

Savukārt Roķe iepriekš pastāstīja, ka, atbilstoši likumam, LR ir jāizmaksā darbiniekiem piemaksas gadījumā, ja tiek veikts papildu darbs, kas darbinieka amata aprakstā nav iekļauts. Viņa skaidroja, ka līdzekļus, no kuriem darbiniekiem tās tiek izmaksātas, LR nevar iekļaut darbinieku pamata atalgojumā, jo atlīdzības par papildu darbu ir mainīgas.

Roķe sacīja, ka piemaksas darbiniekiem var tikt izmaksātas arī kā dažāda veida pabalsti, ko paredz LR un darbinieku arodbiedrības koplīgums, vai arī tās tiek piešķirtas par darbu dažādos projektos. Vienlaikus viņa uzsvēra, ka visas LR darbiniekiem izmaksātās piemaksas ir dokumentētas, skaidrojot, ka LR nevar tērēt nevienu tā rīcībā esošo eiro, neatskaitoties par tā izlietojumu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!