Foto: LETA
Nīderlandes investīciju kompānija "BGF.BV", kas paziņojusi par vēlmi ieguldīt Latvijā lielas naudas summas, pagājušā mēneša laikā uzsākusi aktīvas sarunas par iespējamiem ieguldījumiem sešās Latvijas kompānijās, tostarp kokapstrādes uzņēmumā "Latvijas Finieris".

Investoru pārstāvis zvērināts advokāts Artis Dāvidnieks infpormē, ka tiek izskatīti arī vairāki citu Baltijas valstu kompāniju piedāvājumi.

Dāvidnieks vēsta, ka investoru interešu lokā ir gan AS "Latvijas Finieris", par kura akciju iespējamo iegādi publiskajā sfērā informācija jau izskanējusi, gan arī divi Rīgā un divi Ventspilī bāzēti loģistikas un tranzīta nozares uzņēmumi. Tādējādi investoru kompānija aktīvi darbojas virzienos, kādus sākotnēji definējusi kopā ar saviem konsultantiem no korporatīvo finanšu kompānijas "Laika Stars", - izskatīt investīciju iespējas kokrūpniecības, tranzīta un loģistikas, kā arī farmācijas nozarēs.

Dāvidnieks norāda, ka jau uzsāktas sarunas ar "Latvijas Finiera" pašreizējiem akcionāriem, un "labprāt uzklausīsim arī vēl neuzrunāto akcionāru priekšlikumus par iespējamo akciju pārdošanu, ja viņiem šāda interese ir". Par LF akcijām "BGF.BV" piedāvājot cenu, kas pārsniedz to nominālvērtību.

"BGF.BV" interesi esot piesaistījis arī kāds Rīgā strādājošs metālapstrādes uzņēmums, kura darbības rezultāti un attīstības perspektīvas ir pietiekami būtiskas, lai, neraugoties uz to, ka metālapstrāde nebija sākotnēji definēto "BGF.BV" perspektīvo nozaru sarakstā, izskatītu iespēju šajā uzņēmumā ieguldīt finansiālos līdzekļus.

Vienlaikus pie Nīderlandes kompānijas vērsušies arī vairāki citi uzņēmumi, tostarp no Lietuvas un Igaunijas, un to sadarbības piedāvājumi tiks izskatīti tuvākajā nākotnē, ziņo Dāvidnieks.

Viņš gan atzīmē, ka, tās kā nīderlandieši Latvijas tirgū ienākuši nesen, "vēl nevaram paziņot par konkrētiem ieguldījumiem kādā Latvijas vai kaimiņvalstu uzņēmumā, jo sarunas patlaban vēl tiek risinātas". "Tomēr ceru, ka līdz gada beigām varēsim paziņot par pirmajiem veiksmīgajiem darījumiem," pauž investoru pārstāvis.

Dāvidnieks gan atzīst, ka atzīst, ka, neskatoties uz pozitīvu statistiku, Latvijas sabiedrības reakcija uz ārzemju kapitāla ienākšanu tautsaimniecībā investoros izraisot "zināmu neizpratni". "No vienas puses, tiek atzīts, ka ārvalstu investīcijas Latvijas ekonomikas attīstībai ir nepieciešamas, taču, no otras puses, tiek vairots nevis uz racionāliem, bet drīzāk emocionāliem apsvērumiem balstīts viedoklis, ka ārvalstu investoru dalība mūsu valsts uzņēmumos tomēr nav atbalstāma. Īpaši asa sabiedrības reakcija vērojama attiecībā pret Krievijas uzņēmēju centieniem izvērst savu darbību Latvijā, tādēļ negatīvas attieksmes izraisīšanai pietiek vien ar aizdomām, ka viens vai otrs investors varētu būt saistīts ar kaimiņvalsts uzņēmējiem. Gala rezultātā šāda noskaņojuma veicināšana sabiedrībā var novest pie tā, ka aizdomu ēna par investīcijām no Krievijas tiks attiecināta uz jebkuru ārvalstu investoru, kurš būs nolēmis realizēt liela apjoma investīciju projektus Latvijā," norāda Dāvidnieks.

Jau ziņots, ka "BGF.BV" turpmāko piecu gadu laikā plāno Baltijas reģiona uzņēmumos investēt 50 miljonus latu, izskatot dažādas investīciju iespējas – gan iegādājoties "NASDAQ OMX Riga' biržas Baltijas oficiālajā sarakstā un Baltijas Otrajā sarakstā iekļauto uzņēmumu akcijas, gan arī veicot mērķtiecīgus ieguldījumus Latvijas un pārējo Baltijas valstu perspektīvāko nozaru uzņēmumu pamatkapitālā.

Būtiskākie kritēriji, lai piedāvājums investēt kādā uzņēmumā tiktu izskatīts, ir vismaz piecu gadu darbība šajā tirgū, gada apgrozījums ne mazāk kā 10 miljoni latu un eksporta apjoms – vismaz 50% no kopējā apgrozījuma, informē uzņēmums.

Medijos izskanējušas bažas, ka aiz niderlandiešiem slēpjas Krievijas uzņēmums "Sveza", kas jau ilgāku laiku mēģina iegūt "Latvijas Finiera" akcijas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!