Foto: Shutterstock

Elektronisko plašsaziņas līdzekļu likumā (EPLL) no šā gada 1.jūlija stāsies spēkā grozījumi, kas paredz, ka visiem televīzijas (TV) programmu izplatīšanas pakalpojumu sniedzējiem ir jāpalielina pamatprogrammas blokā iekļauto, obligāti pārraidāmo, televīzijas kanālu skaits, liecina informācija Nacionālās elektronisko plašsaziņas līdzekļu padomes (NEPLP) mājas lapā.

Likuma grozījumi paredz, ka TV programmu izplatīšanas pakalpojumu sniedzējiem pamatprogrammas blokā jāiekļauj vēl vismaz četras obligāti retranslējamas Latvijā vai Eiropas Savienībā (ES) veidotas televīzijas programmas, latviešu vai ES dalībvalsts valodā, un tām jābūt pieejamām visiem TV programmu izplatīšanas pakalpojumu sniedzēja abonentiem.

Patlaban visiem TV programmu izplatīšanas pakalpojumu sniedzējiem pamatprogrammas blokā obligāti jāiekļauj piecas televīzijas programmas - LTV1, LTV7, "Rīga TV24", "Re:TV" un "Sportacentrs.com TV".

TV programmu izplatītāji varēs izvēlēties, kādas programmas tie iekļaus papildu jau esošajām piecām obligāti pārraidāmajām programmām, taču tām būs jāatbilst EPLL noteiktajiem kritērijiem, turklāt svarīgi būs ievērot likumā noteikto secību, kādā televīzijas programmas jāizvieto programmu pamatpakā.

Atbilstoši likuma grozījumiem, TV pakalpojumu sniedzējiem programmu pamatpakā būs jāiekļauj vismaz viena TV programma, kurā galvenokārt tiek ietverti Eiropas Savienības (ES) dalībvalstī vai dalībvalstīs veidoti ziņu, analītiskie un informatīvie raidījumi kādā no ES oficiālajām valodām.

Tāpat grozījumi paredz, ka programmu pamatpakā jāiekļauj vismaz viena TV programma, kurā galvenokārt tiek ietverti ES dalībvalstī vai dalībvalstīs veidoti populārzinātniskie raidījumi kādā no ES oficiālajām valodām, kā arī vismaz viena TV programma, kurā galvenokārt tiek ietverti ES dalībvalstī vai dalībvalstīs veidoti raidījumi bērnu un jauniešu auditorijai kādā no ES oficiālajām valodām.

Grozījumi arī paredz, ka programmu pamatpakā jāiekļauj vismaz viena TV programma, kuras raidījumu valoda vismaz 50% apmērā no kopējā raidlaika ir valsts valoda, ar nosacījumu, ka minētās programmas kopējais raidlaika apjoms ir vismaz 18 stundas katru diennakti, programmas īpašnieks jeb turētājs ir saņēmis apraides atļauju attiecīgās programmas veidošanai un izplatīšanai Latvijā un ievēro apraides atļaujas noteikumus, kā arī nodrošina kvalitatīva un nepārtraukta signāla piegādi attiecīgajam elektroniskajam plašsaziņas līdzeklim, kas sniedz televīzijas programmu izplatīšanas pakalpojumu.

NEPLP līdz šim aktīvi informējusi TV programmu izplatīšanas pakalpojumu sniedzējus par plānotajām izmaiņām un pēc 1.jūlija kontrolēs jauno likuma grozījumu ievērošanu.


Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!