Foto: PantherMedia/Scanpix

Madonas novadā naktī uz pirmdienu degusī granulu rūpnīca ir daļa no kokapstrādes kompleksa "Kokapstrādes grupa", kas ir ļoti svarīgs uzņēmums Madonas novadam, jo ir lielākais uzņēmums novadā gan pēc apgrozījuma, gan pēc nodarbināto skaita, informē Madonas novada pašvaldības Uzņēmējdarbības un tūrisma attīstības nodaļas vadītājs Romāns Hačatrjans.

Tāpat uzņēmumā tiek ražota augstas kvalitātes koksnes produkcija, kura tiek eksportēta ļoti lielos apjomos.

"Kokapstrādes grupas", kurā iekļauti vairāki kokapstrādes uzņēmumi, pamatnodarbošanās ir līmēta bezzaru materiāla ražošana, tāpēc granulu un brikešu ražošana ir tikai daļa no šī uzņēmuma. Pašvaldība cer, ka komplekss darbību turpinās, ko apliecinājuši arī uzņēmuma īpašnieki. Privātajā sektorā šī uzņēmumu grupa ir lielākais darba devējs novadā, nodarbinot vairāk nekā 200 darbinieku, no kuriem neliela daļa strādā granulu cehā. Tāpat uzņēmums šogad plāno lielas investīcijas ražošanas attīstībā. Arī pašvaldība ir ieplānojusi tuvākajos gados palīdzēt uzņēmumam ar asfaltēta ceļa izbūvi, kas ved gar uzņēmumu. Hačatrjans uzskata, ka ugunsgrēks ne pašvaldības, ne uzņēmuma plānus neatcels.

Pašvaldības spēkos ir diezgan maz iespēju palīdzēt šāda veida nelaimes gadījumos. Svarīgākais ir, lai būtu operatīva attieksme no apdrošinātājiem, jo, kā rāda pieredze, pie līdzīgiem gadījumiem apdrošināšanas kompānijas ļoti ilgi izskata katru gadījumu, dažkārt cenšas izvairīties no apdrošināšanas summu izmaksas, jo summas ir lielas. Nereti arī notiek tiesvedība starp apdrošinātāju un apdrošinājuma ņēmēju, kas nozīmē, ka uzņēmumam tiek iesaldēti milzīgi līdzekļi, kas jāiegulda ražošanas atjaunošanā, tas var kavēt attīstību.

Pašvaldība var palīdzēt uzņēmumiem pie šādām nelaimēm ar iesaistīšanos problēmu risināšanā ar Valsts iestādēm, kas var rasties, ja, piemēram, projekts ir realizēts par Eiropas Savienības fondu līdzekļiem un attiecīgās uzraugošās iestādes mēģina ieviest kādas sankcijas gadījumos, ja tiek apturēta ražošana, neskatoties uz to, ka tas ir nelaimes gadījums.

Par konkrētu palīdzību šajā gadījumā šobrīd pašvaldība runāt nevar, pārstāvji ir sazinājušies ar īpašniekiem, ja tiks atrasts veids, kā palīdzēt, noteikti tas tiks darīts.

Savukārt SIA "Kokapstrādes grupa" īpašnieks un SIA "Latvāņi" direktors Laimonis Onzuls komentāru sniegt atteicās.

Kā skaidro Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienestā, ugunsgrēka izcelšanās iemesli vēl nav zināmi. Tos noskaidros policija.

Savukārt Valsts policijas Vidzemes reģiona pārvaldes Kārtības policijas biroja Prevencijas grupas vecākā inspektore Sintija Virse informēja, ka aizdomu par ļaunprātīgu dedzināšanu nav.

Kā ziņots iepriekš, aizvadītajā naktī Madonas novadā ugunsgrēks nopostījis granulu ražotni, informē Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienestā.

Izsaukumu uz Madonas novada Bērzaunes pagasta "Grantiņiem" ugunsdzēsēji saņēmuši ap plkst.23. Koka granula ražotnē liesmas bija izpletušās 1250 kvadrātmetru platībā, tāpēc izsludināts paaugstinātas bīstamības ugunsgrēks. Ugunsgrēkā cietušo nav.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!