AS “Norvik banka” uzskata, ka tās parādnieka “Winergy” maksātnespējas pasludināšana ir “kārtējā negodprātīgā un saskaņotā parādnieka un fiktīva kreditora rīcība,” lai panāktu maksātnespēju un tā izvairītos no saistību izpildes pret banku, teikts kredītiestādes paziņojumā presei.

Jau vēstīts, ka Rīgas pilsētas Latgales priekšpilsētas tiesa 4.novembrī atzina par maksātnespējīgu Igaunijas "Wind One" piederošo SIA "Winergy", kas pārvalda Latvijas jaudīgāko vēja parku Ventspils novadā. Kreditori uzņēmuma administratorei savus prasījumus var iesniegt viena mēneša laikā.

Pats uzņēmums paziņojis, ka šis tiesas lēmums par maksātnespēju nav pārsteigums ne "Winergy", ne tās īpašniekiem, un tas ir loģisks rezultāts amatpersonu bezdarbībai un "Norvik bankas" organizētajai mērķtiecīgai reiderisma shēmai. Savukārt "Norvik banka" norāda, ka "šīs krāpšanas shēmas tiek īstenotas sadarbībā ar maksātnespējas administratoriem un iespējams citām iesaistītām atbildīgām personām".

Tāpat banka atzīmē, ka tiesneša ierosinātā "maksātnespēja ir absurda, jo, saskaņā ar Ekonomikas ministrijas publicēto informāciju, parādnieks ik mēnesi saņēmis vairāk kā 500 000 eiro ieņēmumus, bet tiek atzīts par maksātnespējīgu, jo nav samaksājis aptuveni 5000 eiro".

Savukārt "Winergy" norādījis, ka Latvijai jau tuvākajā laikā draud jauns kārtējais investīciju aizsardzības strīds, kura izmaksas atkal nāksies segt no valsts budžeta līdzekļiem. "Winergy" galvenais akcionārs jau patlaban apkopo nepieciešamos pierādījumus investīciju aizsardzības strīdam un attiecīgi saņem nepieciešamās konsultācijas par savu kā investora tiesību pienācīgu aizsardzību," iepriekš atzīmēts paziņojumā.

Jau vēstīts, ka Igaunijas uzņēmumam "Wind One" piederošā vēja parka pārvaldītāja SIA "Winergy" kopējā neatmaksātā aizdevumu pamatsumma ir aptuveni 16,5 miljoni eiro (11,6 miljoni latu).

Uzņēmums iepriekš savās finanšu problēmās vainojis tiešo banku, pārmetot tai reiderismu. Uzņēmums arī lūdza palīdzību valsts augstākajām amatpersonām.

"Winergy" Ventspils novada Popes un Tārgales pagastā savulaik ierīkoja Latvijā jaudīgāko vēja elektroenerģijas parku. Tajā uzstādīti jaunās paaudzes "Siemens" ģeneratori, kas patlaban ir jaudīgākie un modernākie Latvijā, katrs ar 2,3 megavatu (MW) jaudu, 90 metru torņa augstumu, ar 101 metra rotora diametru, 50 metru spārna garumu.

Parka kopējais saražotais elektroenerģijas daudzums gada laikā var pārsniegt 60 000 megavatstundu (MWh) jeb 60 miljonus kilovatstundu.

"Winergy" dibināts 2008.gadā, bet vēja parka projekta attīstīšanu tas sāka 2009.gadā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!