Foto: LETA

VAS "Valsts nekustamie īpašumi" (VNĪ) ir noslēgusi līgumu ar SIA "Arčers" par robežšķērsošanas vietas "Vientuļi" izbūves darbiem, paredzot pirmās un otrās kārtas būvdarbus veikt no Igaunijas-Latvijas-Krievijas pārrobežu sadarbības programmas stratēģiskā projekta "Vientuļi-Bruņiševa" līdzekļiem, informēja VNĪ pārstāve Daiga Laukšteina.

Būvdarbu izpildītājs "Arčers" ir izvēlēts atklātā konkursā, kam kopā bija pieteikušies deviņi pretendenti. "Arčers" piedāvātā līgumcena par pilnu robežšķērsošanas vietas " Vientuļi " izbūvi ir 11 094 156 eiro, neieskaitot pievienotās vērtības nodokli un pasūtītāja rezervi.

Pirmās un otrās kārtas būvdarbus par kopējo summu 4 750 263 eiro paredzēts veikt stratēģiskā projekta "Robežkontroles punkta " Vientuļi " (Latvijas Republika) un robežkontroles punkta "Bruņiševa" (Krievijas Federācija) rekonstrukcija" ietvaros. Projekts līdzfinansēts Igaunijas-Latvijas-Krievijas pārrobežu sadarbības programmas 2007.-2013.gadam Eiropas kaimiņattiecību un partnerības instrumenta ietvaros. Projektu, kura īss nosaukums ir " Vientuļi -Bruņiševa", paredzēts realizēt līdz 2014. gada beigām. Projekts vieno divas robežšķērsošanas vietas ar Krieviju. Proti, "Bruņiševa", kas robežojas ar "Pededzi" Latvijas pusē, un " Vientuļi ", kam kaimiņvalsts pusē atrodas "Ludonka".

Būvdarbu pirmās un otrās kārtas ietvaros paredzēts izveidot robežšķērsošanas vietas pamatinfrastruktūru, ceļu un laukumu pamatni, izbūvēt inženiertīklus, pilnībā izbūvēt saimniecības ēku, pabeigt galvenās kontroles ēkas nulles ciklu un izbūvēt padziļinātās kontroles ēkas karkasu.

Savukārt robežšķērsošanas vietas " Vientuļi " trešo būvdarbu kārtu, kas faktiski ir robežšķērsošanas vietas pabeigšana un nodošana ekspluatācijā, paredzēts īstenot pēc papildus nepieciešamā finansējuma piesaistes, kas saskaņā ar VNĪ prognozēm varētu notikt 2015.-2016. gadā. Pēc tilta pāri Ludonkas upei Krievijas pusē un iespējamās ceļa P35 rekonstrukcijas (paplašināšanas) Latvijas pusē plānots īstenot būvdarbu ceturto kārtu - robežšķērsošanas vietas pieslēgumus jaunajiem ceļiem un tiltam.

Stratēģiskā projekta " Vientuļi -Bruņiševa" ietvaros paredzēti arī Krievijas robežšķērsošanas vietas "Bruņiševa" priekšizpētes darbi, tehniskā projekta izstrāde un nepieciešamie būvdarbi.

Robežšķērsošanas vieta "Bruņiševa" robežojas ar robežšķērsošanas vietu "Pededze" Latvijas pusē, kur jau ir veikta rekonstrukcija un nodrošināts nepieciešamais tehniskais līmenis. Patlaban abi punkti apkalpo tikai Latvijas un Krievijas transportlīdzekļus, savukārt pēc robežšķērsošanas vietas "Bruņiševa" rekonstrukcijas tā varēs kļūt par starptautisku robežšķērsošanas vietu, kas apkalpos arī pasažieru transportu.

Robežšķērsošanas vietā "Ludonka", kas atrodas robežas Krievijas pusē otrpus robežšķērsošanas vietai " Vientuļi ", pirms dažiem gadiem ir jau veikta rekonstrukcija, un tajā ir nodrošināts nepieciešamais tehniskais līmenis pilnvērtīgam darbam pēc robežšķērsošanas vietas " Vientuļi " rekonstrukcijas pabeigšanas un nepieciešamo transporta infrastruktūras objektu rekonstrukcijas Krievijas pusē.

Finansējuma pieteicējs un vadošais stratēģiskā projekta " Vientuļi -Bruņiševa" realizācijas partneris ir VNĪ. Turpretī kaimiņvalsts sadarbības partneri ir Krievijas Federālā valsts robežu iekārtošanas aģentūra "Rosgraņica" un Federālā valsts pārvaldes iestāde - Krievijas valsts robežas būvniecības un ekspluatācijas objektu direkcija" "Rosgranstroi".

Stratēģiskais projekts " Vientuļi -Bruņiševa" tiek īstenots saskaņā ar 2012.gada 28.decembrī parakstīto granta līgumu ar Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministriju, kas ir programmas vadošā iestāde.

VNĪ arī informē, ka notiek starpvalstu sarunas ar Krieviju un Baltkrieviju par citu robežšķērsošanas vietu attīstību.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!