Foto: Shutterstock
Lai arī šķiet, ka līdz pavasarim ir tikpat tālu kā līdz Austrālijai, patiesībā, pirmie pavasara ziedi podiņos, kas atrodami jau visos ziedu veikalos, liecina par pretējo. Pavasaris pamazām tuvojas, un, lai gaidīšanas laiks būtu košāks un aromātiskāks, hiacintes ir īstā izvēle pavasara noskaņas radīšanai. Uzzini, kā pareizi kopt hiacintes, lai tās pēc iespējas ilgāk piepildītu mājokli ar pavasara smaržu.

Aromātiskas un krāsainas

Ne velti tieši hiacintes (hyacinthus orientalis) tiek izvēlētas par telpaugiem ziemas otrajā pusē, kad nepacietīgi gaidām pavasari. Šiem ziediem piemīt nepārspējams aromāts, ko grūti sajaukt ar citiem, turklāt, to audzēšana mājas apstākļos nebūt nav nekas sarežģīts. Hiacinšu hibrīdi ir pieejami visdažādākajās krāsās, turklāt šo ziedu mūžs nebeidzas ar noziedēšanu. Uzglabājot tos sausā vietā, vēlāk tos var iestādīt dārzā, un ziedu krāšņums atkārtosies, tomēr reti kuram veikalā iegādātam ziedam izdodas uzziedēt atkārtoti, jo tas visu savu krāšņumu atdevis pirmajā reizē.

Stādīšana

Hiacintēm labpatiks, ja tās stādīsi vienā traukā, vienu pie otras, turklāt tādā veidā ziedi izskatīsies daudz labāk. Ja iegādājies hiacinti veikalā, kur tā uzglabāta mazā podiņā, vēlams mājās to pārstādīt bagātīgākā augsnē un lielākā podā, lai saknēm būtu, kur izplesties un augam būtu vieglāk noturēt smago stumbru. Tā kā veikalos hiacintes pārdod ne tajā auglīgākajā augsnē, tad pēc ieviešanas mājās, vēlams tai nodrošināt bagātīgāku augsni, lai zieds spētu sevi pierādīt. Stādīšanā jāņem vērā tas, ka sīpolu nevajadzētu pilnībā aprakt zem zemes, vismaz trešdaļu vai pat pusi vajadzētu atstāt ārpus augsnes. Izvēlies tādu podiņu, kas stabili notur ziedu un neļauj tam apgāzties, jo ziedēšanas laikā tas pieņemsies apjomā un svarā.

Laistīšana

Kā jau ikvienam pavasara ziedam, arī hiacintēm patīk mitrums, taču pārlieku liels mitrums var kaitēt. No sākuma hiacintes nepieciešams laistīt nedaudz, taču tad, kad zieds sāk augt un ziedēt, biežums ir jāpalielina. Stundu pēc laistīšanas vajadzētu noliet ūdeni, kas sakrājies podiņa pamatnē, jo zieds ir uzsūcis tieši tik daudz ūdens, cik nepieciešams, un lieko vajadzētu noliet.

Temperatūra

Tieši šis laiks ir īstais hiacinšu ieviešanai mājoklī vai darba telpās, jo tām patīk mēreni silta temperatūra vai vēsa. Tā kā šajā laikā ar saules daudzumu nevarētu lepoties, arī hiacintēm šādi apstākļi būs vispiemērotākie. Tām patiks atrasties vidēji gaišās telpās.

Mēslošana

Hiacintēm nepietiek vien ar atbilstošas temperatūras un laistīšanas nodrošināšanu, tai nepieciešama arī mēslošana. Reizi trijās nedēļās vēlams augu mēslot ar speciālo augsni hiacintēm kas iegādājama veikalos, vai arī jebkuru pavasara ziediem atbilstošo augsni, kas bagātināta ar nepieciešamajām minerālvielām.

Idejas pasniegšanai

Lai izbaudītu hiacinšu reibinošo aromātu un karalisko izskatu, vari izmantot vairākas idejas to pasniegšanā. Iestādot vairākas hiacintes vienā lielā podiņā vai groziņā, kopskats būs vairāk, kā grezns. Bet, ja vēlies atteikties no mēslošanas, vari tās ielikt stikla traukos vai glāzēs un peldināt tās ūdenī - arī šādi hiacintes spēs pasniegt sevi visā godībā. Ja izvēlies klasisko veidu, iestādot tās podiņā, vari izgreznot vai papildināt pašu podiņu, aptinot ap to avīzes, zīdpapīru vai cepamo papīru un apsienot apkārt lentīti. Par podiņu vari izmantot arī metāla skārdenes, stikla burkas, servīzes krūzes un citus neparastus risinājumus, kas izskatīsies brīnišķīgi jebkurā interjerā. Izvēlies kādu oriģinālu ideju un ievies mājās pirmās pavasara vārsmas ar hiacintēm.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!