Foto: LETA

Farmācijas kompānijas AS "Olainfarm" padome nav raidījusi mājienus par iespējamām izmaiņām uzņēmuma valdes sastāvā, sacīja "Olainfarm" pārstāvis, valdes loceklis Salvis Lapiņš.

Viņš informēja, ka trešdien notika uzņēmuma padomes sēde, kuras dienaskārtībā netika iekļauts jautājums par izmaiņām "Olainfarm" valdē, kas iepriekš bija izskanējis publiskajā telpā. Pēc Lapiņa teiktā, sēdes laikā padome izvērtēja uzņēmuma darbību šā gada pirmajos divos mēnešos, kas tika novērtēta atzinīgi, un tās laikā no padomes puses nebija vērojami nekādi mājieni, kas liecinātu, ka tā plāno veikt izmaiņas "Olainfarm" valdē ne šīs, ne nākamās padomes sēdes laikā.

Vienlaikus "Olainfarm" valdes loceklis atzina, ka, ņemot vērā, ka uzņēmumam ir jauna akcionāru struktūra, līdz ar to ir saprotams, ka tā varētu vēlēties veikt izmaiņas "Olainfarm" valdē un padomē. Tomēr uzņēmums katru gadu jūnijā rīko akcionāru sapulces, kuru laikā akcionāri atbilstoši ierastajai procesuālajai kārtībai aicināti paust vēlmes saistībā ar viņuprāt nepieciešamajām izmaiņām uzņēmuma vadībā.

Vaicāts, kā viņš vērtē iepriekš publiski izskanējušo informāciju, ka "Olainfarm" padome varētu lemt par uzņēmuma līdzšinējās valdes vai tās daļas atlaišanu, vietā ieceļot bijušo veselības ministru, pašreizējo uzņēmēja Jura Savicka biznesa partneri Gunti Belēviču, Lapiņš sacīja, ka viņš labprāt izvairītos minēto jautājumu komentēt, norādot, ka tās ir tikai spekulācijas. Viņš uzsvēra, ka ir zināmi noteikumi, kā tiek izvirzīti valdes locekļu kandidāti, un tie ir jāizvirza zināmu laiku pirms akcionāru sapulces.

"Olainfarm" valdes loceklis uzsvēra, ka "Olainfarm" kopš tās lielākā akcionāra Valērija Maligina nāves kļuvis presē kļuvis par ļoti aktuālu tematu, līdz ar to ir sagaidāms, ka informācija par iespējamo Belēviča iecelšanu uzņēmuma valdē nebūs vienīgā spekulācija, kas nākotnē varētu publiski izskanēt saistībā ar "Olainfarm".

Kā ziņots, laikraksts "Latvijas Avīze" nedēļas sākumā vēstīja, ka šonedēļ plānots sasaukt "Olainfarm" padomes sēdi, kurā varētu lemt par uzņēmuma līdzšinējās valdes vai tās daļas atlaišanu, vietā ieceļot Savicka biznesa partneri Belēviču, kuru uz uzņēmuma valdi saskaņā ar oficiālo versiju aicinājis "Olainfarm" padomes priekšsēdētājs Ivars Godmanis.

Kā norādīja "Latvijas Avīze", par Savicka interesi saistībā ar "Olainfarm" tiek runāts jau kopš Maligina nāves. Savickis 2003. gadā jau bija iegādājies 26% "Olainfarm" akciju, bet 2009. gadā tās pārdeva bijušajam hokejistam Helmutam Balderim-Sildedzim piederošajam uzņēmumam "HBI9 Investments". Tas akciju paketi savukārt 2011. gadā pārdeva atpakaļ Maliginam, kurš līdz ar to ieguva 71,79% uzņēmuma akciju. Neoficiāli esot zināms, ka gāzes uzņēmējs, vērojot "Olainfarm" uzplaukumu, izjutis neapmierinātību par nepārdomāto šķiršanos no savas akciju paketes.

"Olainfarm" padomes priekšsēdētājs Godmanis laikrakstam apstiprinājis, ka šonedēļ varētu sasaukt padomes sēdi, bet oficiāli izsludināta tā vēl neesot. "Ir tāda doma, jā. Vēl mēs neesam oficiāli izsludinājuši," laikrakstam atzinis Godmanis, norādot, ka sēdē apspriežamos jautājumus "mēs redzēsim uz vietas", un "jūs nebūsiet pirmie, kas uzzinās dienas kārtību".

Belēvičs laikrakstam atzinis, ka viņam bijusi saruna ar Godmani, kurš uzaicinājis pretendēt uz "Olainfarm" valdi. "Man tikko bija saruna ar "Olainfarm" padomes priekšsēdētāju Godmaņa kungu. Mani tiešām uzrunāja, un es iesūtīšu. Mani aicināja iesūtīt CV līdz "Olainfarm" padomes sēdei."

Savukārt ne Maligina meitas un mantinieces Niķa Saveļjeva un Irma Maligina, ne mirušā uzņēmēja trešās meitas māte Signe Baldere-Sildedze nekādus skaidrojumus par plāniem attiecībā uz "Olainfarm" valdi nevēlējās sniegt, lai gan tieši viņas ir tās, kas pašlaik varētu dot uzdevumus uzņēmuma padomei, norādījis laikraksts.

Jau ziņots, ka pērn decembrī mirušā uzņēmēja Maligina atraitne Elīna Maligina tiesā apstrīdējusi "Olainfarm" īpašnieka testamentu. Pieteikums iesniegts Rīgas rajona tiesas namā Jūrmalā. Tiesā apstiprināja, ka lieta ir ierosināta.

Šā gada 16. janvārī nolasītajā "Olainfarm" vadītāja testamentā bija minētas uzņēmēja trīs meitas, no kurām divas ir pilngadīgas, bet uzņēmēja atraitne tajā netika minēta.

Maligins mūžībā aizgāja 2017. gada decembrī 52 gadu vecumā.

Maligins tieši un pastarpināti caur SIA "Olmafarm" bija lielākais "Olainfarm" īpašnieks. "Olmafarm" pilnībā piederēja Maliginam. "Olmafarm" piederēja 42% daļu, bet Maliginam 26% akciju, liecina biržas "Nasdaq Riga" dati.

"Olainfarm" nodarbojas ar gatavo zāļu formu, farmaceitisko preparātu un uztura bagātinātāju, kā arī ar ķīmisko vielu un aktīvo farmaceitisko ingredientu ražošanu. Kompānijas akcijas kotē "Nasdaq Riga" oficiālajā sarakstā. "Olainfarm" koncerna kopējais apgrozījums 2016. gadā sasniedza 110,693 miljonus eiro, bet koncerna peļņa 2016. gadā bija 11,586 miljoni eiro.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!