Foto: Publicitātes foto

Konkurences padome (KP) atzinusi, ka filmu izplatītāja un kinoteātra „Kino Citadele” īpašniece SIA „Forum Cinemas” ļaunprātīgi izmantojusi savu dominējošo stāvokli, lai gūtu konkurences priekšrocības kinofilmu izplatīšanas tirgū. KP uzņēmumam piemērojusi 30 993 latu sodu.

KP vecākā referente sabiedrisko attiecību jautājumos Inita Kabanova portālu „Delfi" informēja, ka pārkāpumu pazīmes SIA „Forum Cinemas" darbībās padome konstatēja jau 2009.gadā, taču toreiz lietas izpēte tika izbeigta pēc uzņēmuma rakstveida apņemšanās nekavējoties novērst konkurences kavēšanu un tās negatīvās sekas.

Tomēr, kad KP pēc savas iniciatīvas pārbaudīja „Forum Cinemas" darbību 2011.gadā, tā konstatēja, ka uzņēmums nav pildījis apņemšanos un turpinājis ļaunprātīgi izmantot savu tirgus varu.

Tā uzņēmums no citiem kinoteātriem, kam tas piegādā filmas, pieprasījis plašākas atskaites par filmu demonstrēšanu, nekā tas nepieciešams, lai pati „Forum Cinemas" varētu sagatavot atskaites filmu studijām. Šādi „Forum Cinemas" ieguva konkurentu komercinformāciju, kas tai sniedza priekšrocības konkurences cīņā.

KP arī secināja, ka „Forum Cinemas" kā filmu izplatītāja ierobežojusi konkurējošo kinoteātru iespējas rīkot akcijas un piedāvāt zemākas cenas. Cenu pazemināšana netika pieļauta ar ieganstu, ka tādējādi filmu studijas varētu nesaņemt tām pienākošos atlīdzību.

Turklāt „Forum Cinemas" neņēma vērā, ka parasti mārketinga akciju laikā, lai arī tiek pazemināta vienas biļetes cena, palielinoties pārdoto biļešu skaitam, kopīgie ieņēmumi nesamazinās. Tādējādi nepamatoti tiek ierobežota konkurējošo kinoteātru iespēja veikt mārketinga akcijas, kā arī patērētāju iespējas iegādāties kino biļetes par zemākām cenām, secināja KP.

Tāpat, lai arī mainījās apstākļi, „Forum Cinemas" nepārskatīja garantijas maksu par filmu demonstrēšanas tiesībām, ko tā piemēroja vienam no saviem lielākajiem konkurentiem un arī klientam - SIA „Multiplex Systems" jeb „Cinamon"-, šādi nepamatoti apgrūtinot tā komercdarbību.

KP norāda, ka „Forum Cinemas" atrodas dominējošā stāvoklī gan kinofilmu izplatīšanas tirgū kinoteātriem visā Latvijā, gan kinofilmu demonstrēšanas kinoteātros tirgū Rīgā kā kinoteātra „Parex Plaza" īpašnieks.

"Forum Cinemas" direktors Atis Amoliņš portālam "Delfi" sacīja, ka par KP lēmumu uzņēmums ir informēts un patlaban kopā ar juristiem notiek iepazīšanās ar tā motivāciju. Likums dod tiesības uzņēmumam KP lēmumu pētīt mēnesi un pirms šī termiņa beigām netiks sniegti nekādi komentāri par to, vai uzņēmums atzīst KP konstatētos pārkāpumus un gatavs maksāt sodu.

Kā liecina Uzņēmumu reģistru apkalpojošās firmas „Lursoft" dati, vienīgais „Forum Cinemas" īpašnieks ir Somijas „Finnkino Oy". 2011.gadā uzņēmums apgrozīja 5,16 miljonus latu, bet tā peļņa pēc nodokļiem bija 213 112 lati.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!