Foto: F64

Par maksātnespējīgās AS "Liepājas metalurgs" iegādi interesi ir izrādījuši vairāki investori gan no Krievijas, gan no Rietumeiropas, informēja "Liepājas metalurga" maksātnespējas administrators Haralds Velmers.

"Bez jau iepriekš publiski minētajiem interesentiem, ir bijusi interese arī no citiem investoriem gan no Krievijas, gan no Rietumeiropas valstīm. Taču pagaidām es vēl nevēlētos minēt konkrētus nosaukumus, jo tās vēl nav pārdošanas sarunas un arī paši potenciālie interesenti nav publiski izteikušies," norādīja Velmers.

Iepriekš jau ziņots, ka pēc "Liepājas metalurga" maksātnespējas pasludināšanas Krievijas uzņēmums "Afina Pallada" atsācis pārrunas par iespējamo maksātnespējīgās AS "Liepājas metalurgs" iegādi, sacīja "Afina Pallada" pilnvarotais pārstāvis Latvijā, prezidenta padomnieks Sergejs Pisarčuks.

"Mums ir interese par "Liepājas metalurga" iegādi, jo tagad ir pazuduši tie šķēršļi, kas iepriekš mums traucēja investēt uzņēmumā. Esam gatavi pirkt "Liepājas metalurgu" un atsākt produkcijas ražošanu," iepriekš uzsvēra Pisarčuks.

Pēc maksātnespējas pasludināšanas nākamajos divos mēnešos tiek veikta "Liepājas metalurga" inventarizācija un novērtējums, uz kuru pamata līdz janvāra vidum tiks sagatavots uzņēmuma pārdošanas plāns. Likums paredz maksātnespējīgā uzņēmuma pārdošanu sešu mēnešu laikā, tādējādi četrus mēnešus tiks strādāts pie pārdošanas plāna īstenošanas un uzņēmuma pārdošanas.

Patlaban atzītie kreditoru prasījumi pret maksātnespējīgo AS "Liepājas metalurgs" ir 90,7 miljoni latu, taču vēl turpinās iesniegto kreditoru prasījumu izskatīšana, iepriekš informēja Velmers. Kopumā administrators ir saņēmis 118 kreditoru prasījumus, no kuriem lēmumi ir pieņemti par 57 kreditoru prasījumiem - 52 prasījumi ir atzīti pilnā apmērā, divi atzīti daļēji, bet trīs prasījumi ir noraidīti.

No 32 kreditoriem vēl tiek gaidīta trūkumu novēršana, bet 29 prasījumi vēl nav izskatīti, informēja Velmers.

"Patlaban atzīto kreditoru prasījumu summa ir apmēram 90,7 miljoni latu. Par kopīgo apjomu varēs runāt tad, kad būs izskatīti visi prasījumi," piebilda Velmers.

Kā ziņots, Liepājas tiesa 12.novembrī nolēma izbeigt finanšu grūtībās nonākušā uzņēmuma "Liepājas metalurgs" tiesiskās aizsardzības procesu (TAP) un sākt uzņēmuma maksātnespējas procesu, par tā administratoru ieceļot Velmeru. Tas nozīmē, ka "Liepājas metalurgs" pilnībā pāriet maksātnespējas administratora Velmera pārraudzībā, kura uzdevums būs sešu mēnešu laikā sagatavot uzņēmumu pārdošanai.

Līdz ar maksātnespējas pasludināšanu no darba tika atbrīvoti nedaudz vairāk kā 1500 uzņēmuma darbinieku.

Nonākot finanšu grūtībās, "Liepājas metalurgs" jau pavasarī pārtrauca ražošanu. Valsts kase jūlijā no valsts budžeta līdzekļiem samaksāja "Liepājas metalurga" vietā visu rūpnīcas parādu Itālijas bankai "UniCredit" - 67 465 056 eiro jeb 47 414 711 latus. Pirms tam aprīlī Valsts kase Itālijas bankai veica rūpnīcai valsts galvotā kredīta pamatsummas daļas maksājumu 6 128 456 eiro (4 307 103 latu) apmērā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!