Foto: LETA

AS "Pasažieru vilciens", visticamāk, piedalīsies mediācijas procesā Stokholmas Tirdzniecības palātas Mediācijas institūtā, kurā vērsies jauno pasažieru vilcienu iepirkuma uzvarētājs - Spānijas kompānija "Construcciones y Auxiliares de Ferrocariles S.A." (CAF), pirmdien žurnālistiem norādīja PV valdes priekšsēdētājs Artis Birkmanis.

Kā ziņots, PV un CAF tā arī nevienojās par vilcienu iepirkumu.

CAF uzskata, ka vilcienu pirkuma līgums ir spēkā, bet PV - ka nav, tādēļ, pēc Birkmaņa teiktā, ir loģisks solis piedalīties mediācijas procesā. Vienlaikus viņš nekomentēja, kādi soļi varētu sekot, ja abām pusēm mediācijas procesā neizdodas nonākt pie vienota viedokļa.

PV skaidroja, ka patlaban par mediācijas procesu nevar rēķināt ne izmaksas, ne pasākuma ilgumu. "Tieši tāpat kā ar tiesas procesu - nav vienotas formulas vai sistēmas, kas nosaka, cik dienas tiesas process ilgs," uzsver uzņēmumā. Tāpat tiek norādīts, ka PV gatavo mediācijas iestādes pieprasīto informāciju, taču "detaļās neizpaudīsimies, jo tie ir mūsu juridiskie argumenti, ko izmantot šajā procesā".

Birkmanis informēja, ka jauno pasažieru vilciens jautājumu tiek plānots skatīt valdībā nākamajā nedēļā, 16.oktobrī. Galvenais, ko valdības sēdē ziņošot PV, ka jaunu vilcienu konkurss ir vitāli nepieciešams, lai Latvija līdz 2015.gada augustam saņemtu jaunus vilcienus, jo esošie varot kalpot tikai sešus, septiņus gadus.

Viņš arī atkārtoti uzsvēra, ka jaunais konkurss attieksies tikai uz vilcienu iegādi un līdz ar to būs vienkāršāks. Viens vilciens vidēji maksājot piecus miljonus eiro (3,45 miljonus latu), tādēļ jaunajā konkursā kopējā iepirkuma summa būšot arī zemāka, nekā iepriekšējā konkursā. Patlaban tiekot gatavota iepirkuma konkursa tehniskā specifikācija.

Jau ziņots, ka vērienīgāko iepirkuma konkursu Latvijā PV izsludināja 2009.gada decembra sākumā. 2011.gada martā Eiropas Komisija apstiprināja Eiropas Savienības (ES) Kohēzijas fonda (KF) lielo satiksmes nozares projektu par Rīgas piepilsētas dzelzceļa pasažieru pārvadājumu sistēmas modernizāciju un dīzeļvilcienu ritošā sastāva atjaunošanu, un no projekta kopējām izmaksām KF finansējums ir 100 miljoni latu.

Jauno 34 elektrovilcienu un septiņu dīzeļvilcienu iepirkuma iegādes kopējās izmaksas tika plānotas 144 miljonu latu apmērā, no kuriem ES fondu finansējums būs 100 miljoni latu, bet PV līdzfinansējums šī projekta īstenošanai būs 44 miljoni latu. Savukārt otra līguma daļa paredzēja šo vilcienu uzturēšanu 30 gadu periodā. Kopumā līguma vērtība bija 610,76 miljoni eiro (429,24 miljoni latu). Jaunajiem vilcieniem bija jābūt saražotiem līdz 2015.gada augustam.

3.oktobra naktī tika paziņots, ka vienošanās starp PV un CAF par jauno vilcienu iegādi nav panākta.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!