Foto: LETA
Saistībā ar plašsaziņas līdzekļos izskanējušo informāciju, ka Rīgas domes plāni izveidot pašai savu dzeramā ūdens ražotnes uzņēmumu "Aqua Riga" ir "iesaldēti", ekonomikas ministrs Daniels Pavļuts (RP) Valsts kontroli (VK) lūdzis izvērtēt Rīgas domes un tās kapitālsabiedrības SIA "Rīgas ūdens" rīcību, ieguldot "Aqua Riga" pamatkapitālā vismaz 100 000 latu, izveidojot jaunā uzņēmuma administratīvo aparātu, sākot iekārtu iegādi un mārketinga rīku izstrādi, bet pēc pāris mēnešiem paziņojot par projekta apturēšanu.

Ekonomikas ministrija (EM) uz šāda jauna uzņēmuma dibināšanas prettiesiskumu norādīja vēl pirms Rīgas dome pieņēma lēmumu, informēja EM.

Iebildumus par šādu Rīgas domes rīcību bija izteikusi arī Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija, kas norādīja, ka "Aqua Riga" dibināšana neatbilst Valsts pārvaldes iekārtas likuma normām un pieprasīja Rīgas domei atcelt lēmumu par SIA "Rīgas ūdens" jauna meitasuzņēmuma dibināšanu dzeramā ūdens fasēšanai un tirdzniecībai.

Ekonomikas ministrs Daniels Pavļuts norāda, ka Rīgas dome devusi atļauju SIA "Rīgas ūdens" dibināt jaunu uzņēmumu, lai sāktu biznesu un nodarbotos ar dzeramā ūdens fasēšanu. Toreiz Rīgas dome norādījusi, ka visas tiesiskās sekas ir izvērtētas un šāda uzņēmuma dibināšana atbilst valdībā apstiprinātajām koncepcijām par valsts un pašvaldību uzņēmumu iesaistīšanos komercdarbībā.

"Pēc tam, kad uzņēmuma izveidē ir ieguldīti vismaz 100 000 latu, Rīgas domes amatpersonas pēkšņi secinājušas, ka problēmas ar likumu tomēr varētu rasties. Tāpēc VK būtu jāizvērtē, vai šajā gadījumā nav notikusi līdzekļu izšķērdēšana un nesaimnieciska rīcība," norāda Pavļuts

EM informē, ka jau 2012.gada 11.jūnijā nosūtīja vēstuli Rīgas pilsētas domes priekšsēdētājam Nilam Ušakovam (SC) un Rīgas pilsētas domes priekšsēdētāja vietniekam, SIA "Rīgas ūdens" kapitāla daļu turētāja pārstāvja pilnvarotajam pārstāvim Andrim .Amerikam (GKR), norādot, ka SIA "Rīgas ūdens" plānotā meitas sabiedrības "Aqua Riga" dibināšana, ņemot vērā šai sabiedrībai noteikto mērķi un piedāvāto risinājumu, būtu tiesiski nepamatota rīcība.

Turklāt šāda rīcība nebūtu atbilstoša ne saskaņā ar tajā brīdī spēkā esošo normatīvo aktu regulējumu, ne arī ar Ministru kabineta 2012.gada 15.maija sēdē apstiprināto Publisko personu komercdarbības koncepciju, pamatojoties uz kuru tika izstrādāti un Ministru kabineta 2013.gada 28.maija sēdē apstiprināti likumprojekti "Publisko personu kapitālsabiedrību un kapitāla daļu pārvaldības likums" un "Grozījumi Valsts pārvaldes iekārtas likumā".

Turklāt, EM toreiz uzsvēra un arī šobrīd nav mainījusi viedokli, ka ņemot vērā, ka fasētā ūdens ražošanas tirgus segmentā pastāv pietiekama konkurence un patērētājiem ir pieejams daudzpusīgs piedāvājums, nav pamatota jauna pašvaldības uzņēmuma dibināšana ar mērķi gūt papildus finanšu līdzekļus SIA "Rīgas ūdens" sniegto sabiedrisko pakalpojumu nodrošināšanai. EM aicināja Rīgas domi rast citus risinājumus, kā izmantot ūdens saimniecības resursus tiesiskā, konkurenci nedeformējošā un lietderīgā veidā.

Rīgas dome savā atbildes vēstulē savukārt norādīja, ka SIA "Rīgas ūdens" ir veicis priekšizpēti, izvērtējot atbilstību normatīvo aktu prasībām, meitas kapitālsabiedrības dibināšanas un darbības juridisko pamatojumu, konkurences tiesību aspektu, kā arī ir veikta izmaksu un ieguvumu analīze un prognozētā rentabilitāte, tostarp, rūpīgi izvērtēta arī Ministru kabinetā apstiprinātā Publiskās personas komercdarbības koncepcija, kas vēlāk kalpoja par pamatu Publisko personu kapitālsabiedrību un kapitāla daļu pārvaldības likumprojektam, atgādina EM.

Jau vēstīts, ka "Aqua Riga" vairākkārt atlicis termiņus, kad varētu uzsākt fasētā ūdens ražošanu un ienākt Latvijas tirgū ar savu produkciju, taču gaidāmo likumdošanas izmaiņu dēļ iespējamā ražošanas uzsākšana kārtējo reizi atlikta.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!