Foto: stock.xchng

Rīgas apgabaltiesa, noslēdzot AS “Rīgas novada slimokase” bankrota procedūru, trešdien pabeigusi astoņus gadus ilgušo šīs sabiedrības maksātnespējas procesu, portāls “Delfi” uzzināja tiesā.

Tiesas lēmums nav pārsūdzams.

Rīgas apgabaltiesa "Rīgas novada slimokases" maksātnespēju atzina 2006.gada jūnijā, taču noteica, ka uzņēmuma maksātnespēja iestājusies 2005.gada 1.janvārī.

"Rīgas novada slimokases" maksātnespējas procesa administrators Olavs Cers portālam "Delfi" sacīja, ka maksātnespējas procesa laikā - kopš 2006.gada jūnija, bijušas divas tiesu lietas - viena prasība tikusi celta pret Rīgas domi, kur gan prasīto 227 419 latu vietā tiesa piedzinusi 27 000 latu zaudējumus, bet otra prasība bijusi pret VSAA un tā pilnībā noraidīta.

Ar tiesas piedzītajiem vairāk nekā 27 000 latiem pieticis maksātnespējas procesa izdevumu segšanai, bet kreditoru prasījumu apmierināšanai nekas daudz vairs nav palicis.

Nedaudz vairāk nekā 10 kreditori bija pieteikuši savus prasījumus par vairākiem simtiem tūkstošu latu.

Cers papildināja, ka ar slimokases darbiniekiem norēķinājusies Maksātnespējas administrācija.

Maksātnespējas situācija uzņēmumā izveidojās pēc 2005.gada marta Augstākās tiesas Senāta sprieduma, ar kuru tika atzīts, ka tam jāapmaksā pakalpojumi novada slimokases dalībniekiem, kas sniegti līdz 2002.gada marta beigām. Sākotnēji minētā prasījumu summa bija 11,33 miljoni latu.

1997.gadā dibinātās slimokases likvidācija pēc Rīgas domes atzinuma tika uzsākta 2002.gadā.

"Rīgas novada slimokasi" 1997.gadā nodibināja Rīgas dome, lai sekmētu efektīvu medicīnisko pakalpojumu sniegšanu un to finansēšanu, nodrošinātu līdzekļu sadalījumu optimālai ārstniecības iestāžu tīkla izveidošanai un uzturēšanai Rīgā.

Tai tika uzdots slēgt līgumu ar Labklājības ministrijas valsts slimokasi par iedzīvotāju veselības aprūpes finansēšanu. Līgums tika noslēgts, un šādi līgumi tika slēgti ik gadu līdz 2002.gada 31.martam. 2001.gada nogalē Valsts obligātās veselības apdrošināšanas aģentūra (VOAVA) nepiešķīra slimokasei valsts pasūtījumu par veselības apdrošināšanas pakalpojumu minimuma nodrošināšanu slimokasu dalībniekiem 2002.gadā.

Tai pašā laikā starp slimokasi un VOAVA radās strīds par to, kam jāmaksā par veselības aprūpes pakalpojumiem, kuri tika sniegti līdz 2002.gada martam.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!