Pēc Valsts policijas veiktās kratīšanas "Vairāk saules" uzņēmums ir gandrīz pilnībā apturējis saimniecisko darbību, kas dienā rada aptuveni 25 tūkstošus eiro lielus zaudējumus, trešdien žurnālistiem sacīja uzņēmuma akcionārs Mārtiņš Kalniņš.

Visi seši "Vairāk saules" restorāni šobrīd ir slēgti un apturēta saimnieciskā darbība.

"Šobrīd strādā vienīgi ražošanas cehs, kas apkalpo banketus. Tā ir vienīgā darbība," skaidroja uzņēmuma akcionārs Kalniņš, spekulējot, ka aiz notiekošā vīd mērķis – padarīt uzņēmumu maksātnespējīgu.

Uzņēmuma dibinātājs Endijs Bērziņš pieļāva iespēju, ka iesniegumu Valsts policijā nogādājuši konkurenti. "Noteikti vērsīsimies pret šī iesnieguma sniedzēju. Bet vai uz iesnieguma pamata vien var iznīcināt uzņēmumu?" pauda Bērziņš.

"Vairāk saules" pārstāvji arī pārmet Valsts policijai nekomunicēšanu ar uzņēmumu par notiekošo.

Kalniņš pauda, ka Valsts policijas darbinieku dēļ restorāna klienti un darbinieki piedzīvojuši pazemojumu.

"Kratīšana notika sešos restorānos, ražošanas cehā un birojā. Arī pie fiziskām personām, kas saistītas ar uzņēmumu. Arī pie manis. Izņēma datorus, datu nesējus un tamlīdzīgas ierīces, tostarp telefonu," otrdienas notikumus ieskicēja Kalniņš.

"Ļoti gribētu noskaidrot, kas ir pamats tik brutālam policijas iebrukumam veiksmīgi strādājošā uzņēmumā. Tas, ko mums šobrīd inkriminē ir kases sistēmu datu sagrozīšana. "Vairāk saules" nekad to nav darījusi un nedara. Šādiem apgalvojumiem nav ne mazākā pamata," nosvērti pauda Kalniņš, pēdējos divus teikumus atkārtojot divreiz.

"Mūs pārsteidza veids un apjoms, kādā iestādes veica kratīšanas restorānu ķēdē "Vairāk saules". Izskan dažādas sazvērestības teorijas, ka šī ir konkurentu izrēķināšanās. Ceru, ka policijai būs gana argumentu, lai teorijas apgāztu," klāstīja Latvijas Restorānu biedrības (LRB) prezidents Jānis Jenzis.

Viņš norādīja, ka Latvijas augstie darbaspēka nodokļi piespiež daudzus uzņēmumus darboties "pelēkajā zonā". "Ceram, ka pienāks diena, kad kontrolējošās iestādes sāks rēķināties ar uzņēmējiem," pauda Jenzis.

Latvijas Darba devēju konfederācijas ģenerāldirektora Līga Meņģelsone pauda, ka ir nepatīkami pārsteigta par notikušo, jo LRB ir aktīvi iestājusies par jau minēto "pelēko zonu" likvidēšanu Latvijas ēdinātāju biznesā.

"Pirms dažām nedēļām LRB kopsapulcē, kur piedalījās arī politiķi un amatpersonas, vienojāmies par darāmajiem darbiem. Restorānu īpašnieki bija gatavi noslēgt nozares koplīgumu, vienojoties par minimālās algas, virsstundu un citiem aktuāliem jautājumiem. Tāpēc šis ir nelāgs precedents uzņēmējdarbības prestižam. Tāpēc LDDK aicina iestādes un institūcijas savstarpēji koordinētu savu darbību, pretējā gadījumā sanāk, ka parakstām skaistus memorandus, bet rīcība iznāk asa," teica Meņģelsone.

"LRB, kas izveidojusies salīdzinoši nesen, ir īsā laikā kļuvusi aktīvu VID sadarbības partneri. Lai gan ēdināšanas nozarē risināmo problēmjautājumu vēl ir daudz, situācija lēnām uzlabojas un lielā mērā tas ir tieši pateicoties pašas nozares izdarītajai izvēlei iet sadarbības un pašsakārtošanās ceļu," komentē VID Nodokļu kontroles pārvaldes direktore Sandra Kārkliņa-Ādmine.

Vēstīts, ka Valsts policija otrdien, 12. jūnijā, veica kratīšanu restorānu tīkla "Vairāk saules" ēdināšanas vietās un birojā. Kratīšanas veiktas saistībā ar aizdomām par iejaukšanos kases aparātu sistēmās, kas valstij varētu būt nodarījis 1,5 miljonu eiro zaudējumus.

Rīgas reģiona Kriminālpolicijas pārvaldes priekšnieka vietnieks Igors Tomaševs trešdien klāstīja, ka saistībā ar iespējamu grāmatvedības un kases aparātu datu sagrozīšanu Valsts policija aizturējusi četras ar restorānu tīklu saistītas personas. Aizturēto vārdus neatklāja ne Valsts policija, ne "Vairāk saules" akcionārs Kalniņš.

Valsts policijas informācija liecina, ka uzņēmums jau kopš 2016. gada veicis grāmatvedības un kases aparātu datu sagrozīšanu. Kriminālprocess sākts gan pēc policijā saņemta iesnieguma, gan saistībā ar likumsargu rīcībā esošu informāciju.

Restorāna pārstāvis Endijs Bērziņš otrdien Latvijas Televīzijai norādīja, ka Valsts ieņēmumu dienests (VID) pirms gada uzņēmumā veicis pārbaudi, pievēršoties arī uzņēmuma kases aparātiem. VID portālam "Delfi" norādīja, ka likums dienestam liedz izpaust informāciju par konkrētu nodokļu maksātāju, tajā skaitā, par tam veiktiem kontroles pasākumiem un to rezultātiem.

Informācija VID publiskojamo datu bāzē liecina, ka visos sešos "Vairāk saules" restorānos kopš pērnā gada augusta ir uzstādītas "Rkeeper7" kases sistēmas.

Kases aparātu piegādātāja SIA "UCS" pārstāvis Jevgenijs Šmitenbergs skaidroja, ka izpildīt jaunās likuma prasības nav bijis viegli, taču jauno kases sistēmu "Vairāk saules" restorānos tomēr izdevies ieviest. "Saņēmām apliecinājumu, ka sistēma ir droša, stabila un atbilst visām prasībām," teica Šmitenbergs, jautājot, kā kāds varētu grozīt VID un neatkarīgu ekspertu atbalstītu kases aparātu sistēmu.

Kā liecina Uzņēmumu reģistru apkalpojošās firmas "Lursoft" dati, restorānu "Vairāk saules" īpašniece ir 2002. gadā reģistrētā SIA "Vēl vairāk saules". Uzņēmums 2017. gadā strādāja ar 4 714 992 eiro apgrozījumu, bet gadu noslēdza ar 216 122 eiro zaudējumiem.

2016. gadā uzņēmuma zaudējumi bija 370 885 eiro. "Vēl vairāk saules" darbības pārskatā par 2017. gadu skaidrots, ka, lai gan zaudējumi ir samazinājušies, neveiksmīgo finanšu rezultātu veido personāla izmaksu pieaugums 141 296 eiro apmērā, kā arī citu izmaksu pieaugums.

"Lursoft" pieejamie dati liecina, ka "Vēl vairāk saules" pērn valsts kopbudžetā iemaksājis 791 820 eiro. Uzņēmums 2017. gadā nodarbināja 161 darbinieku, taču šā gada vasarā darbinieku skaits sasniedz 250. Uzņēmumam nav izveidojies nodokļu parāds, kas pārsniegtu 150 eiro.

"Vēl vairāk saules" vienīgais īpašnieks ir AS "VVS Holding". Uzņēmumā paraksta tiesības ir Andim Osim. Iepriekš uzņēmuma valdē bijis arī Endijs Bērziņš.

Ziņots, ka 2014. gada izskaņā par izvairīšanos no nodokļu nomaksas pieķēra ēdinātāju "Gan Bei". Pērnā gada jūlijā Vidzemes priekšpilsētas tiesa apstiprināja vienošanos par prasītajiem sodiem krimināllietā.

Prokurors noslēdza vienošanos par vainas atzīšanu un sodu ar deviņām fiziskajām personām apsūdzībā par izvairīšanos no nodokļu nomaksas organizētā grupā, ar ko Latvijas valsts budžetam nodarīts mantiskais zaudējums kopsummā 957 799 eiro apmērā. Turklāt prokurors noslēdzis vienošanos procesā par piespiedu ietekmēšanas līdzekļa piemērošanu divām juridiskajām personām, kuru interesēs izvairīšanās no nodokļu nomaksas bija izdarīta.

Savukārt pērn rudenī VID Finanšu policija sāka kriminālprocesu pret "Tokyo City" saistībā ar aizdomām par aplokšņu algu maksāšanu un izvairīšanos no nodokļiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!